Daneza – arta de a trăi în propria identitate

0
84
Daneza
sursa foto: arielu.ro
„Scopul artei este de a dezvălui arta şi de a-l ascunde pe artist.” – Oscar Wilde. Și prin artă, artistul descoperă alte părți ale vieții sale, neștiute și impresionante.

Danemarca, doi pictori, soț și soție. O poveste cutremurătoare, reală și controversată. Și o nebunie curată de a inventa, oameni. Pare puțin ieșit din sfera firescului, însă cei doi au dat naștere unui personaj care se dorea a fi parte din poveste.

Gerda Wegener și Einar Wegener sunt doi soți care împărtășesc aceeași profesie. Sun pictori. Se încurajează reciproc, schimbând idei de culoare și topică.
Daneza este un film britanic care spune povestea tulburătoare a plăcerii de a fi ce vrei să fii. Dar, nu o relatează ca fiind o poveste banală a unor pictori, ci te face să îți vibreze sufletul la fiecare secvență.

Pentru început, pare o poveste absolut normală, a unor oameni normali, artiști. Ea, o tânără pictoriță care încearcă să arate mai mult decât i se cere și decât poate. El, un tânăr care ascunde o dublă personalitate, încă nedescoperită de unii, dar care îi alimentează pe zi ce trece setea de a fi cu adevărat vocea interioară.

Desfășurarea acțiunii scoate la iveală adevăratele intenții ale lui Einar care se dezlănțuie prin ajutorul Gerdăi. Aceasta, pentru a-și finisa un tablou, neavând model, îi cere soțului ei să îmbrace ciorapi și pantofi. Iar cum din dorința de ajuta ceva ce trebuie neapărat terminat, Einar nu se împotrivește.

Începând de atunci, izbucnește plăcerea ascunsă și ea naștere Lili. Partea feministă din Einar. Cu timpul, acesta se debarasase de adevărata lui identitate, pe care chiar nu și-o mai dorea. Voia să își dea cu adevărat frâu liber adevăratei vieți și să trăiască liber. Liber în noua identitate.

Daneza este un film excepțional, construit pe fapte reale, unde sacrificiile se nasc din dragostea adevărată care transformă spiritul uman.

Daneza vorbește despre transformarea unui corp omenesc, despre cât de greu e să înfrunți realitatea când îi arăți cine ești cu adevărat. Pentru a vedea cum decurge detaliat povestea, ce se întâmplă cu Gerda si Einar, și totodată, care va fi destinul real pentru Lili, Daneza este disponibilă pe Netflix.

De asemenea, pentru a fi întru totul în poveste, trebuie să știi că Daneza are la bază o carte cu același nume, care te va face să îți pui adevărate întrebări existențiale.

Filmul a fost nominalizat la Oscar la categoriile: Cel mai bun actor; Cea mai bună actriță în rol secundar; Cele mai bune costume și cele mai bune decoruri.