Odată cu absolvirea studiilor liceale și, implicit, promovarea examenului de Bacalaureat, admiterea la facultate bate la ușă. Fie că vorbim despre un examen de admitere sau depunerea unui dosar pe baza mediei obținute la Bacalaureat, emoțiile și vestea repartizării la specializarea dorită fac parte din etapa admiterii la studiile de licență.
Seria ,,Cum este să fii student la…” a debutat cu Facultatea de Drept, iar aici poți citi experiențele și sfaturile pe care cinci studenți la Drept ți le-au prezentat, în cazul în care vrei să urmezi acest drum. În acest episod, schimbăm profilul și ne îndreptăm spre Facultatea de Matematică-Informatică, acolo unde trei tineri au acceptat provocarea de a ne povesti experiențele lor în calitate de studenți la ,,mate-(info)”.
Facultatea de Matematică-Informatică – decizie de ultim moment, pasiune sau destin?
Anca este studentă în anul II la Facultatea de Matematică-Informatică, specializarea Matematici Aplicate, în cadrul Universității din București. Decizia de a urma această facultate a fost luată abia după ce Anca a aflat notele de la Bacalaureat, după ce în perioada liceului a ,,fugit” de pasiunea ei adevărată: matematica.
,,Încă din clasele primare, simțeam că mă atrage domeniul învățământului, dar nu aveam neapărat o materie preferată. În clasa a IX-a, mi-a plăcut chimia și tot spuneam că vreau să fiu profesoară de chimie, dar am renunțat la această idee. Totuși, matematica mi-a plăcut dintotdeauna, iar până în clasa a XII-a a ajuns să fie materia mea preferată. Am avut o perioadă foarte confuză în care ziceam că ba vreau la Medicină, ba vreau la ASE, ba vreau să fiu stewardesă, ba vreau la Limbi Străine și luam toate facultățile la rând, dar fugeam de pasiunea mea adevărată. După doi ani de meditații și muncă, am luat 10 la matematică la Bacalaureat și acela a fost momentul în care am spus «gata, asta vreau să fac».”
În cazul lui Mihai, student în anul I la Facultatea de Informatică în cadrul Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași, decizia de a urma drumul informaticii nu a fost întâmplătoare: ,,Încă de când eram mic, am preferat științele exacte, iar în liceu am descoperit informatica, aceasta devenind materia ce m-a atras cel mai mult. Astfel, am ales ca la facultate să urmez o specializare în acest domeniu.”

Pe de altă parte, Diana, studentă în anul I la Facultatea de Matematică-Informatică, specializarea Matematică-Informatică, în cadrul Universității ,,Transilvania” din Brașov, a avut alte planuri inițial: ,,Matematică-Informatică nu a fost specializarea pe care voiam să o urmez. Am început facultatea cu gândul că o să mă transfer pe specializarea Informatică, însă oamenii pe care i-am întâlnit până acum m-au făcut să îmi doresc să continui pe acest drum pe care l-am început.”
Alegerea orașului de studiu
În cazul Ancăi, motivul pentru care aceasta a ales să studieze în București a fost reprezentat de diversitatea orașului. Totodată, excursia din clasa a XI-a, la București, în care Anca a mers, i-a confirmat, încă o dată, că acolo simte că îi este a doua casă. ,,Fiind capitala țării, ai foarte multe posibilități de angajare, facultățile sunt printre cele mai bune din țară, iar în weekend-uri nu ai cum să te plictisești, pentru că sunt o grămadă de parcuri, muzee și locuri de vizitat.”
Și în cazul Dianei, o excursie a fost liantul deciziei de alegere a orașului de studiu: ,,Brașovul nu a fost prima mea opțiune, însă o excursie în acest oraș m-a făcut să mă îndrăgostesc de el.”
Pentru Mihai, Facultatea de Informatică din Iași, în sine, a fost motivul pentru care a ales acest oraș: ,,Am ales Iașiul datorită facultății, aceasta fiind recunoscută ca una dintre cele mai bune facultăți de informatică din țară.”
Procedura de admitere la facultate, simplificată
În cazul celor trei studenți, admiterea la Facultatea de Matematică-Informatică s-a desfășurat pe baza unui dosar, fiind luată în calcul media generală a examenului de Bacalaureat sau media între nota de la Bacalaureat și nota uneia dintre probe, la alegere: matematică sau informatică.
Chiar dacă admiterea a fost pe baza unui dosar, această etapă a fost stresantă pentru Diana: ,,Nu am intrat în sesiunea de admitere din vară, ceea ce m-a demoralizat puțin și m-a făcut să cred că nu o să reușesc să urmez nicio facultate. Totuși, spre surprinderea mea, am intrat în sesiunea de admitere din toamnă.”
Pentru Mihai, 75% din media finală de admitere la facultate a fost reprezentată de nota la Bacalaureat de la matematică sau informatică, iar acesta a avut ,,posibilitatea de a acorda mai mult timp pentru învățare informaticii și matematicii, cele 2 jucând un rol mai important la admitere.”
De la liceu, la facultate

