Cum să nu fii nesimțit la festivaluri în 13 pași

0
626
cum să nu fii nesimțit la festivaluri

Ah, festivalurile. Indiferent că îți plac sau nu, că știi cum să nu fii nesimțit la festivaluri sau nu, tot ești fascinat de ele. Aștepți să vezi, în fiecare an, cu ce idei strălucitoare mai vine Untold. Mulți dintre noi fac glume pe seama faptului că la Electric Castle plouă în fiecare an, dar tu nu poți nega că evenimentul aduce artiști și trupe interesante pe scenele sale. Nici Neversea, care există de-abia de anul trecut, nu pare a fi plictisitor: se desfășoară într-un cadru interesant și tinde să aleagă, uneori, niște capete de afiș neașteptate. Iar Summer Well va continua să te atragă tot timpul, fie prin cei pe care îi aduce pe scena de pe Domeniul Știrbey, fie prin atmosfera de vacanță.

Ce înseamnă să ai o experiență bună, sau chiar de neuitat, la un astfel de eveniment? Să asculți trupe sau artiști care sună bine live. Să descoperi nume noi. Să te relaxezi cu prietenii…sau de unul singur. Să dansezi și să țipi versurile melodiilor preferate. În orice caz, nu să dai de oameni care te-ar putea enerva din plin. Oameni fără maniere, care ar fi în stare să te calce în picioare doar pentru a ajunge mai aproape de cei pe care îi adoră.

Acestea fiind spuse….de ce reguli de bun simț ar trebui să ții cont dacă vrei să știi cum să nu fii nesimțit la festivaluri?

1. Nu arunca cu obiecte în cei care cântă doar pentru că nu îți plac

Bine, chestia asta e mult mai întâlnită la festivaluri mai faimoase din afară. Dar nu m-ar mira dacă s-ar întâmpla și în România, să fiu sinceră. În fond, proștii există peste tot, nu-i așa?

cum să nu fii nesimțit la festivaluriNu, serios acum, nu arunca cu chestii în cei pe care îi urăști. Chiar nu merită efortul…mai ales când 1) există șanse să nu îi mai vezi niciodată sau 2) ai putea să faci orice altceva în momentul acela. Orice altceva care te pasionează. Nu de alta, dar nimeni nu te obligă să stai în fața scenei tot timpul.

2. Nu huidui trupele sau artiștii/ Nu arăta semne obscene trupelor sau artiștilor

cum să nu fii nesimțit la festivaluriSerios, chiar nu merită să îți consumi nervii pe ceva ce nu îți place. Ori care nu îți convine. Și nu, nu e o scuză să îi iei la șuturi pe cei care cântă doar pentru că au scos recent materiale care ți se par mai slabe decât cele din trecut.

3. Nu îi înghionti pe spectatorii din jurul tău

Da, știu, e fain de tot să îți vezi trupele preferate de aproape. Dar asta nu înseamnă că ai dreptul să îi înghiontești pe cei care stau în jurul tău doar pentru că vrei să ajungi în primele rânduri.

cum să nu fii nesimțit la festivaluriDacă ești determinat să insiști pe ideea asta, o să strici atât amintirile tale – doar pentru că te bagi în față, asta nu înseamnă că o să și poți ajunge acolo – cât și pe cele ale oamenilor din apropierea ta.

Cu alte cuvinte: fii civilizat.

4. Nu arunca cu sutiene pe scenă

Măi, înțeleg că unii muzicieni sunt super atrăgători. Dar chiar nu are rost să arunci cu sutienul în ei. Că nu o să se dea la tine.

5. Nu arunca gunoaie pe jos

cum să nu fii nesimțit la festivaluriCea mai evidentă regulă legată de cum să nu fii nesimțit la festivaluri. Serios, doar pentru că îți place un eveniment, asta nu înseamnă că ai și dreptul să îți arunci resturile pe unde ai chef în locul în care se desfășoară. Nimeni nu strânge după tine acasă…de ce ar face-o alții, altundeva, după tine, cu plăcere?

6. Nu te lua de alții doar pentru că nu îți place felul în care își manifestă entuziasmul

cum să nu fii nesimțit la festivaluriNu poți nega că unii amatori de festivaluri sunt prea expresivi. Nu poți nega nici că ei sunt chiar foarte gălăgioși uneori. Dar atitudinea lor nu trebuie să te facă să te cerți cu ei. Sau să îi ridiculizezi pe rețelele sociale….în special dacă ești conștient că și tu ai face la fel, în locul lor, într-un alt context.

