În fiecare zi oamenii îl folosesc, dar puţini ştiu de unde provine cel mai popular cuvânt din lume.  OK se află printre cele mai folosite expresii ale americanilor, fiind împrumutate şi de români.

Una dintre multele teorii susţine că OK este abrevierea pentru „oll korect”, un termen din jargon, apărut în anii 1830 care poate fi asemănat cu OMG-ul sau LOL-ul zilelor noastre.

În orice caz, se pare că OK a apărut pentru prima dată în ziarul Boston Morning Post, pe 23 martie 1839, sub forma unei glume.

În legătură cu originile iniţialelor OK, circulă multe legende, din care unele s-ar putea să aibă şi un sâmbure de adevăr.  Mai aproape ar fi poate varianta după care afaceristul american Otto Kraus verifica personal fiecare expediţie provenită de la firma sa şi o inscripţiona cu iniţialele proprii: O.K. Orice maşină care ieşea de pe banda de montaj era considerată bună doar dacă Otto Kraus îşi ştanţa iniţialele pe caroseria ei, adică îşi dădea OK-ul. Ar fi posibilă constatarea conform căreia aceste iniţiale ar fi putut fi, la început, un nume de brand.

Sunt foarte multe variante şi poveşti despre etimologia cuvântului OK, însă, printre cele mai  înaintate explicaţii, se pare că  au legătură, conform cunoscutului scriitor timişorean Mircea Mihăieş, cu  limbajul unui trib indian, care folosea cuvântul <choktaw>, scris <okeh>, însemnând „este aşa şi în  niciun alt mod”.

Mai târziu, această scriere se pare că a ajuns să fie înlocuită de ortografierea mai modernă, <okay>, care prin transcriere fonetică a ajuns  <OK>”.

O altă teorie spune că OK este abrevierea pentru jargonul „all right, sau all correct”, este un cuvânt cu influenţe Germnice din secolul al XIX-lea,  astfel încât C-ul s-a transformat în K.

O altă explicaţie oferită de critical literar Mircea Mihăieş, într-un articol din Adevărul, este legată de numele patronului unei oţelării, care obişnuia să facă lucrări de bună calitate. Mircea Mihăieş afirmă  „că O.K. vine de la iniţialele acelui patron. În secolul al XIX-lea, a existat un slogan electoral în America, pentru preşedintele Martin Van Buren.”  Susţinătorii preşedintelui erau cunoscuţi sub numele de OK Club, iar OK era porecla lui şi venea de la Old Kinderhook,  ca o aluzie la numele satului unde s-a născut Van Buren.

OK a devenit atât de popular încât a fost primul cuvânt pronunţat pe Lună! Această silabă, care a făcut înconjurul planetei, se află probabil printre cele mai mari invenţii americane.

Aproape zilnic apare un cuvânt nou, care este adoptat în limbă,  fără  o preocupare foarte mare faţă de ceea ce înseamnă conservarea identităţii naţionale a limbii române. Totuşi, de vreme ce aceste cuvinte sunt preluate din limba engleză şi folosite în mod repetat, se pare că traducerea lor în limba română şi eliminarea celor din limba engleză, rămâne încă departe!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here