Anii de facultate sunt în general liniştiţi. Sigur, ai oarecum parte de stres de două ori pe an, în sesiune, dar evaluările de acest gen sunt, într-un fel, cam ca probele de la Bacalaureat, deci nu e vorba de nimic imposibil.
Totuşi, precum toate lucrurile bune în viaţă, timpul trece. Şi în trei sau patru ani te trezeşti stresat, cu examenul de licenţă bătându-ţi la uşă.
Ce ar trebui să faci ca să te asiguri că devii licenţiat?
- Să ai o legătură strânsă cu profesorul coordonator pe parcursul elaborării lucrării.
Sfatul acesta e de la sine înţeles. Ar trebui să găseşti pe cineva care să fie câtuşi de puţin implicat, care să îţi explice ce nu e bine sau ce ar putea fi îmbunătăţit.
- Să nu laşi totul pe ultima sută de metri.
Dacă în facultate mai puteai scrie materiale cu cinci zile înainte de a le preda….aici nu prea mai poţi apela la aceeaşi strategie.
Şi, contrar a ceea ce ai auzit, licenţa nu se scrie singură. Aşa că începe din timp, nu lăsa pe ultima saptamână.
- Să verifici ceea ce ai scris înainte de a printa.
Nu ai vrea să îţi dai seama că ai nişte greşeli de alcătuire într-o lucrare aşa de importantă. Şi nici să te trezeşti după câţiva ani întrebându-te dacă totul chiar a mers perfect.
- Să nu te stresezi.
Mi-aş fi dorit să ţin şi eu cont de îndemnul acesta la momentul potrivit.
Dar să fim serioşi: dacă nu pui atât de multă presiune în ceea ce faci şi dacă nu îi laşi pe alţii să facă acelaşi lucru, s-ar putea să fii mai relaxat. Ai putea să lucrezi mai bine şi să îţi prezinţi munca mai bine în faţa comisiei.
- Să te asiguri că ai reţinut conţinutul lucrării.
Te poţi trezi cu o aşa-zisă întrebare capcană oricând în cele 10-15 minute de prezentare, aşa că fii pregătit. De asemenea, ai grijă să nu dai impresia că eşti nesigur pe un răspuns.
Şi nu în ultimul rând, dacă participi şi la o probă scrisă, trebuie:
- Să încerci să reţii câte puţin din toate.
Ştiu cât e de stresant să fii testat la acest nivel. Dar sunt conştientă şi că nu ar trebui să fie capătul lumii dacă ai un rezultat sub aşteptări.
E bine şi dacă treci cu 5. Nu te gândi însă că trebuie să procedezi şi la prezentare la fel. Îţi va trebui minim 7 ca să promovezi.
Felicitări celor care au susţinut examenul deja şi mult noroc celor care vor trece prin focul examenelor.
Aşteptăm şi sfaturile voastre.
surse foto: legestart.ro, studentiq.ro, regielive.ro, ziare.com, quickmeme.com