Sesiunea bate la ușă și nu știi cum să scapi de procrastinare? Ei bine, m-am gândit că ne-ar prinde bine tuturor câteva sfaturi care să ne ajute să o gonim. Suntem constienți cu toții că sesiunea este perioada în care trebuie să fim cât mai proactivi, să lucrăm cu spor la ultimele proiecte și să asimilăm cât mai multă informație într-un timp foarte scurt.
Cu siguranță ni se întâmplă tuturor să amânăm unele lucruri importante. Ne trezim uneori cu planuri mari … „Astăzi voi face asta, și asta … și asta!”, însă la finalul zilei realizăm că nu am făcut nimic din ce ne-am propus.
Ei bine, aceasta este procrastinarea, comportament caracterizat prin amânarea acțiunilor sau a sarcinilor pentru mai târziu. Adesea, psihologii o citează ca fiind un mecanism de combatere a anxietății asociate cu începerea sau finalizarea unei sarcini ori a unei decizii.
Pentru că nu este un comportament prielnic în perioada examenelor, trebuie să încercăm să scăpăm de această „frică” de a începe o activitate mai grea. Unii reușesc să treacă mai rapid peste această stare, însă majoritatea studenților nu se apucă de învățat pentru examene decât în ultimul moment.
În continuare, îți voi prezenta câteva sfaturi care te vor ajuta să nu mai procrastinezi.
Cum să scapi de procrastinare?
1. Stabilește-ți așteptări mici și ține-te de ele. Nu îți propune imposibilul; fixează-ți timp suficient pentru a rezolva lucrurile importante. E mai bine să înaintezi cu pași mărunți, dar constanți!
2. Elimină scuzele procrastinării și încurajează-te. Pentru a opri tendința de a amâna treburile importante … trebuie să duci o luptă cu propria persoană. Evită găsirea scuzelor și treci la treabă!
3. Petrece timpul în compania unor oameni activi. Este important să fii înconjurat de persoane care te influențează pozitiv. În sesiune, o strategie care te-ar putea ajuta mult e învățatul alături de un prieten.
4. Apelează la ritualuri. Creează-ți un mediu de lucru plăcut pentru studiu. Acesta îți va schimba cu totul starea de spirit.
5. Oferă-ți recompense pentru tot ceea ce duci la bun sfârșit. Deși sună copilăresc, se pare că această metodă funcționează și în rândul adulților. Răsplătește-ți munca prin mici recompense sau prin satisfacerea unor vechi dorințe.
Sper că îți vor fi de folos toate aceste sfaturi! Mult, mult succes! 🙂
surse info: romanialibera.ro, 1cartepesaptamana.ro
sursă foto: images.google.com