Cum te pot ajuta podcasturile să ai o minte mai strălucită

0
96
podcast
Importanța podcasturilor în educația tinerilor

Cu toții știm că podcasturile includ subiecte de interes înglobate într-un centru de înregistrări care permite explorarea acestora în orice moment al zilei fie de acasă, de la sală, de la serviciu sau în timp ce îți faci cumpărăturile, fapt pentru care vom aduce în față motivele pentru care să urmărești podcast-uri și exemple de canale educative ce merită urmărite.

Odată cu instalarea pandemiei, companii, dar și oameni în general și-au mutat activitatea în online, ceea ce a dus la supraîncărcarea mass-mediei, rezultând un număr imens de conținut media care este publicat zilnic pe rețelele de socializare. Și în rândul podcasturilor, acestea sunt transmise din și în întreaga lume de către oameni specializați în diferite domenii, actori, artiști, storytellers, companii, rețele radio și exemplele pot continua.

Acest tip de transmisie a informațiilor vine cu o serie de avantaje printre care se numără și posibilitatea de a le accesa de oriunde te-ai afla. Fie că ești în mașină sau la serviciu, poți porni radioul sau îți poți pune căștile în urechi și să asculți noi informații din domeniul tău de interes: marketing, tehnologie, știință, dezvoltare personală, psihologie. Găsești conținut din orice domeniu de interes pentru tine.

Un alt avantaj al vizionării de podcasturi se datorează felului în care sunt structurate, luând forma unor emisiuni de tip interviu. Acesta cred că este și unul dintre punctele forte care le clasează pe primele poziții în ceea ce privește interesul indivizilor pentru streaming video. De obicei, discuțiile se desfășoară între intervievator și intervievat, iar fundalul este reprezentat de o imagine care să le atragă atenția urmăritorilor.

Cum te poate educa un podcast

Nu este nevoie să ne punem această întrebare din incertitudine, ci mai degrabă pentru a primi o clarificare în acest sens. Cu siguranță, fiecare își poate face o idee cum ne poate educa o informație transmisă prin intermediul unui podcast. Oamenii care filmează pentru a construi un podcast fac asta să ne ajute să înțelegem lumea și din alte perspective față de cele pe care le vedem noi, să ne ajute să ne schimbăm opiniile despre ceea ce se mișcă în jurul nostru și nu în ultimul rând, să ne ajute să creștem pe plan profesional, să dobândim cunoștințe noi în domeniul nostru de interes.

În timp ce fake-news este un fenomen care circulă vehement în mediul online – vedem site-uri create pentru a susține un anumit partid politic, publicații online care promovează campanii false și lista poate continua, se caută în mod alarmant metode noi prin care să se viralizeze informația corectă, iar în momentul de față podcastul este una dintre cele mai utile metode.

Podcasturile educă prin conținut, fiind reprezentate de episoade, iar fiecare episod cuprinde o temă de discuție. Mind Architect – podcast despre neuroștiință și psihologie – este unul dintre exemplele de astfel de conținut destinat publicului larg. Oamenii îndrăgesc aceste tipuri de transmitere a informației pentru că pun accent pe dezvoltarea cunoștințelor celor ce le urmăresc și nu doar pe aprofundarea teoriei. Până la urmă ce altceva poate fi mai important decât să primești informații corecte de la oamenii specializați în domeniile din care transmit?

foto: pixabay

Ce urmăresc tinerii în materie de podcasturi și ce părere și-au format despre acest tip de materiale

„Din toamna lui 2018 până de curând am lucrat în afara țării. Stând singur, apoi ieșirile împuținându-se din cauza restricțiilor, podcasturile au reprezentat o modalitate de a regăsi comunități de oameni pasionați de lucruri similare și de a te simți mai puțin izolat. Urmăresc de 3 ani Shardcast, un podcast despre seriile de cărți ale lui Brandon Sanderson, de un an Eropedia, un podcast (românesc) despre sexualitate și relații, și ocazional alte podcasturi, despre stil de viață low-carb, de divertisment și evenimente actuale (cum ar fi multe dintre podcasturile comedianților români)”, spune Daniel Tufeanu, fost funcționar public la Parlamentul European, proaspăt reîntors în România și pasionat de lingvistică și limbi străine, literatură fantasy, pop-culture.

