sâmbătă, aprilie 20, 2024
Recrutare IQool
AcasăEducație & carierăAdmitere și universitateCum este să fii student la... Facultatea de Medicină Dentară – episodul...

Cum este să fii student la… Facultatea de Medicină Dentară – episodul 8

După terminarea liceului, elevii absolvenți trăiesc primele momente ale vieții academice, trecând prin emoțiile admiterii la facultate. În timp ce unii își aleg drumul în funcție de pasiunile lor, alții ajung să opteze pentru o anumită facultate în urma unor experiențe determinante pentru cariera lor.

Seria ,,Cum este să fii student la…” continuă tot cu un episod din domeniul medical, iar de această dată, doi studenți la Facultatea de Medicină Dentară au acceptat provocarea de a ne împărtăși experiența academică de aici, cum au ajuns pe acest drum și cum se pregătesc pentru cariera lor de viitori absolvenți în domeniul medicinii dentare.

  • De unde a început interesul pentru Medicină Dentară

Maria este studentă în primul an la Facultatea de Medicină Dentară, în cadrul Universității de Medicină și Farmacie ,,Carol Davila” din București, la departamentul de Medicină Dentară, iar decizia de a urma această facultate a venit în urma unui moment neobișnuit:

,,Inițial, eu mă pregăteam pentru admiterea la Medicină Generală, pentru că aveam o frică de medicii stomatologi în urma unor evenimente neplăcute din copilărie. În clasa a XII-a, am avut o durere de dinți și nu știam cum să evit medicul. Într-un final, am mers la acesta și chiar am avut norocul de a întâlni două doamne doctor foarte drăguțe și ajunsesem să merg la stomatolog de plăcere. Din acel moment, am început să pun în balanță Medicină Generală cu Medicină Dentară. Am analizat avantajele fiecărei variante și așa am ales să dau la Medicină Dentară. Nu regret deloc faptul că m-am schimbat pe ultima sută de metri.”

În cazul lui Marius, student în anul III la Facultatea de Medicină Dentară, în cadrul Universității de Medicină și Farmacie ,,Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, decizia de a opta pentru specializarea Tehnică Dentară a venit în urma unei recomandări: ,,Nu a fost neapărat pasiune, ci a fost doar o propunere a unei persoane apropiate atunci când eram în clasa a X-a, după care eu am început să citesc despre acest domeniu. Mi s-a părut ceva interesant, care are un viitor în domeniul digital.”

  • Alegerea orașului de studiu pentru Medicină Dentară

Marius a ales Cluj-Napoca în detrimentul opțiunilor pe care le avea la recomandarea oamenilor din jurul său, dar și-a asumat și un dezavantaj cu această ocazie: ,,Am ales orașul tot la recomandările altor oameni, cu toate că minusul imens pe care trebuia să îl iau în calcul a fost distanța mare de mers față de celelalte două orașe care îmi erau printre variante.”

Maria a ales Bucureștiul datorită oportunităților pe care orașul le oferă în domeniul stomatologiei: ,,Am ales Bucureștiul deoarece mi se pare mai ofertant în domeniul stomatologiei, dar și pentru că îmi doresc un viitor ca medic stomatolog în București, în primă fază.”

  • Admiterea la Medicină Dentară

Atât Maria, cât și Marius, au susținut un examen de admitere la Facultatea de Medicină Dentară, însă diferența a constat în numărul de întrebări primite.

Maria a avut un examen de tip grilă, cu 100 de întrebări, cu 60 de întrebări din biologie și 40 de întrebări, în cazul ei – din chimie organică. ,,Durata examenului a fost de două ore și jumătate, în care trebuia să rezolvi subiectele și să completezi și borderoul. Partea challenging a fost de gestionare a timpului și de completarea borderoului. Lucrarea este scanată pe loc, imediat după expirarea timpului, iar bulinele trebuie făcute perfect pentru a putea fi citite corespunzător de scanner.”