Fiind în anul II de studiu, Anca a prins din plin restricțiile pandemiei și a început facultatea în mediul online. ,,În anul I credeam că mă las de facultate din cauza online-ului. Nu mi-am văzut niciodată profesorii și colegii de grupă, nu am ieșit nicăieri și nu am simțit deloc experiența de student. Pe tot parcursul anului I spuneam că vreau înapoi la liceu, sau cel puțin eram supărată pe faptul că în online nu înțeleg nimic și că nu îmi mai plăcea matematica așa cum îmi plăcea odată. Din anul II, însă, am început fizic, și chiar dacă semestrul I a fost tot online, m-am ridicat foarte mult și mi-au plăcut mult materiile.”
Pentru Diana, trecerea de la facultate la liceu a fost dificilă: ,,Este mult mai multă materie față de liceu, iar la facultate trebuie singur să îți dai seama cum să înveți și pe ce ar trebui să te axezi mai mult.”
Mihai, în schimb, nu a întâmpinat greutăți în procesul de acomodare cu noul statut: ,,Dacă la început am fost puțin speriat, emoțiile provocate de schimbarea colectivului au dispărut imediat. Am întâlnit oameni deschiși la facultate, iar cu profesorii și modul de predare m-am obișnuit destul de repede.”
Experiența primei sesiuni
Prima sesiune a fost stresantă și obositoare pentru Diana, având în vedere volumul de materie pe care aceasta trebuia să îl asimileze: ,,Nu mi-am organizat prea bine timpul și m-am lăsat cu învățatul în ultimele zile, ceea ce a adăugat un stres în plus. Am trecut toate examenele, însă nu aș mai repeta experiența.”
Și în cazul Ancăi, prima sesiune nu a fost o experiență plăcută pe partea de gestionare a stresului, însă a fost bucuroasă din alt motiv: ,,A fost foarte greu (n.r. – în prima sesiune). Din fericire, nu am avut restanțe, dar am trecut la limită la unele examene în anul I și am îndurat foarte mult stres, plâns, multă confuzie și anxietate. Am avut note crescătoare, iar notele de 10 erau doar la materiile foarte ușoare. Cât despre învățat, am învățat cât am reușit în timpul semestrului și pe ultima sută de metri, pentru că la matematică nu prea poți să “copiezi”, chiar dacă e online. Dacă nu ai înțeles raționamentul, nu e ca la limba română. Nu știi, nu scrii.”

Totuși, Mihai a avut altă abordare pentru a învăța pentru examene: ,,În prima sesiune, mi-am organizat timpul pentru învățat, aspect care m-a ajutat enorm de mult, iar stresul l-am mai redus ieșind cu prietenii în oraș, astfel luându-mi gândul de la examene pentru câteva ore.”
Facultatea de Matematică-Informatică, cu bune și cu rele
Fiind la Informatică, Mihai consideră că acest domeniu este unul foarte căutat, iar la majoritatea materiilor pe care le-a făcut până acum, examenele parțiale nu au lipsit, iar materia a fost împărțită în două.
Anca studiază Matematici Aplicate, iar pe viitor își dorește să lucreze în învățământ. ,,(Facultatea – n.r.) îmi oferă o diplomă care este foarte importantă și apreciată în domeniul în care voi lucra. Matematica aplicată este cea mai ușoară specializare dintre cele existente la Facultatea de Matematică-Informatică, pentru că avem materii cât de cât flexibile. Un alt avantaj ar fi colegii faini, iar profesorii sunt super chill și nu au pretenții astronomice ca la matematică-informatică, de exemplu. Per total, examenele sunt mai ușoare la unele materii.”

