Spectacolul-perfomance Dance a playful body de Andreea Novac cu actorul István Téglás ca unic protagonist va avea loc joi, 27 februarie, ora 19:30 la Centrul Național al Dansului București, situat în Bulevardul Mărășești nr 80-82. Accesul în sala de spectacol se face în baza biletului de 25 de lei.

Istvan Teglas_foto_Ana Maria Moldovan

Dance a playful body are avut premiera în luna octombrie 2008, anul 2014 fiind cel de-al şaptelea an în care spectacolul are loc.

Spectacolul Dance a playful body este o producţie a Centrului de Cultură „George Apostu” din Bacău, prin Swiss Cultural Programme Romania.

Dance a playful body în viziunea actorului István Téglás  este un exerciţiu de sinceritate şi că îl va juca atât timp cât îl va simţi autentic şi valabil.

“Spectacolul Dance a playful body este în același timp despre un trup căzut, rănit, aruncat, inert, fantasmatic, fragil, furios, dezorientat. Un trup care își caută (naiv, am spune) propriile viscere (scena vomei provocate), își cercetează (cu mirată candoare) secrețiile, se confruntă cu spațiul (cu podeaua pare chiar să se ia la trântă), își descoperă elasticitatea (stranie într-un fel). Totodată se ascunde și se exhibă. Dispare după o saltea sau se arată gol în posturi narcisiace. E un trup care are nevoie de percepția/afecțiunea unor spectatori. Ei îi dau oarecum forma/ființa. Dar dincolo de acest joc al abstracțiilor e totuși vorba de un trup care are un ireductibil al său. Privirea de câine bătut, cu ochii umeziți, pierdută și întrebătoare, pe care o are la un moment dat (într-o clipă de reumanizareIstván Téglás presupune o carne cu personalitate. Ne întoarcem astfel la pomenita ambivalență a corporalității: sarx și soma. Uneori teologia și coregrafia converg. Precum spiritul și trupul.” (Cătălin Bogdan, ArtAct Magazine)

Andreea Novac l-a provocat pe Istvan Teglas să meargă spre o zonă destul de puţin experimentată la noi: cea a dansului care apelează la experienţa şi tehnica actorului, şi cea a teatrului ce poate fi încifrat în limbajul dansului. Într-un interviu, Istvan Teglas îmi povestea că nu ştie „dacă este actor, sau dansator“. Probabil că o parte din răspuns este prelungită în acest spectacol, încadrat la categoria dans contemporan, despre care David Esrig povestea că atunci când l-a văzut a fost impresionat de „prezenţa puternică a actorului“.

Dance a Playful Body este un spectacol de dans, în aceeaşi măsură în care este şi un exerciţiu de actorie, fixat şi clar articulat prin limbajul corporal.” (Cristiana Gavrilă, Revista Teatrul Azi)

Comentarii

comentarii