sâmbătă, iunie 15, 2024
Recrutare IQool
AcasăDespre tineCum se face un CV? Cea mai modernă metodă: video CV-ul!

Cum se face un CV? Cea mai modernă metodă: video CV-ul!

Primul pas spre angajare îl reprezintă căutarea unui loc de muncă. Apoi, pasul 2, aplicarea pentru acel post. Cum aplici? Trimițând un CV (curriculum vitae). Cum se face un CV? Afli mai jos!

1. Ce este un CV? 

Abrevierea CV provine din limba latină: curriculum=program, vita=viață. CV-ul este primul contact dintre tine și angajator, fiind un document în care sunt menționate toate abilitățile tale profesionale, experiența, parcursul profesional, studiile, calificările etc. Prin CV încerci, de obicei, să convingi angajatorul să te cheme la a doua etapă a procesului de angajare – interviul.

2. Cum se face un CV (clasic)?

CV-ul clasic este un document (fie printat, fie în format electronic) cu un număr de pagini variabil, în funcție de experiența celui care îl realizează. Cu cât mai multe studii, calificări, locuri de muncă, aptitudini, cu atât mai multe pagini.

Dar, de ceva timp, printre angajatori are succes o nouă formă de CV, și anume video CV-ul. După cum ți-ai dat probabil seama, nu mai e vorba de un document cu număr de pagini, ci de un filmuleț de prezentare cu tine în rol principal. Sună interesant, nu?

3. Cum se face un CV video?

Există mai multe modalități. Sunt firme specializate în asta care, contra-cost, îți pot face un CV video exact cum vrei tu, personalizat.

Totuși, dacă te-am făcut curios, ai ocazia să îți creezi propriul video CV gratuit. Este foarte simplu și durează doar 3 minute! 

Proiectul Shape Your Future vine în sprijinul candidaților, dar și în cel al angajatorilor prin amplasarea unei Cabine Video CV (prima din România) în care îți poți crea un CV modern și original cu care să te remarci pentru un eventual loc de muncă. Ce trebuie să faci?

 1. intri în Cabina Video CV (se află la stația de Metrou UNIRII 2, ieșirea BRD),
 2. răspunzi la 6 întrebări,
 3. semnezi Acordul de Promovare.

Cabina Video CV de la Unirii este deschisă de luni până vineri, între orele 13:00-18:00.

Proiectul nu doar te ajută să îți creezi video CV-ul, dar te și promovează către angajatori din domenii diverse – turism, marketing, asigurări, servicii, IT etc. Aceștia vor primi video CV-ul tău și, dacă cerințele voastre coincid, vei fi chiar recrutat.

cum se face un CV

4. De ce un video CV și nu un CV clasic?

Pentru că video CV-ul are următoarele avantaje:

 • îți poți demonstra abilitățile de comunicare și îți poți pune în valoare personalitatea;
 • poți alege între forme diverse de prezentare, creative și personalizate. CV-ul clasic nu îți oferă această posibilitate;
 • este o formă dinamică de interacțiune cu angajatorul, ceea ce diminuează șansele ca acesta să se plictisească.

5. Cum se face un CV video potrivit?

 • este ideal să dureze între 1 și 3 minute;
 • pentru început, prezintă-te: nume, profesie, de ce ești potrivit pentru jobul respectiv;
 • să ai contact vizual permanent cu camera;
 • atenție la limbajul nonverbal! Mimica, gesturile pot spune mai multe despre tine decât spui prin cuvinte;
 • alege vestimentația potrivită: office dacă e vorba de domeniul bancar/financiar, casual dacă te interesează domeniul IT sau domeniile creative.

Uite un exemplu de video CV creativ pe care l-am găsit pe YouTube:

 

6. De evitat:

 • vorbirea neclară;
 • citirea CV-ului;
 • alegerea unui mediu zgomotos pentru înregistrare.

Video CV-ul ușurează munca angajatorilor, care au nevoie de mai puțin timp pentru procesarea informațiilor despre candidați, dar și pe cea a celor care își caută un loc de muncă, deorece le oferă șansa să se afirme într-o manieră diferită față de alți candidați.

Surse info: cariera.ejobs.ro, theguardian.com

Sursă foto: facebook, carpatlift.ro

Irina Ciobotaru
Irina Ciobotaru
Sunt o persoană deschisă spre lucruri și experiențe noi. Îmi plac libertatea, independența și spontaneitatea. Mă ghidez după ideea ,,niciodată să nu spui niciodată”. Îmi place să mă exprim în scris și îmi plac provocările. De aceea m-am alăturat echipei IQool, pentru a-mi putea dezvolta abilitățile de redactor și pentru că fiecare nou articol este o provocare pentru mine.
RELATED ARTICLES

Most Popular