„În general ascult podcasturi în timp ce fac alte activități: la lucru (când fac task-uri mai repetitive care nu necesită concentrare foarte mare), acasă în timp ce gătesc sau fac curățenie, și în timp ce sunt pe drum sau călătoresc. Cât ține de conținutul lor, prefer podcast-uri care au un format similar cu un audio book, în general cu conținutul redactat în avans, un bun exemplu ar fi business wars, un podcast care prezintă istoria unora dintre cele mai mari companii din lume și tacticile lor competitive folosite împotriva „adversarilor” lor (ex.  SpaceX vs blue origin, Amazon vs wallmart, Estée Lauder vs L’Oréal). Alte podcast-uri pe care le mai ascult regulat sunt Hardcore History, un podcast care analizează în amănunt diferite evenimente istorice, prezentându-le într-un stil narativ extrem de descriptiv, și Cults, un podcast episodic care analizează dintr-o perspectivă psihologică diferiți lideri de culte și secte religioase, cultele acestora și activitățile lor”, povestește Zoltán Halász, production planner și pasionat de muzică.

„Cred cu tărie că unul dintre cele mai bune lucruri care s-au întâmplat în mediul on-line este popularizarea podcasturilor. Trăim într-o eră în care facem totul pe fugă, mergem la facultate, serviciu, avem familie iar timpul care ne rămâne pentru noi înșine este destul de limitat. De aceea, eu prefer ca atunci când merg spre facultate, când fac curățenie, ori când pur și simplu vreau să mă relaxez să ascult un podcast, pentru că trebuie să folosesc căștile și nu trebuie neapărat să urmăresc vizual ceea ce se întâmplă. Astfel încât să nu pierd timp.

Fiind studentă la medicină și o persoană pasionată de tot ce ține de psihologie și psihiatrie, imi place să ascult podcasturi din acest domeniu. Iar printre preferatele mele se află seriile de podcasturi de la Mind Architect, în care se vorbește efectiv despre cum funcționează creierul și mintea umană, pe înțelesul tuturor, astfel încât orice persoană, adolescent sau adult să înțeleagă. Am început să ascult aceste podcasturi în clasa a 12-a, anul trecut, și pot spune că m-au ajutat enorm: am învățat cum să implementez obiceiuri sănătoase și benefice pentru organismul meu, cum funcționează fenomenul de burnout și cum aș putea să-l evit, cum funcționează motivația și cum aș putea învăța eficient. Mintea umană este un univers infinit dar pe care am putea încet încet să-l explorăm astfel încât să ne fie bine. Odată ce învățăm cum funcționează creierul, o să ne fie bine pe toate planurile.  Unul dintre podcasturile mele preferate este acesta în care se vorbește despre cum funcționează creierul atunci când nu avem nicio sarcină de făcut.

De asemenea, ascult podcasturi ce țin de sfera medicală, iar preferatele mele sunt cele de la Grile Rezidențiat, în care sunt invitați medici cu diferite specializări, pentru a vorbi despre specializarea lor, iar mie personal îmi plac deoarece se vorbește negru pe alb, despre viața de medic din spital cu bune și cu rele. Pe lângă viața roz de medic pe care o vedem noi pe Pinterest sau Instagram, se ascund în spate ani grei de muncă și sacrificii. Podcastul meu preferat, este cel cu Doctorul Mihail Pautov, chirurg generalist.

După cum am spus, prefer să ascult podcasturi, deoarece acumulez informații economisind timp. Era o vorbă românească: împac și capra și varza”, spune Mădălina Ghimpu, studentă la medicină și pasionată de literatură.

„Vizionez podcasturi dintr-un mare motiv. Nu trebuie sa stau cu ochii în telefon, ci pur și simplu îmi conectez căștile bluetooth la telefon și îmi pot vedea liniștit de treabă. Fie că sunt la lucru sau acasă. De exemplu, podcastul Recorder pot să-l urmăresc în timpul serviciului, pe când un documentar a aceleași publicații necesită mai multă atenție pentru a înțelege subiectul discutat.  Ascultând  podcast-uri, pot lucra fără întreruperi și fără să stau cu ochii în telefon. Urmăresc și podcastul lui Mihai Bobonete, îi adevărat că e mult mai amuzant daca te uiți și la video, dar pentru mine e suficient și audio”, Cristian Chiș, administrator sisteme Linux.

În final, echipa IQool vă recomandă o listă cu 5 podcasturi de dezvoltare personală pe care o puteți accesa aici.

foto reprezentativă: Unsplash