Vara, toate insectele posibile se năpustesc asupra noastră. Pete roșii, umflături, iritații, mâncărimi – asta lasă ele în urmă și desigur că nimănui nu îi place situația. Cei mai aprigi dușmani ai noștri sunt țânțarii. Sunt oricând, oriunde și apar în cele mai nepotrivite momente ca să strice totul! Cum ții țânțarii la distanță? În afara produselor speciale din farmacii, există câteva metode simplu de aplicat și valabile nu doar pentru țânțari, ci în general pentru insecte.
Cum ții țânțarii la distanță?
1. folosește un spray din ulei de eucalipt cu lămâie. Trebuie doar să pui 5 picături dintr-un astfel de ulei într-o cană cu apă, iar apoi să torni compoziția într-un recipient pentru spray. Înainte de a pleca undeva, este suficient să pulverizezi de 2-3 ori pielea cu soluția obținută. Mirosul de eucalipt nu este pe placul țânțarilor, așa că îi va ține la distanță.
2. ulei de lavandă (sau lemongrass, rozmarin, mentă, citronella, cuișoare, busuioc, anason, cedru): trebuie doar să îți masezi pielea cu unul din aceste uleiuri și vei fi protejat de țânțari sau alte insecte.
3. oțet de mere + pătrunjel. Pisează 3 linguri de frunze de pătrunjel într-o cană de oțet de mere și lasă amestecul așa cel puțin 30 de minute. După aceea, strecoară soluția într-un flacon cu pulverizator. Înainte de a o folosi, agită soluția. Oțetul, prin mirosul puternic, te protejează împotriva țânțarilor.
4. nu consuma alcool! Alcoolul atrage țânțarii, indiferent că e vorba de vin, bere, sau țuică.
5. mănâncă usturoi. Deși mirosul de usturoi s-ar putea să te țină departe de unii oameni, gândește-te că va ține la distanță și țânțarii!
6. evită culorile aprinse în vestimentație, deoarece atrag insectele.
7. evită parfumurile/cremele/deodorantele cu miros puternic (și dulce).
și…ultima, dar nu cea din urmă…
8. metoda pliciului, mereu utilă atunci când vrei să omori țânțarii atât de enervanți. Tot ce trebuie să faci este să lovești țânțarii cu pliciul, îi omori și lași unul, doi țânțari morți într-un loc unde cadavrele lor vor fi văzute de ceilalți țânțari astfel încât să se sperie și să nu se mai apropie de noi.
Acum că ai aflat cum ții țânțarii la distanță, iată câteva informații interesante despre țânțari:
- în România, au fost identificate 56 de specii de țânțari.
- pot fi purtători de boli grave, motiv pentru care este bine să avem în vedere metode de a-i ține la distanță.
- țânțarii sunt animalele care omoară cei mai mulți oameni, deoarece pot transmite paraziți de la o persoană la alta prin mușcătură.
Suse info: mediafax.ro, clickpentrufemei.ro, sanatate.bzi.ro, minuneanaturii.ro, descopera.ro, wikipedia.org
Surse foto: la-kry.ru, kubu.ro