Trăim niște timpuri în care este foarte la modă să fii blogger/vlogger de fashion, beauty și travel. În această mare de influenceri și content creators, am găsit-o pe Iulia Țugui care mi-a atras atenția dintr-un motiv cât se poate de simplu: a absolvit facultatea de medicină.
Am fost foarte surprinsă să descopăr că există în România oameni frumoși care fac treaba asta. Nu știu despre voi, dar eu una am cam obosit să văd în online numai așa ziși influenceri care se plâng în stânga și-n dreapta despre cât de greu le e să filmeze, să pozeze și să facă unboxinguri. Așa că, în momentul în care am descoperit-o pe Iulia am înțeles că există și o altă parte a poveștii.
Iulia a terminat medicina anul acesta, se pregătește să devină „doctoriță” și cu toate astea găsește timp să le povestească urmăritorilor ei despre beauty, travel și lifestyle. Asta e definiția mea pentru un influencer. Un om care muncește și care te inspiră prin ceea ce face, așa cum Iulia a făcut cu mine.
Cred cu tărie că ar trebui să existe mai mulți oameni ca ea. Poate online-ul românesc ar mai avea o șansă, printre clipuri cu astfel de titluri: „Mai sunt virgină?” sau „M-a înșelat cu cel mai bun prieten”. Haideți să urmărim mai mulți oameni frumoși cu povești care merită auzite și mai puțini influenceri de duzină.
Dacă eu nu te-am convins, o las pe Iulia să o facă, în interviul de mai jos.
- În primul rând spune-ne cum e să fii studentă la medicină în 2018?
Este foarte frumos, mai ales acum că am și terminat. Pot să privesc în urmă și să fac o retrospectivă a tuturor lucrurilor ce s-au întâmplat în toți acești 6 ani. Concluzia este una singură: alegerea acestei facultăți a fost una dintre cele mai bune alegeri din viața mea și nu regret absolut deloc. Îmi doresc ca și cei ce urmează să intre anul acesta la Medicină Generală să aibă aceleași trăiri ca și mine.
-
Ce te-a făcut să alegi această facultate despre care se spune că este printre cele mai dificile?
Întotdeauna mi-am dorit să pot să ajut oamenii. Știu că poate pare un clișeu, dar așa este. Momentul ȋn care în familia mea a avut loc un deces ce ar fi putut fi evitat foarte ușor, dacă s-ar fi intervenit la timp, a fost cel ce a declanşat ȋn mintea mea totul. Din acel punct mi-am dat seama că voi face orice ca să preȋntâmpin astfel de ȋntȃmplări nefericite și ca să îmbunătățesc sistemul medical românesc.
-
Ce ramură a medicinei ai vrea să urmezi mai departe? Din ce motiv?
Acesta este un subiect destul de delicat, pentru că în general nu îmi place să vorbesc până nu se întâmplă. În toți acești ani am învățat că e mai bine să fiu mai rezervată decât să mă avȃnt în declarații, pentru că viața este imprevizibilă. Uite, dacă vrei, mă mai întrebi o dată pe 19 noiembrie și îți răspund în detaliu atunci, ce zici? Cu siguranță îmi doresc ceva medical, ceva ce să nu implice operații pentru că nu am avut niciodată un simţ practic și cu siguranță nu aș excela în acel domeniu.
-
Ce părere ai despre sistemul medical din România?
Sistemul medical din România este într-o continuă dezvoltare, și asta nu face decât să mă bucure. Mi-ar plăcea să aibă o viteză mai mare pentru a ne putea alinia cu țările occidentale, însă poate peste ceva vreme acest lucru va fi posibil. Sunt fericită de fiecare dată când am ocazia să stau lângă doctori care pun pasiune în muncă lor, care iubesc oamenii și care ar da 150% numai pentru a salva un caz.
-
Dacă ai putea să schimbi un singur lucru la sistemul medical din România, care ar fi acela?
Aș schimba preconcepțiile, pentru că astea ne etichetează de fiecare dată. Consider că un dram de respect pentru această profesie este necesar, întrucât observ pe zi ce trece că acesta dispare şi ȋn urmă rămȃne doar un „şi dacă…”. Toţi anii de studiu pe care un doctor ȋi cară ȋn spinare nu pot fi contestați cu nimic, ci pot fi doar apreciaţi cu un simplu „Mulţumesc!”.
-
A fost dificilă trecerea de la liceu la facultate, având în vedere faptul că te-ai mutat din Constanța la Bucureșți?
Nu a fost foarte grea trecerea pentru că i-am avut mereu alături pe părinții mei. Întotdeauna au fost lȃngă mine și m-au susținut în tot ceea ceam vrut să fac, iar acest lucru m-a întărit și m-a făcut să mă simt oriunde ca acasă. Pe lângă asta, aici în București am întâlnit persoane noi, am legat prietenii frumoase, am continuat alte prietenii din Constanța și multe altele. Cred că totul ține de personalitatea ta și de cât de mult te poți modela oricărei situații.