Sursa foto: Unsplash

Pe de altă parte, Marius a avut un examen alcătuit din 30 de întrebări din bibliografia propusă spre testare, iar concurența a fost una acerbă: ,,Au fost destul de mulți oameni pe un loc și dacă greșeai una, două sau 3 grile deja simțeai foarte tare la notă și aveai emoții pentru repartizarea la buget/taxă sau chiar intrarea la facultate.”

  • Trecerea de la liceu la facultatea de Medicină Dentară

Marius s-a adaptat rapid trecerii de la liceu la facultate, însă acest lucru nu s-a întâmplat și în cazul programului: ,,Singura diferență la care a trebuit să mă adaptez a fost programul, care nu e chiar tocmai în regulă. Sunt multe ferestre de două ore, în care nu prea ai timp să mergi prin cămin sau la chirie și trebuie să stai prin oraș. Legat de colegi, am avut ghinionul de a prinde facultate online/hibrid și nu am avut timp să legăm prietenii, însă acum, în anul III, am început să avem activități împreună și se mai leagă puțin treburile.”

Maria a fost încântată de această schimbare, iar diferențele dintre liceu și facultate sunt considerabile și, totodată, și benefice pentru ea, dintr-o anumită perspectivă:

,,Colectivul în care am nimerit a fost unul chiar super bun, simțindu-se clar diferența dintre facultate și liceu. Colectivul de la cămin este absolut genial, iar adevărata viață de student chiar este aici. Între profesorii universitari și cei de liceu este o mare diferență. Profesorii din liceu mă mai știau datorită mamei mele, care lucrează în învățământ, dar profesorilor de la facultate „nu le pasă cine ești”. Cumva, acest lucru este unul bun, pentru că nu se mai fac discriminări între studenți, fiecare primind notele strict pe propriile cunoștințe.”

  • Experiența primei sesiuni la Medicină Dentară

Chiar dacă vorbim de Medicină Dentară, cantitatea mare de informații nu lipsește nici aici. Totuși, Maria a avut parte de o primă sesiune reușită și foarte bine organizată:

,,Sincer, nu a fost atât de groaznic pe cât mi se spunea și pe cât mi-o imaginam eu, pentru că mi-am gestionat timpul foarte bine. Mă trezeam la 8, pe la 10 mă apucam să învăț până la 9-10 seara, având mici pauze din când în când. După, mai stăteam cu prietenii de cămin înainte de culcare, și a doua zi de la capăt. Nu am făcut nicio noapte albă în sesiune, iar asta vă recomand și vouă. Faptul că aveam un program bine stabilit, cu ore fixe de trezire și culcare, m-a ajutat foarte mult în reducerea stresului.”

Sursa foto: Unsplash

Pe de altă parte, Marius nu a avut parte de aceeași experiență a primei sesiuni, dar experiența acesteia a dobândit-o cu timpul: ,,Prima sesiune a fost cea mai grea, deci, nu sunt povești faptul că e un volum mare de informație. Chiar dacă am mai învățat și în timpul anului, în sesiune, simțeam nevoia să pierd noaptea dinaintea examenului ca să învăț, după care să-mi dau examenul la 8 și abia după aia să mă culc. Pe parcurs, m-am obișnuit și n-am mai avut așa mult stres și n-am mai avut parte nici de nopți nedormite.”

  • Avantaje și dezavantaje la Facultatea de Medicină Dentară, în opinia celor doi studenți

În timp ce Maria are șase ani de studiu la Medicină Dentară, la Tehnică Dentară, Marius are de învățat doar trei ani. Statutul de medic stomatolog îți este asigurat odată cu terminarea Facultății de Medicină Dentară, iar pentru Maria, faptul că îți poți organiza programul după bunul plac constituie un avantaj:

,,Pentru noi, rezidențiatul este facultativ, pentru că noi putem profesa și doar având diploma de licență. Stomatologia este predominantă în mediu privat, deci vei lucra într-un mediu îngrijit, curat, cald, primitor și îți vei putea face programul după bunul plac. Weekend-urile îți sunt libere, de Paște liber, de Crăciun liber, așa că nu ai de ce să îți faci griji de gărzi. Și ca să nu ne ascundem după deget, se și câștigă bine ca stomatolog, mai ales dacă ai propriul cabinet. Aduci zâmbetele pe buzele oamenilor și la propriu, și la figurat. Ce poate fi mai frumos de atât decât să vezi toți oamenii zâmbind cu încredere, pentru că au o dantură superbă?”

