cum să înveți eficient pentru sesiune

Cum să înveți eficient pentru sesiune în 6 paşi simpli

Pentru unii deja a început, pentru alţii abia acum bate la uşă. Cine? Sesiunea, știm prea bine! Ea reprezintă cea mai grea perioadă a anului, indiferent că eşti un student silitor sau laşi totul pe ultima zi. Tocmai de aceea vin în completarea articolului despre procrastinare cu alte 6 sfaturi utile, care să îți arate cum să înveți eficient pentru sesiune.

Primul pas: odihna

cum să înveți eficient pentru sesiune
Odihna în sesiune

Cum să înveți eficient pentru sesiune? Prin odihnă, bineînțeles.

Dar nu aceea de 12 ore consecutive după o noapte petrecută în club! În niciun caz. Fiecare noapte pierdută în sesiune reprezintă un dezavantaj … asta dacă nu o petreci învăţând intens.

Sfatul meu este să amâni toate ieşirile care se pot prelungi până târziu în noapte şi să te limitezi la plimbări relaxante în natură. Încearcă să dormi 8 ore pe noapte, astfel încât creierul tău să se poată odihni suficient şi să poată colabora cu tine. 

Pasul doi: renunţă la obiceiul de a începe să înveţi la o anumită oră

cum să înveți eficient pentru sesiune
Începi să înveți la o anumită oră

Ştiu şi eu acele minciuni pe care mi le spun singură: „La fix încep să învăţ!”, „La şi jumate se termină serialul; atunci iau cartea în mână!” și „Mă mai joc până la fără un sfert!”. Nu merge aşa! Niciodată nu vei reuşi să îţi închei activităţile până la una dintre aceste ore magice, ceea ce înseamnă că vei amâna iar şi iar să citeşti cursul acela groaznic de plictisitor.

Sfatul meu este să începi să citeşti exact în momentul în care îţi vine această idee.

Pasul trei: şterge toate jocurile din telefon

cum să înveți eficient pentru sesiune
Jocurile pe telefon sunt interzise în sesiune

DA! TOATE! Ai citit bine! Chiar şi jocul tău preferat. Asta deoarece ele îţi distrag atenţia de la cursuri şi cărţi. Nu ai nimic de pierdut dacă faci asta. În cel mai rău caz o să rămâi la acelaşi level mai mult decât îţi propusesei. Dar privește partea bună a lucrurilor: level-ul sesiune va fi încheiat cu succes şi toată vara va fi doar a ta.

Pasul patru: netu’, bată-l vina!

cum să înveți eficient pentru sesiune
Netu’, bată-l vina!

Fie că recunoaştem sau nu, Internetul face parte din viaţa noastră şi ne este la fel de indispensabil ca aerul. Cu toate acestea, el se poate transforma în cel mai mare duşman atunci când sesiunea intră în joc.

Sfatul meu este ca, atunci când vrei cu adevărat să înveţi, să îţi întrerupi conexiunea la Internet. Părinţii oricum nu vorbesc cu tine decât la telefon, iubitul/iubita este tot în sesiune … așa că nu ai ce să ratezi. 

Pasul cinci: renunţă la a fi tocilarul grupei

cum să înveți eficient pentru sesiune
Tocilarul grupei

Dacă ai acumulat numărul de prezenţe obligatorii şi chiar te plictiseşte de moarte cursul acela pus exact în mijlocul zilei, renunţă. Nu vei reuşi să înveţi dacă îţi vei fragmenta timpul pentru a face o oră până la facultate, a visa două ore în amfiteatru şi a face o altă oră interminabilă în aglomeraţia din metrou pe drumul de întoarcere.

Sfatul meu este să rămâi acasă şi să continui studiul pe cont propriu. Crede-mă, chiar dă roade!

Ultimul pas: citeşte, subliniază, colorează, reţine!

cum să înveți eficient pentru sesiune
Subliniază, colorează, reţine!

Nu uita să citești, să subliniezi și să colorezi dacă vrei să reții. Așa vei ști cum să înveți eficient pentru sesiune.

Aceasta este reţeta succesului pentru mine. Oricât de grea ar fi materia, dacă o vei structura foarte bine (şi o vei colora şi mai bine) va fi mai uşor de parcurs. Eu folosesc diferite culori în funcţie de „gravitatea” informaţiei.

Nu exagera, totuşi! Un caiet sau un curs roşu de la început până la final nu îţi va fi de prea mare ajutor.

Sper ca sfaturile mele să îţi fie de folos. Eu le-am încercat pe propria piele şi au dat roade.

Îţi doresc mult succes şi cât mai multe note de 10!

surse foto: sisc.ro, secretelezeilor.wordpress.com, yoda.ro, studentul.info, studentie.ro, iteachicoachiblg.blogspot.com

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here