De ce ajungem să pierdem noțiunea de a trăi în fața provocărilor cotidiene

0
143

-A trăi înseamnă să te rupi și să te coși la loc mereu și mereu-

Fiind o noțiune destul de vastă ideea de a trăi este privită diferit de fiecare om în parte. Însă ce se întâmplă atunci când idealul unei vieți favorabile care să ne aducă satisfacție morală și sufletească este umbrit de nevoia de a ne asigura traiul? Acel moment în care monotonia și grijă zilei de mâine sufocă adevăratul scop al vieții. Atunci ajungem să realizăm pentru prima oară că noi, ca indivizi într-o mare de oameni nu mai trăim, ci doar supraviețuim.

Ce înseamnă să trăiești

A trăi în societatea contemporană este un imbold interior ce te împinge să faci ceva mai mult decât a merge la muncă/facultate și alte activități zilnice monotone. Tocmai pentru că timpul este prețios și ireversibil (mai ales în perioada tinereții-anii glorioși ce ar trebui să fie oaze de amintiri în viitor )trebuie să avem curajul de a ne opri, sau măcar a o lua mai încet în acest maraton continuu ce duce mereu doar spre o zi fadă și identică cu aceasta.

Ne PIERDEM în drumul spre împlinirea unui VIS

Venită acum trei ani în București-un alt student idealist cu vise mărețe și mii de incertitudini, am ajuns să fiu acaparată de ritmul alert al vieții dintr-o metropolă aglomerată, iar în timp m-am pierdut involuntar în griji și îngrijorări care mă îmbătrâneau prematur și îmi sufocau spiritul.

După o perioadă în care am observat că îmi intrase în sânge să alerg nebunește doar pentru a prinde un metrou aflat în stație, chiar dacă era weekend sau nu întârziam nicăieri am realizat că mă grăbeam fără un scop anume, iar fuga mea continuă nu avea niciodată o linie de finish.

Nu îmi mai găseam liniștea și tihna specifice satului natal unde timpul se prelingea molcom, uitasem să apreciez frumusețea detaliului și momentele de contemplare. Brusc am făcut un pas în spate și am realizat că după trei ani în care am tot alergat între job și facultate, facturi și grijile traiului de mâine mă pierdusem pe mine, și cel mei important scopul pe care mi l-am propus.

De atunci, după o lungă introspecție mi-am găsit puterea de a-mi redescoperi scopul în viață și cel mai important propria fericire.

Cu toate ca nu sunt cea mai bună persoană care să îți dea sfaturi despre cum să îți trăiești viața, ți-am atașat câteva modalități prin care poți să obții un echilibru între a trăi și activitățile necesare supraviețuirii:

  •  Compromisuri: gândește-te cât ești dispus să sacrifici pentru îndeplinirea visului tău și care sunt eforturile necesare pentru a-ți asigura un stil de viață optim nevoilor tale.
  •   Organizare: o bună organizare a timpului îți va oferi posibilitatea să îți îndeplinești sarcinile zilnice, iar apoi să faci ceva benefic pentru sufletul tău.
  •   Acordă-ți mici momente de răsfăț sau nebunie care să te scape de monotonie, pentru că a trăi înseamnă să fii liber-deci diferit.
  •  Contribuie zilnic la propria fericire, fă un lucru care să îți aducă zâmbetul pe buze și să facă acea zi mai specială.
  •  Introspecție: Privește în interiorul tău, vezi dacă ești cu adevărat fericit cu modul actual de trăi- este asta ceea ce ți-ai dorit de la viață? Iar dacă răspunsul e nu, încearcă să te redescoperi, găsește pasiuni, dorințe sau pur și simplu activități care să te facă să apreciezi viața.

Deși nu tindem să acceptăm, noi ca și oameni suntem ființe efemere care își trăiesc viața cu pasiune, doar pentru a se bucura de frumos.