Am observat că e din ce în ce mai trendy să scrii corect. Tot felul de oameni care nu știu cum să se jignească corect în scris (și cred că nici în comunicarea orală) au devenit brusc interesați de diacritice, cratime și semne de punctuație. Nu zic, Doamne ferește, că e rău. E foarte bine, numai că lucrurile astea se învață cam prin clasele I-IV, că atunci se lipesc de tine. Între vârsta adolescenței și moarte e greu să mai prinzi unde se pune cratima, câți „i” se pun și unde e locul virgulei. Totuși, dacă ai ambiție și vrei, dar ai dubii, am întocmit câteva „îndrumătoare” (reguli nu sunt și nu știu cum să le zic altfel) care să te scoată din impas:
1. Nu scrie. Simplu, fără complicații, fără urmări, nimeni n-o să își dea seama.
2. Când nu știi de câți „i” ai nevoie, pune mulți, cel puțin patru și până la infinit. O să-ți dea un aer cam entuziasmat, dar o să induci în eroare acei oameni care se gândesc la ortografie când frunzăresc printre comentarii, statusuri și poze pe Facebook: „Oare știe cum se scrie corect? De ce s-o bucura așa tare? Mă intrigă ființa asta…”
3. Cuvintele alea pe care le folosești când îți strigi virtual prietenele NU SE SCRIU CU CRATIMĂ. Niciodată. Sunt pur și simplu niște vocative și nu se scriu cu cratimă. Asta e regula de aur când vrei să te cerți pe site-uri de socializare. Așa DA: proasto, frumoaso, drăguțo, mititico, handicapato etc… Așa NU: proast-o, frumoas-o, drăguț-o, mititic-o, handicapat-o etc.
4. Evită cuvintele care au cratimă sau pe care le suspectezi că ar avea cratimă. De exemplu, în loc să scrii „iau cu mine niște chipsuri?” într-o conversație, înlocuiește „iau” cu „aduc”. E simplu. Nota bene: „Iau” ăsta e foarte înșelător, l-am văzut scris chiar și „ia-u”.
5. Caută pe google, frate, adică soro. Caută pe google o situație conversațională similară și, cu puțin noroc, e posibil să îți dea soluția la problema ta de ordin ortografic.
6. NU FOLOSI LIMBA ENGLEZĂ. Sunt aproape sigură că dacă nu prea știi să scrii în română, nici la engleză nu stai bine.
7. Renunță de tot la semne de punctuație. Sincer, nu cere nimeni virgule în comentarii; dacă simți nevoia de o pauză în discurs, dă pur și simplu enter și treci la comentariul următor, altfel riști să te găseşti în situația să pui virgulă între subiect și predicat sau mai știu eu în ce alte situații din-astea șoc. Nu-i nevoie nici de punct, nici de semnele de întrebare și exclamare, poți trăi virtual LEJER și fără de ele.
8. Sună un prieten. O să te ajute cu mare plăcere să-ți umpli golurile gramaticale, sunt sigură. De ce? Ăștia care știu sunt în general foarte vanitoși și le crește ego-ul cu 200 de procente când li se cere ajutorul într-o zonă în care sunt și se recomandă avizați (chiar dacă nu recunosc). N-am zis niciun nume și deja știi pe cineva care ar face asta, n-am dreptate?
Desigur, trebuie să avem în minte faptul că există și greșeli oneste, după cum ar spune englezul, iar acest lucru este firesc. De asemenea, trebuie să nu ne supărăm dacă suntem atenționați pentru că am făcut o greșeală, ceea ce trebuie să facem este să ne asumăm greșeala și să învățăm din ea saaau să o repetăm până se plictisesc cei din jurul nostru să ne corecteze.
Acest articol este un semi-pamflet și trebuie semi-tratat ca atare.
Surse foto: oradegramatica.wordpress.com, lotoflaughters.com