De ce banii lui Bill Gates nu sunt de-ajuns pentru o schimbare

Poate ai crede că banii sau celebritatea sunt de ajuns pentru a schimba opinii sau comportamente, de a genera reacții imediate, precum reușeau discursuriile lui Ghandi. Dacă nu tu, atunci alții au făcut-o, din moment ce DiCaprio a fost purtător de cuvânt pentru climate change și un susținător al protecției mediului. Până la urmă, de ce nu ar putea ține un speech care să miște audiența un câștigător al Oscarului?

Problemele disperate în care crezi cu adevărat necesită mai mult de un discurs inspirațional. Oamenii nu au nevoie de a fi convinși, cum sunt sigură că mulți validează problemele de mediu, însă nu fac nimic pentru a conserva mediul, ci să fie convinși că merită să investească timp pentru a face o schimbare.

De ce banii lui Bill Gates nu sunt de-ajuns pentru o schimbare

Bill Gates, împreună cu soția sa, Melinda, au creat în urmă cu 18 ani fundația care le poartă numele. Clasic- omul putred de bogat donează o parte din bani pentru a reduce sărăcia și pentru a stopa boli care afectează copiii africani. Tot scenariul se preta, până să aflu că miliardarul Bill Gates a adus un borcan de fecale umane în speechul său de la Reinvented Toilet Expo. „Micul exponat” putea conține miliarde de bacterii. Cel mai important dintre toate, acel borcan poate îmbolnăvi cu ușurință locuitorii din zonele fără o sanitație adecvată a sistemelor de canalizare.

În timp ce alții nu au avut curajul de a pune problema astfel și de a risca a fi ridiculizați de o lume întreagă (Gates este o personalitate, ce-i drept), oamenii mor din cauza infecțiilor sau a bolilor cronice provocate de expunerea la materie fecală. O toaletă poate să fie gazda unor patogeni precum E. coli, hepatita A, E, streptococi. Este de imaginat care sunt șansele de a supraviețui ale unei persoane dintr-o țară din lumea a treia, odată ce a facut o infecție.

Poate este greu de luat în serios o astfel de problemă, din moment ce nu a fost la fel de mediatizată, precum foametea, însă pentru Bill Gates este o problemă de 200 de milioane de dolari, asta numai pentru a găsi o soluție viabilă. Mai multe universități au beneficiat de susținerea lui Gates pentru a putea crea o toaletă care să supună sanitației 100% din materii. Un procent îndrăzneț, având în vedere că în discursul lui a menționat o zona a Asiei în care doar 3% dintre materii sunt procesate.

Toaleta viitorului există deja, dar nu la un preț rezonabil pentru uzul personal. Banii investiți de Gates au dat roade, dând naștere mai multor modele cu tehnologii pe măsură. Fondatorul Microsoft a plecat din capul locului că acea conferință de la Beijing este un prilej bun pentru acționari să ia în considerare o investiție în domeniul acesta. Până la urmă, cererea de 4 miliarde și jumătate pentru toalete înseamnă ceva în orice valută.

Dacă îl asculți pe Bill Gates vorbind despre fecale timp de jumătate de oră chiar înțelegi că viitorul sună bine. Probabil era mai profitabil pentru propria imagine să susțină altă cauză, însă tocmai de aceea este un leader. De când nu mai lucrează full-time la Microsoft, a călătorit prin țările sărace și a luat contact cu problemele umanității. Este de ajuns să dai un search ca să vezi ce focar de infecții este Gange, fluviul în care se scaldă milioane de pelerini hinduși, alături de alte zone similare.

Așadar, dacă vreți empowerement din partea celui mai bogat om din lume, nu-l căutați pe TedTalks și nici pe canapeaua lui Oprah, ci la convenția de toalete de la Beijing. Și până la urmă, scopul de a eradica problema sanității care cauzează moartea a peste jumătate de milion de copii este mai important decât modul inventiv de pitching.

Surse foto: cbsnews.com, fortune.com

Surse info: businessinsider.com, protv.com