Le auzi în fiecare zi și le repeți ori de câte ori ai ocazia. Le oferi, în mod verbal, muncitorilor care te complimentează, însoțite de gesturi șoferului care te-a claxonat, sau doar imaginar, profesorului care te-a picat la examen. Le folosești în discuțiile cu prietenii, pentru că așa arătați că sunteți lipsiți de orice inhibiție. Și te mai întrebi de ce se numesc vulgare.  

1

Pe lângă indecent, vulgar mai înseamnă și comun, banal. Cuvintele vulgare sunt cuvinte absolut normale, cu sinonime în limbajul medical, de cele mai multe ori. Dacă toate cuvintele astea nu ar fi folosite atât de des, și-ar păstra liniștite locul în dicționar, fără să deranjeze pe cineva.

Am menționat mai devreme falsa senzația de dezinhibiție pe care ne-o oferă comunicarea, să zicem, mai „colorată”. Să te exprimi liber nu înseamnă să-ți arunci părțile anatomice în stânga și în dreapta. Pe lângă faptul că distrugi logica frazei, pare că nu iei în serios subiectul, deci, că nu prea ai habar despre ce vorbești.

Recapitularea organelor reproducătoare pe pereții Bucureștiului e departe de orice fel de artă și cu siguranță nu se poate numi graffiti. Poate e o anumită satisfacție să-ți manifești creativitatea în felul ăsta, însă nu voi ști niciodată. Copil fiind, nu de puține ori mi-am văzut bunicii înroșindu-se atunci când ceream definiția noului cuvânt pe care l-am receptat în drum spre casă, de pe vreun gard sau bloc.

2

Înjurăturile în cărți. Am înțeles că ești un autor modern și non-conformist, dar o limită a decenței nu strică nimănui. Limbajul unui personaj e esențial, mai ales când e unul principal. Să deschid o carte și să găsesc minimum trei înjurături pe pagină mă deranjează, în primul rând, vizual. Vreau să-mi dezvolt creativitatea, nu să-i impresionez pe băieții de pe stadion.

Totuși, orice om se mai enervează din când în când și ar fi ipocrit din partea mea să nu recunosc. Una e să-ți scape câteva vorbe „bune”, când îți prinzi degetele în ușă, dar să facă parte din limbajul zilnic e cu totul altceva.

 Sursă foto: npr.org, giphy.com