Curtezanele, primele femei independente?

0
438

Curtezanele secolului al XIX-lea, supranumite reginele Parisului, uimeau prin frumusețe, succes ori prin frecventele scandaluri în care erau implicate. Specialiste în arta seducției, ele sunt percepute adesea precum niște femei reci, calculate, gata să ruineze orice bărbat care le pică în mreje.

Aceste frumoase aventuriere dau tonul unei epoci dominate de lux, extravaganță, plăcere, la Belle Epoque. Deținătoare ale unor castele și hoteluri sublime, precum cel de la Païva de pe Champs-Elysées, curtezanele se bucurau de protecția celor mai influenți bărbați ai acelor timpuri.

În Franța secolului al XIX-lea, prostituția nu era privită neapărat ca pe ceva peiorativ, ci mai degrabă ca pe o activitate cotidiană. Curtezanele nu aveau un statut juridic precis, ele fiind destinate claselor privilegiate, în special prinților ori regilor. Intens mediatizate, aceste regine ale Parisului erau admirate, urmărite de către toți.

Am putea spune că ele sunt precursoarele fotomodelelor din ziua de astăzi. În acea epocă în care curtezane precum Belle Otero, Cleo de Merode sau Liane de Pougy seduceau conducători ai marilor regate, fotografia s-a dovedit a fi un puternic instrument publicitar. Curtezanele au fost primele femei care s-au lăsat fotografiate și au permis ca aceste fotografii să fie difuzate pe scena internațională.

Adevărate amazoane ale dragostei, mereu sunt înconjurate de artiști, participând la numeroase saloane literare. Cu toate că practicau această meserie, în general nu erau blamate de societate, ci mai degrabă invidiate.

Curtezanele pot fi considerate ca fiind primele femei independente, întrucât nu dădeau socoteală bărbaților, așa cum se întâmplă cu soțiile supuse. Deși financiar depindeau de bunăvoința protectorilor, ele aveau autonomie în administrarea bunurilor dobândite.

Este de prisos să adaug faptul că igiena ocupă un loc de cinste în viața lor, la fel ca și parfumurile scumpe. În timpuri în care acest aspect nu era considerat primordial, curtezanele și-au dat seama de vitalitatea igienei.

O zi din viața unei curtezane era destul de încărcată întrucât o mare parte a zilei o consacrau toaletei, ca mai apoi să iasă din casă pentru a-și etala bijuteriile somptuoase. Plimbările de seară erau prilej de a conversa cu potențiali viitori protectori.

Soarta acestor femei a fost diferită de la caz la caz. Unele au știut foarte bine să își administreze averea, în timp ce altele au murit de tinere, în mizerie. Spre exemplu, Sarah Bernhardt a debutat ca o curtezană, ca mai apoi să devină o celebră actriță, venerată de către toți.

Chiar dacă viața curtezanelor a fost una controversată, îndoielnică din punct de vedere moral, un lucru este cert. Ele sunt cele care au revoluționat statutul femeii, prin acțiunile lor îndrăznețe reușind să modifice percepția acelor vremuri conservatoare.

sursa foto: www.le petit-canane.com

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.