Totuși, orice facultate are și dezavantajele ei. La Informatică, Mihai a găsit două dezavantaje: ,,Petreci foarte mult timp singur în fața calculatorului. În plus, sesiunea de restanțe este imediat după sesiunea de examene, iar dacă nu treci nici în sesiunea de restanțe, ești nevoit să repeți materia anul următor.”
În cazul Ancăi, însă, dezavantajele nu se regăsesc la nivel de facultate, ci mai mult la nivel de plan de învățământ: ,,Nu mă ajută cu absolut nimic ceea ce învăț acum pe viitor. Singura materie care mă va ajuta este Didactica matematicii (modulul de pedagogie). Din păcate, pentru ceea ce vreau să fac eu pe viitor, materia de facultate este total pe lângă. Facultatea, în general, nu îmi oferă informații noi (în afară de modulul pedagogic), ci mai degrabă îmi formează un mod de gândire. Doar diploma de la final mă va ajuta. Mi-ar plăcea să existe o facultate separată special pe domeniul de învățământ, cum este în străinătate.”
Materii ușoare, materii grele
Cu siguranță ai auzit că, la Facultatea de Matematică-Informatică, materia este grea, care în primul an, cel puțin, nu pare să aibă legătură cu specializarea aleasă. Diana consideră că Analiza este cea mai grea materie parcursă până acum, iar Anca împărtășește aceeași idee. În schimb, Mihai este de părere că ,,Logică pentru informatică” este materia cea mai grea cu care s-a întâlnit până acum: ,,Necesită multă răbdare și muncă în timpul liber, iar dacă rămâi în urmă cu materia, este destul de greu să recuperezi.”
Totuși, la Facultatea de Matematică-Informatică sunt și materii ,,mai pământene”. Pentru Diana, Algebra este una dintre acestea, ,,pentru că se aseamănă cel mai mult cu materia de liceu”. Pentru Anca, însă, ,,cea mai ușoară materie a fost gândirea critică din anul I semestrul I. Era un fel de logică din clasa a IX-a, într-un mod foarte interactiv, unde se discutau și subiecte de logică (de exemplu, dilema morală a schimbării macazului la tren), și cum filosofii și matematicienii abordau subiectele.”

Încă nu te-ai decis dacă să dai la Facultatea de Matematică-Informatică? Iată sfaturile din partea studenților pentru tine:
Anca, studentă la Matematici Aplicate, Universitatea din București: ,,La orice facultate vei merge, totul va fi diferit față de liceu, de aceea se numește învățământ superior. Șocul de început este normal. Nu învăța cu trei zile înainte de examen. Poți lua o nota ok, dar îți vei lua un burnout imens și nici măcar o lună de somn nu te va recupera. Și ultimul sfat, pentru toți cei care vreți să dați aici: să nu vă lăsați de facultate. Faceți asta doar dacă simțiți că nu vă ajută cu nimic pe viitor și nu vă mai regăsiți deloc în ce faceți. Decât să regreți că ai pierdut doi ani, mai degrabă lupți până la final ca să îți atingi visul.”
Mihai, student la Informatică, Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași: ,, Acum, în apropierea admiterii, le sugerez elevilor să aleagă ceea ce îți doresc să urmeze și să nu mai ia în considerare opiniile altor oameni care le spun «Este foarte greu acolo. Nu vei face față!», deoarece nu este adevărat. Spun acest lucru, pentru că și eu am fost descurajat în liceu, iar acum sunt foarte fericit că am avut încredere în mine și am urmat ceea ce mi-am dorit. Totul este realizabil prin muncă și dorință.”
Episodul 2 din seria ,,Cum este să fii student la…” se încheie aici. Sperăm că te-au ajutat experiențele studenților de la Facultatea de Matematică-Informatică și că vei lua cea mai bună decizie. Dacă vrei să afli cum este să fii student la o anumită facultate sau specializare din țară, așteptăm sugestia ta în secțiunea de comentarii.