Cum se schimbă viața ta atunci când vii la facultate în București? Dacă ai copilărit într-un orășel mic din provincie, unde toată lumea se știe cu toată lumea, venirea în capitală poate fi intimidantă și destul de dificilă de digerat. De la mâncare proastă, la mijloace de transport, de la prieteni și ieșit prin cluburi, voi enumera mai jos câteva lucruri și situații pe care le întâmpini când începi o facultate în București.
 1. O să-ți fie foarte dor de ai tăi. Dacă în tot timpul liceului le-ai spus de zeci de ori clasica replică „Abia aștept să plec la facultate”, o să faci rapid  tranziția spre „Abia aștept weekendul ca să vin acasă”. Unde ai tăi îți pot oferi sprijin și un sfat atunci când ai nevoie.
 2. Vei mânca ce vei apuca. Nemaifiind acasă la mama, care te aștepta cu mâncarea pe masă, vei ajunge să fii fericit atunci când mesele tale conțin altceva decât pizza și shaorma. Prietenul tău cel mai bun va fi meniul de la Mega Image cu 10 lei. Ia spuneți. Cui îi este dor de vremea când mama îi punea bunătăți pe masă?
 3. Programul tău o va lua razna. Dacă acasă la ora 23:00 dormeai, în București la ora asta te pregătești să pleci în oraș. Vei lua micul dejun la 14:00 și prânzul la 21:00, te vei încurca cu orarul de la facultate și vei avea impresia că nu-ți mai ajunge timpul pentru câte chestii vrei să faci. Fiecare zi va fi o luptă interioară cu privire la dacă să ieși sau nu cu prietenii. Răspunsul va fi aproape mereu „da” și va fi de fiecare dată regretat dimineața, când la 8:00 ai seminar.
 4. Vei cunoaște mulți oameni din toată țara și nu numai. Dacă acasă era sărbătoare atunci când întâlneai pe cineva din alt oraș, în București te vei lovi de oameni foarte diferiți, cu un trecut și o experiență deosebită. De la Satu Mare, la Tulcea și chiar Chișinău, vei afla lucruri noi despre fiecare regiune a țării, vei învăța să deosebești accentele specifice fiecărei regiuni și vei avea pe cineva care să te „cazeze” în orice oraș din țară ori de câte ori vrei să călătorești.
 5. Te vei simți privilegiat dacă vei cunoaște pe cineva din orașul tău natal, vei simți un fel de „life bond” când vei întâlni pe cineva care a copilărit în aceleași locuri, care cunoaște those inside jokes, căruia nu trebuie să-i explici nimic când povestești vreo întâmplare de acasă.
 6. Vei avea foarte multe oportunități. Nu contează că studiezi litere sau medicină, vei fi bombardat de conferințe, evenimente, asociații studențești, workshopuri, toate menite să te ajute în dezvoltarea ta profesională și personală.
 7. Vei uita de învățat până în sesiune. Dacă pentru bac învățai zilnic și tot simțeai că nu te dedici suficient, la facultate nu o să te apuci până în ianuarie. Bucureștiul are prea multe de oferit, sunt prea multe chestii noi de aflat și experimentat, încât sesiunea pare foarte, foarte îndepărtată și niciodată o prioritate.
 8. Mijloacele de transport în comun, o provocare. Din neatenție poate vei lua metroul greșit, te vei pierde în magistrală la Unirii, nici RATB-ul nu îl vei avea la suflet. Te vei simți victorios când vei alerga după metrou și chiar îl vei prinde și nu ți se închid ușile în nas. Vei prefera să mergi pe jos între 17:00-19:00, pentru că atunci este ora de vârf și nu vrei să te simți precum o sardină în metrou.
 9. Te vei schimba. Chiar dacă involuntar și fără să-ți dai seama, Bucureștiul te schimbă. Îți mărește orizonturile, îți schimbă ideile și modul cum vezi lumea. Te ambiționează, te motivează. Deși inițial te simți mic, un om într-o mare de oameni, pe parcurs, îți găsești un rol în societate și începi să muncești în acest sens. Începi să faci pași către un viitor agitat, dar satisfăcător.
  Pentru a te descurca în București, trebuie doar să vrei să te implici pentru că oportunități există.  Deși va fi un parcurs dificil și se vor ivi multe piedici, vei fi foarte mândru/ă de tine când vei reuși, când îți vei da seama că ai „migrat” dintr-un oraș mic de provincie, la București. Ai migrat cu vise, cu speranțe, ai migrat din dorința de a-ți face un nume într-o jungle urbană și cumva ai reușit. Ai reușit să te „Bucuri” că „ești” aici!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here