Provocarea articolului de astăzi pornește de la întrebarea: cum să înveți o limbă străină singur? Și nu doar singur, ci mai ușor, mai rapid și… gratis! Știm cu toții că în facultate nu se mai studiază limbile străine la un nivel atât de avansat, cu excepția celor care chiar au ales o facultate cu acest profil. Iată un mare dezvantaj pentru noi, studenții, având în vedere faptul că tendința centrală a angajatorilor este să caute candidați care stăpânesc limba engleză la nivel fluent, iar a două limbă străină cunoscută este extrem de apreciată, indiferent de job.

Am adunat câteva sfaturi şi resurse care ne pot ajuta să învățăm singuri o limbă străină, fără a apela la cursuri suplimentare costisitoare, meditații în particular sau alte metode care ne-ar putea sărăci buzunarele:

Învață gramatica de bază. Nu zice nimeni să cunoști toate acele reguli complexe, dar poți reuși să te exprimi corect, dacă încerci să înțelegi regulile, nu să le înveți pe de rost. Iar pentru asta poți să cauți, spre exemplu, un manual școlar pentru începători. Variantele sunt multiple. Poți căuta CD-uri și cărți de conversație, iar după ce înveți un lucru, de ce să nu îl și aplici? Combină elementele de gramatică cu cele de vocabular și va fi mult mai ușor să reții cuvinte, expresii, formulări. O conversație fictivă, în fața oglinzii, se poate dovedi un exercițiu bun.

Daca pornești de la zero, informează-te pe internet asupra unor cursuri gratuite/tutoriale pe care le-ai putea folosi la început de drum. Sunt atâția profesori în online care scriu articole pe această temă, oferă multe resurse de studiu și sunt deschiși și întrebărilor tale, ca și novice.

Deși nu trebuie neglijate, nu te limita la a învăța o limbă străină doar prin cursuri online. Caută informaţii din domeniul tău de interes şi citeşte-le în limba pe care vrei să o înveţi. Chiar dacă nu întelegi multe la început, vei începe să deduci cuvinte și dacă mai ții și un dicționar lângă tine pentru cuvintele greoaie, paginile vor fi parcurse mai ușor și informațiile cumulate vor fi extrem de valoroase.

Amintește-ți că important este să auzi, să vezi, să intri cât mai mult în legătură cu limba pe care încerci să o înveți. Încearcă să te uiți la filme și seriale fără subtitrare, să citești cărți și reviste în limba respectivă. 

Și nu în ultimul rând, că tot am vorbit despre miracolul internetului, fă-ți cât mai mulți prieteni online din țara respectivă și încearcă cu ei o conversație în acea limbă. Explică-le care este target-ul tău și sunt convinsă că ei vor fi mai mult decât dornici să te ajute să progresezi.

Evită plictiseala și  monotonia, căutând în fiecare zi noi mijloace prin care să înveți și mai multe și aplică în convorbirile tale de zi cu zi ceea ce ai învățat sau scrie pe un blog personal despre întreaga experiență. Evident, în limba aleasă de tine.

Ține minte că nu este ușor să înveți o limbă străină și sigur vor exista momente în care vei dori să renunți. Poate că nici nu-ți vei da seama la ce bun toate eforturile tale. Însă, dacă îți dorești cu adevărat să înveți acea limbă, îndrăznește să depășești obstacolele și să te autodepășești, să îți observi evoluția și să îți recunoști meritele pe măsură ce progresezi.

Sursa foto: studiimoldova.info

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here