Una dintre cele mai periculoase boli provocate de căldura excesivă este insolaţia. În definiţie, insolaţia este rezultatul expunerii la temperaturi ridicate, combinat cu activităţi fizice în cazul persoanelor tinere şi pe un teren de alte boli sistemice, la bătrâni. Printre simptomele bolii se numără: durerea de cap, vorbire incoerentǎ, greaţă, vărsături, scăderea tensiunii arteriale, dureri şi crampe musculare, obosealǎ şi senzaţie de slăbiciune.
În cazul în care apar aceste simptome, medicii ne sfătuiesc să ne liniştim într-o încăpere răcoroasă, să stăm câteva minute la orizontală, cu picioarele ridicate la nivelul inimii, apoi nu strică un duş răcoros şi consum de apă. Dacă situaţia se complica şi ne confruntăm cu pierderea stării de conştientă, confuzie, temperaturi ridicate, atunci avem nevoie de o opinie medicală de urgenţă.
Este sezonul călduros şi în această perioadă suntem cel mai mult predispuşi la insolaţie sau la arsuri solare. O astfel de problemǎ apărută ne poate strica toată vacanţă, timp care este destinat relaxării şi distracţiei. Se spune că prevenirea este mult mai uşoară decât vindecarea şi, din acest motiv, este important să cunoaştem câteva sfaturi care pot împiedica apariţia insolaţiei.
1. Consumul de lichide trebuie să fie considerabil atunci când ne expunem razelor soarelui.
2. Hainele pe care le purtăm să fie lejere şi de culoare deschisă. Pălăria/şapca şi ochelarii de soare sunt accesorii indispensabile. Expunerea prelungită poate duce, în timp, la apariţia multor afecţiuni ce au ca efect chiar pierderea vederii.
3. Expunerea la soare se face treptat, cu duşuri reci frecvente, însă trebuie să avem grijă ca temperatura apei să nu fie foarte scăzută, mai ales dacă avem probleme cardiace.
4. Perioada dintre orele 11:00 şi 17:00 este cea mai periculoasă pentru expunerea la soare. Razele soarelui, în acest interval, sunt cele mai puternice.
5. Expunerea la soare trebuie să se facă sub umbrelă.
6. Evitarea consumului de băuturi alcoolice.
7. Evitarea efortului fizic susţinut (de genul competiţiilor sportive).
8. Consumul de alimente bogate în apă (salate, fruncte, supe de legume). Aceste alimente asigurǎ refacerea depozitelor de potasiu, magneziu şi săruri minerale eliminate în exces prin transpiraţie.
9. Evitarea substanţelor diuretice precum băuturile carbogazoase, cafea, ceai verde. Acestea duc la apariţia deshidratării.
Surse info: https://www.farmaciata.ro, http://www.cefacemimi.ro/, http://www.csid.ro/ .
Sursă foto: www.mariustuca.ro