dancer-in-the-dark 1O dramă daneză care conține sinestezii de la-nceput până-n ultimele secunde. Interesant de știut este că printre actori se află cunoscuta cântăreață Björk, Catherine Deneuve, Cara Seymour, Peter Stormare și alții. Dancer in the dark face parte din trilogia „Golden Heart“, împreună cu Breaking the waves și The Idiots.

Un film care a fost premiat la Festivalul de la Cannes și a primit Palme d’Or, împreună cu premiul pentru cea mai bună actriță, acordat lui Björk. Suficient cu laudele. Să povestesc un pic ce se-ntâmplă-n film.

Selma (interpretată de Björk) este o imigrantă cehă, stabilită în SUA cu fiul său Gene. Trăiesc în sărăcie, singurul venit fiind reprezentat de salariul mamei, salariu pe care aceasta îl strânge de multă vreme, pentru fiul său. Locuiesc împreună într-o rulotă închiriată pe proprietatea polițistului Bill Houston și a soției sale, Linda. Este curtată de timidul Jeff. Până acum nimic nu pare ieșit din comun. Sau interesant, nu-i așa?

Ceea ce aflăm pe parcurs, este că Selma suferă de o boală ereditară care o orbește gradual. Evident, fiul său este afectat și el de ea, neștiind însă care-i sunt implicațiile. Motivul pentru care ea strânge orice bănuț, este o posibilă operație pentru ca fiul său să fie salvat de aceeași soartă.
Este un mare fan al filmelor musical, fiind invitată să joace în unul, orbirea oprind-o să ducă la final rolul asumat în acesta.

Pentru a strânge banii mai repede, lucrează și-n ture de noapte, făcând o greșeală care-i aduce concedierea. Strânge ultimii bănuți, care îi sunt furați de aprigul polițist Bill, ce îndrăznește s-o acuze în fața nevestei sale de a-l fi sedus. Încearcă să și-i ia înapoi, este acuzată de Linda (că-ncearcă să-i fure banii lui Bill) care fuge să anunțe poliția, iar într-o luptă, Selma îl împușcă pe acesta, mergând să plătească pentru operația fiului său. Ca poliția să nu-i poată lua.

Este prinsă și dusă în sala de judecată, fiind descrisă ca un simpatizant al comunismului. Aceasta nu reușește să spună tot adevărul, fiind condamnată la moarte. După ce prietena sa Cvalda și Jeff își dau seama de adevărata poveste, vor să folosească banii pentru a o scăpa de moarte. Selma refuză. Secvența cu sacrificarea sa mi se pare o adevărată jertfă pentru bunăstarea fiului său. Află de la Cvalda că operația lui Gene a avut succes și că acesta va vedea. Se liniștește și-și așteaptă moartea în pace. Care chiar vine, în ritmul unei melodii pe care ea singură o cântă.

Un film pe care-l recomand oamenilor care țin la muzică. Și la oamenii care țin la muzică.

 

Redactor: Alexandra-Georgiana Andrei

Sursă fotografie: www.1.bp.blogspot.com

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here