Sfantul Andrei, numit si “Halloween-ul Romanesc” este o sarbatoare insemnata in tara noastra.
Este o sarbatoare crestina in amintirea Sfantului Apostol Andrei si se celebreaza in fiecare an pe data de 30 noiembrie. Datorita importantei sale in lumea ortodoxiei s-a decis ca aceasta zi sa fie libera de la stat. De asemenea, Apostolul Andrei a fost primul propovaduitor al Evangheliei la geto-daci. El a predicat in Pont, Tracia și Scitia. In Scriptura acesta este mentionat la inmultirea painilor si a pestilor, dar si dupa Invierea lui Lazar cand, impreuna cu Filip, ii spune Mantuitorului ca niste elini doresc sa-L vada.
Traditii si obiceiuri
Pentru a se feri de spirite malefice, romanii pun usturoi in fiecare coltisor al caselor si grajdurilor si insira frimituri de paine pe alee pentru a le impiedica sa se apropie de ei.
Aflarea Ursitului este o traditie straveche, care consta in visarea alesului. Fetele nemaritate trebuie sa manance o turta foarte sarata inainte de culcare, iar daca se vor marita in anul ce vine, viitorul sot va veni in vis cu niste apa pentru a le potoli setea provocata de sare. Daca nu viseaza, fetele asteapta nerabdatoare anul urmator pentru a incerca din nou.
Sarbatoarea Sfantului Andrei este una dintre cele mai semnificative nopti pentru vrajitorii si farmece.
De exemplu, se masoara 9 cesti cu apa si sunt turnate intr-un bol, care se pune sub icoana, daca a doua zi va ramane fie si un strop de apa in bol, fata va avea noroc, in caz contrar va avea ghinion.
O alta traditie spune ca toti din casa trebuie sa semene grau intr-o strachina cu pamant, iar cui ii creste graul mai bine va avea sanatate si noroc.
De asemenea, toate obiectele taioase vor fi legate cu sfoara si ascunse bine, pentru a proteja gazdele si animalele de spiritele rele.
Superstitii
Este considerat de popor ca noaptea de Sfantul Andrei este noaptea in care granita cu lumea de dincolo dispare, spiritele rele iesind si bantuind casele oamenilor. O astfel de creatura sunt strigoii, care se spune ca au posibilitatea de a face rau si au puterea de a se transforma si in animale.
Romanii “prezic viitorul” de Sfantul Andrei in doua moduri.
Fie aduc ramuri de visin si le pun in apa, iar daca acestea infloresc pana la Craciun, vestesc faptul ca vor avea un an roditor.
Fie prin folosirea a 12 cepe, una pentru fiecare luna a anului viitor, pe care le vor lasa in pod pana la Craciun. Cele stricate simbolizeaza luni ploioase si sarace, iar cele incoltite belsug si bogatie.
Acestea sunt doar cateva din traditiile romanilor din data de 30 noiembrie, cel mai des onorate in sate, cu preponderenta in Maramures, si este un lucru admirabil ca inca le respectam cu sfintenie pe alocuri.