Totuși, un dezavantaj remarcat de aceasta îl reprezintă piața suprasaturată de medici stomatologi și experiența cerută la angajare pe care nu o poți dobândi așa de ușor pe cont propriu.

Și Marius împărtășește avantajele enumerate de Maria, în calitate de student la Tehnică Dentară, dar constată și câteva dezavantaje: ,,Sunt doar trei ani de studiu, după care poți lucra liniștit. E un domeniu plăcut, unde se caută constant oameni, dar, de multe ori, poate fi foarte stresant în legătură cu lucrări ce trebuie livrate la timp, dificultatea anumitor lucrări sau timpul petrecut în laborator.”

  • Cele mai grele materii la Medicină Dentară

Marius a întâlnit cea mai grea materie acum, în anul III de studiu: ,,Ca la fiecare facultate, sunt anumite materii la care se trece foarte ușor. Totuși, cea mai grea mi s-a părut o materie din anul III, semestrul al II-lea, ,,Proteze mobilizabile scheletate”, care nu mi-a fost neapărat pe plac. A fost un volum foarte mare de informație, dar trebuie să trecem și peste asta.”

În cazul Mariei, Anatomia a fost cea mai grea materie pe care aceasta a întâlnit-o, mai ales din cauza activității pe care trebuie să o faci în cadrul orelor: ,,Din punctul meu de vedere, greu la Anatomie este să și reziști să stai lângă cadavru, și nu pentru că ar fi scârbos, ci din cauza formolului care miroase foarte urât. Eu, una, nu rezistam la cadavru, dar nu din cauza mortului, ci din cauza formolului. Aveam ochii extrem de roșii, încât lumea în metrou se uita foarte ciudat la mine.”

  • Cu ce te ajută Facultatea de Medicină Dentară pe viitor

Maria consideră că această facultate constituie baza viitoarei sale cariere în domeniul stomatologiei: ,,Facultatea reprezintă primul pas în a deveni ceea ce îmi doresc și îmi oferă baza cunoștințelor de care am nevoie pentru a putea profesa ca medic stomatolog. Este cea care mă orientează spre alegerea unei viitoare specializări, pe care o voi dobândi prin examenul de rezidențiat.”

Marius este de aceeași părere ca Maria, însă completează ideea cu faptul că după absolvirea facultății, fiecare își va completa acea bază de cunoștințe în funcție de calea aleasă: ,,Ar fi util să se încerce mai mult lucrul pe anumite cazuri reale – pentru că la unele materii s-a încercat acest lucru, iar experiența a fost una plăcută – pentru că așa ne familiarizăm cu lucrurile pe care le vom vedea zi de zi, după absolvire.”


  • Încă nu te-ai decis dacă Facultatea de Medicină Dentară este alegerea potrivită pentru viitorul tău? Iată sfaturile pe care cei doi studenți le oferă, în urma experienței lor:

Marius, student la Tehnică Dentară în Cluj-Napoca: ,,Sfatul pentru cei care vor să vină aici este să aibă răbdare și calm la tot, pentru că o să fie nevoie. La specializarea asta, trebuie foarte mult să te axezi pe partea practică și să înțelegi de ce trebuie făcută într-un anumit mod o anumită manoperă și nu într-un alt fel. În rest, baftă cu examenele!”

Maria, studentă la Medicină Dentară în București: ,,Vă recomand să stați la cămin. Trageți tare la admitere ca să intrați la buget, deoarece veți avea multe facilități: abonament decontat la transportul în comun, prețuri mai mici pentru chiria la cămin (decât într-un apartament – n.r.). Implicați-vă în activitățile organizate de Liga Studenților la Medicină Dentară București. Au proiecte super mișto, interactive, se organizează tabere de iarnă și vară, și, cel mai important, găsiți oameni de calitate acolo.”

Citește și: Cum este să fii student la… Medicină Generală – episodul 7

RELATED ARTICLES

Most Popular