Mit, realitate, trecut, prezent, magie și oarecare știință, toate aceste elemente se regăsesc în romanul lui Michael Poore – Dansul reîncarnării -, care surprinde într-un mod ușor ironic și umoristic un concept ce se află la bazele religiei budiste, mai exact reîncarnarea.
Dansul reîncarnării este o scriere care aduce față în față umanitatea și divinitatea. Protagonistul pe nume Milo este una dintre puținele ființe pământești care s-a apropiat de finalul celor zece mii de vieți pe care orice creatură le are la dispoziție pentru a atinge perfecțiunea și, respectiv, pentru a fi acceptată în Sufletul universal.
Viziunea lui Poore asupra perfecțiunii este de-a dreptul unică, la fel cum viziunea sa asupra conceptului de reîncarnare și asupra relației dintre umanitate și divinitate sau divinitate și univers diferă de cele ale religiilor. Perfecțiunea constă într-un sacrificiu voluntar făcut de o ființă anume, un sacrificiu care să devină o lecție pentru sufletele rămase în viață și care să le conducă înspre mai bine. Omul nu este creația divinității, universul nu este creația divinității, iar divinitatea nu este creația universului. Zeitățile prezente în acest roman au doar rolul de a ghida sufletele spre atingerea perfecțiunii, fără a-și rezerva dreptul de a decide pentru ele sau de a le pedepsi pentru faptele lor.
Mai mult decât atât, moartea în sine nu este un proces, ci mai multe entități și în același timp, un moment din șirul aleator de vieți al tuturor sufletelor din univers. Milo, un suflet atipic, nu este atât de interesat de perfecțiune ca celelalte ființe, ci de timpul petrecut în lumea dintre viață și eternitate, un purgatoriu în care timpul trece, dar nu are niciun efect asupra celor pe care îi atinge, împreună cu una dintre entitățile morții pe care el o numește Suzie. Acest lucru amintește de nenumăratele momente din mitologia greacă, respectiv cea nordică, mai exact de cele în care iubirea era elementul ce construia adevărate legături între muritori și zei.
Romanul adună toate aceste elemente într-o narațiune plină de umor, ușoară ironie și, pe alocuri înțelepciune, iar cititorul este invitat să se delecteze cu povestea imposibilă a protagonistului.