marți, decembrie 3, 2024
Recrutare IQool
AcasăCum să nu devii victima unui viol și să eviți agresorii

Cum să nu devii victima unui viol și să eviți agresorii

Cazul de la Caracal a zguduit România din temelii și a reușit să unească oamenii la fel ca și în alte probleme care au ținut de colectiv. Lucrul tulburător e că nu e un caz singular și că milioane de femei se confruntă în fiecare zi cu un caz de agresiune sexuală sau viol. Fie că este vorba despre fluierăturile de pe stradă sau despre un bărbat care le urmărește, femeile sunt mereu speriate de ce pot păți oricând după ce își părăsesc locuința.

România este o țară cu un drum lung de parcurs către acceptarea discuțiilor despre teme care nu par potrivite. Potrivit site-ului reporterglobal.ro, în prima jumătate a anului 2019, au fost înregistrate 89 de cazuri de viol: 44 de adulți și 45 de copii. 12 bărbați și 32 de femei în rândul adulților și 7 băieți și 38 de fete în rândul copiilor. Iar aceste date sunt doar cele raportate autorităților, nu și cele pe care le vedem în emisiunile de la televizor, în social-media sau la știri. Iar 55% dintre români crede că violul poate fi justificat.

Nu spune nimeni că bărbații nu pot fi violați sau agresați, ci dimpotrivă. Chiar rapoartele stabilesc că acest lucru se întâmplă. Doar că femeile o pățesc mai des. Însă, indiferent de cine este victima, trebuie să știm să ne apărăm în orice situație.

  • Mentalitatea: Indiferent ce se întâmplă, victima unui viol nu este vinovată sub nici o formă

În majoritatea cazurilor și a comentariilor pe care le-am citit pe Facebook în ultima perioadă, multe persoane par să creadă că femeia violată, care e victima este cea vinovată pentru ce i s-a întâmplat. Nu, hainele nu sunt o confirmare a consimțământului, chiar dacă e o fustă scurtă și un tricou decoltat. Nu, nici o femeie nu vrea să fie pipăită când merge pe stradă pentru că cineva a crezut că „e invitat” să o privească. Femeile nu se simt flatate dacă sunt fluierate, strigate sau dezbrăcate din priviri pe stradă. Femeile se simt inconfortabil când trec pe lângă muncitorii stradali care fac toate cele de mai sus.

viol
sursă foto: IrishTimes

Nu există nici un motiv pertinent care să ducă la viol. Victima e victimă iar agresorul trebuie pedepsit. Da, e o chestiune care apelează la stereotipurile de gen, pentru că femeile sunt considerate sexul slab și lipsit de apărare.

  • Fii atent/ă la ce se întâmplă în jurul tău

Da, telefonul e interesant, mai ales pe stradă, cu căștile în urechi și cu un scroll pe Instagram. Dar dacă e seară și te afli într-o zonă care nu este foarte populată, scoate căștile, bagă telefonul în buzunar, dar ține-l la îndemână în caz că ai nevoie să suni la Poliție sau să simulezi un apel care poate speria un posibil agresor. Multe victime ale unui viol au fost prinse în momente în care mergeau cu capul în jos, atente la telefon și aflate în incapacitatea de a riposta. Nu deveni una dintre ele.

viol
sursă foto: herculture.org
  • Nu îți lăsa băutura nesupravegheată în spațiile publice

Acum câteva zile am citit pe Facebook o postare în care o fată a spus că i-a dat berea ei unui băiat pentru câteva secunde, în care și-a scos portofelul să plătească. Ulterior, a ajuns la Urgențe pentru că era drogată după ce a băut din bere. Nu e sub nici o formă un caz singular. Anual, mii de tineri ajung la spital după o intoxicație cu un drog pe care nu știau că l-au luat, pus pe ascuns în băutura lăsată nesupravegheată într-un club sau pub, ca să poată fi mai ușor persuadate și violate. Folosește băuturi cu capac sau încearcă să ții paharul cu tine tot timpul.

viol
sursă foto: The Verge
  • Învață cele mai simple măsuri de autoapărare
  1. Dacă ești prins/ă și poți folosi cotul, lovește-l oriunde, cotul este cel mai puternic punct din corp.
  2. Dacă un hoț îți cere portofelul, geanta sau telefonul, în loc să i le dai, aruncă-le cât mai departe. Va fi probabil mai interesat de câștigul material decât să te hărțuiască pe tine. E un sacrificiu pe care trebuie să îl faci.
  3. Noaptea, pe stradă, ține în mână cheile sau un alt obiect ascuțit. Astfel poți scădea riscul de a deveni victimă pentru că poți folosi imediat cheia ca apărare.
viol
sursă foto: twitter

4. Dacă urci scările noaptea și te simți urmărită, întoarce-te și întreabă persoana o întrebare uzuală, precum „Cât e ceasul?”. E foarte posibil să renunțe dacă i-ai identificat trăsăturile feței.

5. Achiziționează un spray cu piper sau ține un deodorant în geantă și dacă e nevoie, țintește spre ochi. Dacă simți că situația se poate întoarce împotriva ta, aruncă recipientul cât mai departe ca să nu îl poată folosi.

6. Nu te teme să suni un apropiat sau un părinte dacă simți că ești în pericol. Lungește cât de mult poți discuția și ține-l la curent cu locurile prin care treci sau locația în care trebuie să ajungi. Include descrieri cât mai vivide ale blocurilor sau mașinilor care îți captează privirea.

7. Dacă te urci singură într-un taxi, notează-ți numerele mașinii, culoarea, și, dacă e la vedere, numele șoferului, și trimite-i-le unei persoane de încredere. În cazul în care ți se întâmplă ceva, Poliția va ști exact ce mașină să caute.

  • Dacă te afli în apropierea unei situații de agresiune, nu te teme să intervii

Poate suna periculos și chiar clișeic, însă e foarte ușor să intervii și să previi ca cineva să fie agresat sau violat. Apropie-te de victimă și îmbrățișeaz-o sau prefă-te că o cunoști. Ține un telefon în mână și pretinde că vorbești cu un prieten de-al persoanei pe care încerci să o ajuți sau cu poliția. Agresorii renunță la atac dacă nu este vorba doar despre o persoană slăbită și fără apărare.

viol
sursă foto: The Power Pulse

În foarte multe cazuri raportate de viol, atacatorii sunt chiar partenerul sau partenera de viață a  victimei. Abuzul începe, în general, la nivel psihic și se termină fizic. Mai mult de jumătate din victime nu depun plângeri din rușinea de a fi judecate sau din alte motive. Dacă ai pe cineva în viața ta care ți se confesează, încearcă să îndepărtezi persoana de agresor. Mai multe despre subiectul acesta găsești aici.

Fiecare femeie pe care o cunosc poate să dea cel puțin un exemplu de caz în care s-a simțit în pericol. Fiecare femeie pe care o cunosc se teme să meargă singură pe stradă noaptea. De ce? Pentru că noi suntem sexul considerat slab. Tăcerea, ignoranța sau acuzarea victimei contribuie la perpetuarea culturii violului. Noi toate suntem Alexandra, în fiecare zi, la muncă, la școală sau pe stradă. E timpul să ne facem vocile auzite pentru cele care nu au putut.

Morti Tereza
Morti Tereza
Full-time human, part-time volunteer. Visătoare. Feministă. Activistă. Îmi place să cred că oamenii au puterea de a-și aduce contribuția la schimbarea lumii.
RELATED ARTICLES

Most Popular