7. Nu filma tot concertul cu telefonul

cum să nu fii nesimțit la festivaluriE, haide. Chiar crezi că o să te bucuri de preferații tăi dacă le filmezi setul în continuu? Înțeleg să înregistrezi fragmente – e o modalitate de a conserva entuziasmul că i-ai văzut – dar nu pricep cum poți să te simți pe deplin împlinit că i-ai văzut când stai tot timpul cu nasul în telefon.

8. Nu vorbi constant în timpul concertului

cum să nu fii nesimțit la festivaluri
Probabil ce se poate întâmpla dacă vorbești tot timpul la un concert/ la un set de festival

Absolut nimeni nu vrea să îți audă glasul când altcineva mult mai interesant este pe scenă. Așa că ai face bine să taci când alții își folosesc vocile și instrumentele pe scenă. Mai ales dacă nu ai nimic urgent la mijloc.

9. Nu te îmbăta/ Nu te droga

cum să nu fii nesimțit la festivaluriHai, înțeleg că unele genuri muzicale nu pot fi apreciate decât dacă ești beat, fumat sau drogat. Dar asta nu e o scuză să abuzezi de substanțe mai mult sau mai puțin legale la un eveniment. Că, dacă o dai în excese, o să ajungi să îi enervezi pe alții, să nu te bucuri pe deplin de ceea de doreai să vezi sau să fii escortat în afara locației de cei de la pază.

10. Nu fi prea lăudăros pe rețelele sociale

cum să nu fii nesimțit la festivaluriCum să nu fii nesimțit la festivaluri? Prin abținerea de la lauda de sine excesivă pe rețelele sociale. Înțeleg să împarți experiențele tale cu alții…..dar nu o să fie niciodată în regulă dacă o să le spui altora că ar trebui să fie geloși sau invidioși că tu mergi și ei nu. Sau dacă pui o tonă de detalii amănunțite pe Facebook….de care prietenilor tăi nu le pasă chiar așa de mult.

11. Dacă ești înalt, nu te băga prea în față

cum să nu fii nesimțit la festivaluriSau, mă rog, bagă-te în primele cinci rânduri dacă vrei să-i auzi pe cei scunzi plângându-se.

12. Nu te lua de organizatori pentru că preferații tăi nu au mai ajuns la festival

cum să nu fii un nesimțit la festivaluriBine, asta se poate întâmpla și înainte de festival. Însă nu ar trebui să o faci oricum. Că nu e numai vina celor care pun evenimentul pe picioare……mai e și incompetența managerilor artiștilor sau trupelor. Și oricum….manifestarea constantă a negativității pe rețelele sociale sau pe alte site-uri este obositoare.

13. Nu te plânge de vremea de la festival

Și încheiem setul de reguli legate de cum să nu fii nesimțit la festivaluri cu….umor. Sau lipsa de umor a unor oameni.

cum să nu fii nesimțit la festivaluri
Electric Castle, 2015

Da, știu. Glumele despre vremea capricioasă de la Electric Castle sunt amuzante. Dar tot în fiecare an trebuie să apară cineva care să se plângă de cei care găsesc umor în faptul că un eveniment de o asemenea calitate poate să aibă ghinion pe plan meteorologic.

cum să nu fii nesimțit la festivaluriOameni buni, sunt doar niște glume nevinovate. Vremea nu poate fi controlată: ea poate să aleagă orice festival din lume pentru a face „ravagii”. Nu aveți ce să faceți decât să vă pregătiți pentru noroi și ploaie. Și să sperați că situația complicată nu va duce la anularea unor concerte sau a unor zile.

Serios acum, există probleme mult mai mari decât sursele de umor și de posibilitatea de a te uda și a te umple de noroi.

Tu ce exemple mai dai când vrei să arăți cum să nu fii nesimțit la festivaluri?

surse foto: metropotam.ro, bbc.co.uk, chummytees.com, turismclub.ro, ziuadecluj.ro, techspot.com, rover.com, pfauth.com, businessinsider.com, gurl.com, artoftall.com, me.me, andreeavasile.ro, vice.com/ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.