Cum sunt văzute protestele din România pe plan extern?

0
343
Cum sunt văzute protestele din România pe plan extern?

Cum sunt văzute protestele din România pe plan extern?

Multe lucruri au fost menționate pe plan intern despre manifestațiile din întreaga țară. Însă oare cum au fost ele privite pe plan extern? Care a fost susținerea diasporei și a altor state? Ce a spus presa internațională? Cum sunt văzute protestele din România pe plan extern?

Cum sunt văzute protestele din România pe plan extern?

Manifestările diasporei și susținerea unor alte state

Românii din diaspora au fost solidari cu compatrioții lor încă de la început. În ziua de 22 ianuarie, zeci de emigranți s-au adunat în capitale de pe continentul european precum Londra, Copenhaga, Roma sau Paris. O săptămână mai târziu, 200 de oameni se adunau în fața ambasadei române de la Bruxelles.

Protestatari în Amsterdam, 5 februarie
Protestatari în Amsterdam, 5 februarie

Adoptarea problematicei ordonanțe de urgență a permis continuarea protestelor. Orașelor de mai sus, care și-au exprimat în continuare nemulțumirile, li s-au mai alăturat, printre altele, Dublin, Torino, Munchen, Stockholm, Helsinki, Oslo, Viena, Leeds, Birmingham, Belfast, Luxemburg și Amsterdam. Susținerea a mai venit din partea românilor din Republica Moldova, dar și din Georgia.

Cum sunt văzute protestele din România pe plan extern?
Protestatari la Paris, 5 februarie

Probabil cea mai cunoscută acțiune de susținere a românilor a venit din partea Bulgariei. Aceasta a avut loc pe 5 februarie la Sofia. Însă și Republica Moldova a avut parte de mișcări de solidaritate, reduse la număr, pe 1 și 3 feburarie. Moldovenii au mai scandat și lozinci împotriva guvernării de la Chișinău.

Cum sunt văzute protestele din România pe plan extern?
Protestatari în Seattle pe 5 februarie

Bineînțeles, nu numai continentul european privește în mod favorabil manifestările din România. Au existat manifestări împotriva măsurilor luate de guvern și în Statele Unite ale Americii.

Cum sunt văzute protestele din România pe plan extern?
Români protestând în Chicago pe 1 februarie

Pe rețelele sociale se pot găsi poze cu români care își exprimă dezaprobarea din diferite colțuri ale lumii: din Columbia și până în India sau până în Australia.

Imaginea din presa internațională

Dar oare cum sunt văzute protestele din România pe plan extern, prin ochii presei?

Subiectul a fost tratat în mass-media internațională încă de la început. Pe 19 ianuarie, protestele din țară fuseseră tratate deja de agențiile Reuters și France Press, dar și de posturile de televiziune Euronews, ABC News sau Al Jazeera.

Acestea au reamintit aspecte precum încercările politicienilor de a slăbi puterea judecătorilor, frecvența cazurilor de abuz în serviciu, dar și beneficiarii uneor modificări în Codul Penal.

Adoptarea Ordonanței de Urgență 13, pe 31 ianuarie, a ajuns rapid în presă. Aceasta a fost preluată imediat de către agenția americană Asociated Press, de reprezentanți de presă europeni precum Reuters și France Presse sau asiatici precum organul de presă oficial din China.

Relatările făceau apel la nemulțumirile protestatarilor, dar și la progresele făcute în trecut în domeniul justiției, care fuseseră anulate.

Cum sunt văzute protestele din România pe plan extern?
O comparație marca Euronews între amploarea protestelor la începutul lunii februarie (2017) și revoluția din 1989

Pe măsură ce numărul nemulțumiților din Piața Victoriei se mărea, creștea și atenția dedicată evenimentelor. Amploarea crescândă a determinat o analiză a situației politice din țară, rezumarea revendicărilor din piață și menționarea numărului record de protestatari.

De asemenea, canalul de televiziune Al Jazeera a efectuat o transmisiune în direct pe Facebook din fața Guvernului de pe 1 februarie.

Momentul luminării Pieței Victoriei a fost transmis în direct de către agenția de presă rusească Ruptly, dar și de Associated Press. Însă abrogarea ordonanței, lipsită de reacții pozitive, nu a trecut nici ea neobservată.

Pe 9 februarie, publicația New York Times a postat un articol care prezenta situații în care românii au fost puși față în față cu corupția. Articolul este disponibil și în limba română.

Rămâne de văzut care va fi impactul total al protestelor din România anului 2017.

surse foto: republica.ro, RADIO GUERRILLA, tumblr.com, mediafax.ro, euronews.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.