-
Medicină și bloggingul/vloggingul formează o combinație destul de rară, cel puțîn în România. Ce te-a determinat să-ți dorești să fii vizibilă în online?
Eu sunt în general o persoană foarte guralivă, cu un debit verbal extraordinar de mare. Cine mă cunoaște știe că nu sunt cea mai tăcută ființă din Univers. Așa că mi-am zis că ar fi drăguț să pot să profit de această logoree și pe Youtube, Instagram și Blog şi să pot să ȋmpărtăşesc cu cei ce mă urmăresc toate evenimentele din viaţa mea, fie ele fericite sau nefericite.
-
Ce reacții au avut oamenii din jurul tău când te-ai apucat de YouTube?
Soțul și prietenii mei m-au susținut de la început și au crezut că pot face multe în online, dându-mi super multe aripi, căci altfel nu știu dacă aș mai fi fost astăzi aici să răspund acestor minunate întrebări. Părinții mei au fost puțin reticenți la început, mai ales că ei nu au fost de acord niciodată cu expunerea asta fără perdele din mediile de socializare. Însă, văzând ce impact au postările mele, au început să mă susţină din ce ȋn ce mai mult.
-
Ți s-a întâmplat până acum să ai parte de comentarii sau de reacții răutăcioase?
Oooo!! Cu siguranță, însă încerc să le privesc într-un mod constructiv. Fiecare este liber să se exprime, și atât timp cât nu primesc injurii sau cuvinte obscene, cred că este ok. Nu putem să fim pe placul tuturor, nu?
-
Medicină, YouTube, Instagram. Cum stai cu timpul liber după atâtea activități pe care le desfășori?
Stau super bine cu timpul. Cumva am învățat cum să îmi drămuiesc toate cele 24 ore, astfel încât să învăț pentru Rezidențiat, să fiu activă și în online și să am și timp separat pentru familie. Bineînțeles că sunt zile în care una dintre aceste trei ramuri e mai solicitantă decât cealaltă și atunci trebuie să dedic mai multă atenție ei. Cel mai bine trebuie să știi să îți setezi prioritățile și cu siguranță le vei putea face pe toate.
-
Cum arată o zi normală din viața ta?
Păi mă trezesc pe la un 08:30 dimineața, mănânc ceva repejor, scrollez pe Instagram și Youtube și apoi mă apuc de învățat. Iau pauze când simt că îmi pierd concentrarea, moment în care again, I look for stuff on Instagram :)). Încerc să am mereu 3 mese pe zi și câte o gustărică, iar după ce vine soțul de la muncă încercăm să facem ceva activități împreună: ne jucăm pe consolă, ne plimbăm în parc, mai chemăm prieteni la noi să ne jucăm ceva sau mergem noi la ei, sau pur și simplu stăm şi ne relaxăm la un film. Și uite aşa ți-am prezentat o zi din viața mea de când am terminat anul 6, căci înainte altfel stăteau lucrurile.
-
Am observat de pe Instagramul tău că ești pasionată de călătorii. Care este orașul tău preferat din cele pe care le-ai vizitat până acum?
Asta este una dintre cele mai grele întrebări puse, pentru că nu am reușit niciodată să fac un top. Cred că fiecare loc în care am fost este special și are ceva deosebit față de altul. Dacă ar fi să iau fix pe plan personal aș spune că luna de miere din Singapore și Bali a fost cea mai frumoasă călătorie pentru că a fost prima excursie în calitate de soț și soție. Acolo am reușit să vedem foarte multe culturi și să avem parte de cele mai inedite experiențe. Recomand oricărei persoane să meargă o dată în viață în acele locuri, pentru că sunt extraordinare.
-
Te-ai căsătorit de curând. Cum arată raportul viața personală/carieră în ceea ce te privește?
Păi se completează foarte frumos! Soțul meu este persoana care mă ascultă de fiecare dată când se ivește un caz mai deosebit la spitalnși este prima persoană care se gândește la o vacanță în doi. Fiind și super pasionat de fotografie, reușește să scoată cadre foarte frumoase pe care le puteți vedea dacă intrați pe pagina mea de Instagram.
- O întrebare poate clișeică: „Cum te vezi peste 10 ani?”
Ohoooo, păi peste 10 ani mă văd un doctor renumit, cu un CV destul de stufos și impresionant, alături de soțul meu și cei 3 copii (Spoiler Alert!) și bineînțeles, alături de părinţi și prieteni. Să nu mai spun că peste 10 ani o să am un CV stufos și în materie de călătorii, căci nu voi renunţa niciodată la acestă pasiune.
-
Un sfat pentru cititorii IQool?
Pentru cititorii IQool am următorul sfat: Să fie mereu încrezători în forțele proprii și să știe că orice își propun pot îndeplini, atât timp cât cred cu toată tăria în acel lucru! Să aibă încredere în oamenii frumoși care apar în viața lor în momentele importante, în momentele în care au crezut că totul este pierdut! Fiți mereu cu zâmbetul pe buze, este singura armă pe care o avem!
Canalul de YouTube al Iuliei este aici!