Cum stăm cu libertatea presei în România

0
119
Sursă foto: https://rsf.org/en/ranking#

În contextul actual, informaţiile s-au propagat extrem de rapid, iar controlul asupra veridicităţii acestora a fost dificil de realizat. Libertatea presei a fost mult pusă la îndoială în timpul pandemiei – adesea fără niciun temei. Despre infodemie am discutat într-un alt material, care poate fi accesat aici. Atunci am menţionat că această cantitatea enormă de informaţii şi incapacitatea jurnaliştilor de a le verifica au dus la o astfel de situaţie. „Multe noţiuni dintre cele ce au făcut înconjurul oraşului, ţării sau chiar al lumii, în această perioadă, au fost folosite cu scopul clar de a dezinforma şi de a câştiga influenţă politică, socială sau chiar psihologică.” Aşadar, mai ales acum, avem nevoie de presă liberă.

În pofida acestei nevoi, libertatea presei este în continuare ameninţată.
libertatea presei
Sursă foto: https://rsf.org/en/ranking#

Reporters without borders a realizat un clasament cu privire la libertatea presei la nivel mondial. România se află pe locul 48 dintr-un total de 180 de ţări.

În ceea ce priveşte ţările europene, observăm că „ultima dictatură a Europei”, Belarus, se află pe ultimul loc. În mod evident, un regim dictatorial respinge orice libertate, inclusiv (ori în special) pe cea a presei.

Conform euronews.com, în 2020, Belarus a fost cea mai periculoasă ţară pentru jurnalişti. În cadrul protestelor organizate pe fondul alegerilor prezidenţiale, în urma cărora Aleksandr Lukașenko a fost “ales” preşedinte, atât protestatarii, cât şi jurnaliştii prezenţi au fost trataţi cu violenţă pentru simplul fapt că îşi exercitau dreptul de a protesta. Autorităţile au limitat nenumărate libertăţi şi implicit şi libertatea presei. Internetul a fost întrerupt pentru o perioadă, în timpul protestelor, iar conform Belarusian Internet Observatory, din iunie 2020 şi până în prezent au loc întreruperi ale Internetului în mod constant, în special în locurile în care au fost organizate proteste. The Belarusian Association of Journalists a declarat că au existat 336 de arestări şi 60 de cazuri de violenţă în rândul jurnaliştilor, după alegerile prezidenţiale din 2020. 

Nici Turcia, ţara cu cei mai mulţi jurnalişti arestaţi până în 2020, nu se află pe o poziţie favorabilă. Guvernul controlează 90% din mass-media, iar frica de repercusiuni şi teroarea la care sunt supuşi jurnaliştii se ocupă de procentajul rămas.

Republica Moldova se află pe locul 89 în clasamentul mondial. Acest lucru se întâmplă din cauza „lipsei independenţei editoriale şi a jurnalismului de calitate”.

De altfel, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei, Rise Project a menţionat, printr-o postare pe pagina lor de Facebook, câteva cazuri în care jurnaliştii au plătit un preţ mult prea mare pentru libertate.

Surse: Ţara cu cei mai mulţi jurnalişti arestaţi; Clasamentul libertăţii presei la nivel mondial;

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.