cum să scăpăm de stres

Stresul. Știm ce înseamnă. Cu toții am trecut prin perioade în care simțeam presiune atât din interior, cât și din exterior. Mulți dintre noi am încercat să rămânem calmi în perioade aglomerate. Unii dintre noi chiar am renunțat la starea de bine temporar când ne-am dat seama că nu mai putem funcționa la nivel normal sau în rutina de dinainte. Există însă și persoane care, indiferent ce ar face, rămân tot timpul sub această umbră nefastă și nu pot să se relaxeze nicidecum. Indiferent de ce tip de persoană suntem, ar trebui să știm cu toții cum să scăpăm de stres și de ce ar trebui să o facem.

cum să scăpăm de stresCum să scăpăm de stres?

Nu există o metodă universală prin care să ne putem relaxa. Da, există oameni care preferă să se calmeze prin metode asemănătoare. Dar asta nu înseamnă că „rețetele” lor pot funcționa pentru toată lumea.

Și totuși, dacă vrem să vedem cum să scăpăm de stres, ar trebui să încercăm următoarele lucruri:

  • să respirăm adânc înainte de a trece la ceea ce dorim să facem. Nu strică să ne oxigenăm creierul.
  • să facem lucruri care ne pasionează, fie înainte de a trece la treabă sau după ce o termini. Bine, dacă nu facem/nu am făcut asta când suntem/am fost în sesiune.
  • să dormim cât mai bine. Paranoia și stresul pot proveni și din lipsa de odihnă, nu-i așa?
  • să luăm totul încetul cu încetul. Nu rezolvăm nimic dacă facem totul în grabă.
  • să ne organizăm. Pentru că nu toți dintre noi reușim să rămânem calmi în fața dezordinii.
  • să fim permanent activi. Așa nu vom mai avea timp să mai gândim și la altceva.
  • să încercăm să vedem ce ne stresează. Nu poți avea o soluție fără problemă, nu?

Dacă starea de stres persistă, aș zice că ar trebui să mergem la un psiholog. Căci e clar că simplele sfaturi de mai sus nu ar mai putea să ne arate cum să scăpăm de stres.cum să scăpăm de stres

De ce ar trebui să o facem?

Este stresul benefic? Unele persoane ar putea spune că da, mai ales dacă implică depășirea propriilor limite. Însă eu cred că, în mod ideal, ar trebui să tratăm totul cu calm.

Dacă, totuși, ajungem să tratăm totul prin prisma faptului că „efectele stresului nu sunt chiar atât de dăunătoare”….atunci ar fi bine să ne mai documentăm. Stresul permanent, chiar și cel din timpul unei sesiuni de examene, poate duce la scăderea imunității. Sau poate juca un rol important în infecția tractului respirator superior. Hipertensiunea, bolile cardiovasculare și depresia reprezintă și ele potențiale efecte ale stresului cronic.

sursă info: ncbi.nlm.nih.gov, apa.org

sursă foto: glamour.org, joiestern.com, apa.org