De cele mai multe ori, motivul pentru care nu trecem de prima etapă a unui interviu, nu este lipsa de experiență, așa cum tindem să credem. Ținuta pe care o purtăm, felul în care ne comportăm, dar și limbajul pe care îl folosim sunt doar câteva dintre secretele care ne pot aduce job-ul mult visat.
Ținuta
Interviul trebuie tratat ca o primă întâlnire. Dacă nu vei lua în serios prima etapă a interviului, e foarte puțin probabil ca aceasta să se repete. Dacă te îmbraci adecvat atunci când te prezinți în fața angajatorului, acesta va ști că ți-ai dat silința pentru acest interviu.
Un prim pas pentru o ținută reușită este să afli ce culoare se potrivește tenului tău. Al doilea pas, poate cel mai important, este să eviți culorile electrice. Folosește culori neutre sau închise, astfel vei avea un look mult mai office, care inspiră mult mai multă seriozitate. Doar pentru că trebuie să fii atent la ținuta pe care o alegi, nu înseamnă că trebuie să porți ceva scump. Pur și simplu încearcă să demonstrezi implicarea ta în abordarea ținutei și poartă ceva care te reprezintă.
Comportamentul
În afara ținutei, un lucru care trebuie tratat cu mare atenție este felul în care te comporți la interviu și impresiile pe care i le lași angajatorului, cu privire la calitățile tale profesionale. După cum bine știm, atitudinea completează ținuta.
Modul în care poți impresiona angajatorul este de a-i demonstra că tu poți contribui la succesul firmei sale. Un memo în care să îi scrii despre provocările jobului și despre modul în care ai de gând să le faci față este efortul care îți va pune în valoare atât abilitățile, cât și seriozitatea pe care o afișezi în procesul de angajare. Astfel, îl vei determina să își imagineze că deja faci parte din compania sa.
Limbajul
Un alt factor foarte important este felul în care vorbești și subiectele pe care le abordezi. Ai grijă să îndrepți discuția către nevoile companiei. Documentează-te în privința companiei, domeniul de activitate, concurența, cota de piață. O idee bună este să cunoști valorile firmei mai bine decât ceilalți candidați. Astfel, vei putea afla detalii și despre mediul de lucru în care urmează să activezi și îi vei arăta angajatorului că acesta este jobul pe care tu ți-l dorești cu adevărat.
Pune-te în locul angajatorului. Esențial este ca în timpul interviului să te pui în valoare și să scoți în evidență nu numai calitățile tale, dar și modurile prin care poți îndrepta eventualele imperfecțiuni pe care le ai. Trebuie să arăți că, în ciuda faptului că nu ești perfect, ești cea mai bună alegere. Și că următorul pas în cariera și evoluția ta profesională este obținerea acestui job.
Arată că ești dispus să înveți. Dacă nu poți convinge prin calificări, trebuie să evidențiezi faptul că ești flexibil și rapid atunci când vine vorba de procesul de învățare. Și pentru că faptele sunt mai importante decât vorbele, folosește exemple din trecutul tău pentru a demonstra că ceea ce spui este adevărat.
Îți doresc mult succes la următoarele interviuri și sper să obții jobul mult visat!
Sursa foto: femside.com, clinicalpsychreading.blogspot.ro, trendhunter.com