Când auzi Facultatea de Litere, te gândești că studenții absolvenți vor activa exclusiv în domeniul învățământului. Chiar dacă această facultate presupune mai multe oportunități pe viitor, a fi student la Facultatea de Litere este o opțiune tot mai des întâlnită la admitere, în prezent.
Seria ,,Cum este să fii student la…” continuă cu episodul 4, după ce în episoadele anterioare am aflat cum este viața studențească la Facultatea de Drept, Facultatea de Matematică-Informatică și Facultatea de Asistență Socială. În acest episod, patru studente de la Facultatea de Litere au acceptat provocarea de a ne povesti experiențele în calitate de cadrele didactice de mâine.
De unde a început pasiunea pentru Litere
Raluca este studentă în anul I la Facultatea de Litere în cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, la specializarea română-engleză, iar pasiunea pentru limba română din gimnaziu și dragostea pentru limba engleză din liceu s-au concretizat în dorința de a deveni profesoară: ,,Am decis să combin utilul cu frumosul și să urmez specializarea română-engleză. De mică mi-am dorit să devin profesoară și chiar dacă pe parcursul anilor mi-am mai schimbat variantele, Facultatea de Litere a fost mereu pe primul loc.”

În cazul Denisei, studentă în anul II la Facultatea de Litere în cadrul Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași, la specializarea română-spaniolă, pasiunea pentru limba română și, implicit, pentru o carieră în domeniul învățământului, s-a născut datorită profesoarei de la clasă:

,,Nu m-am gândit niciodată că aș vrea să dau la Facultatea de Litere sau să devin profesoară de limba română. Eu am făcut gimnaziul și liceul în cadrul aceleiași instituții de învățământ și încă din clasa a V-a am avut parte de o profesoară foarte bună, care te ,,punea” la punct cu toate. Am avut o conexiune aparte cu această profesoară și așa am ajuns să iubesc limba română și să particip la olimpiade. Ea a fost și este un model pentru mine și mereu am zis ,,Vreau să fiu ca ea!”. Tot ea m-a încurajat să aplic la această facultate, pentru că mi-a văzut potențialul.”
Și Carmen, studentă în anul I la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie în cadrul Universității de Vest din Timișoara, la specializarea Limbi și literaturi, română-engleză, a avut parte de același model de inspirație: ,,Încă din clasa a VII-a, mi-am dorit să urmez această facultate datorită doamnei profesoare de la clasă, care este un model pentru mine și care m-a făcut să prind drag de materia ei. Dintotdeauna am avut înclinații spre partea aceasta (limba română – n.r.) și, datorită ei, m-am îndrăgostit de meseria de profesor, motiv pentru care și eu, acum, îmi doresc să urmez același drum.”
Alessia este studentă în primul an la Facultatea de Litere în cadrul Universității ,,Transilvania” din Brașov, la specializarea engleză-română, iar plăcerea de a le ,,preda” verișorilor mai mici s-a conturat în decizia de a urma o carieră în învățământ:

,,În gimnaziu, mi-am dat seama că aș vrea să predau limba engleză. Datorită cadrelor didactice pe care le-am avut în anii de școală, am putut observa ce înseamnă să predai din pasiune. Dorința mea (de a lucra în învățământ – n.r.) a crescut atunci când am conștientizat faptul că sunt mulți copii care își doresc să învețe, dar nu au posibilitatea din cauza anumitor factori. La terminarea liceului, nu am stat pe gânduri, ci știam exact unde vreau și de ce.”
De ce Facultatea de Litere și orașul de studiu stabilit, și nu altceva?
Deși putea alege dintr-o gamă variată de limbi de studiu – engleză, spaniolă, franceză, germană, italiană sau rusă, Denisa a ales limba spaniolă: ,,Deși nu știam deloc spaniolă, m-a fascinat cât de melodios sună limba în sine. Acum, nu regret această alegere. În ceea ce privește alegerea orașului, îmi este mai comod să știu că în două ore sunt acasă și că pot veni mai des. Știam că Facultatea de Litere, în special cea din Iași, este printre cele mai bune din țară. Alte orașe din țară, precum Bucureștiul sau Clujul, nu m-au atras.”
Alessia a preferat să studieze la Litere într-un oraș mai liniștit: ,,Am ales Brașovul deoarece este un oraș curat, plin de natură și mai puțin aglomerat decât alte orașe. În anii de școală, am avut multe cadre didactice care au urmat cursurile acestei facultăți, iar acestea mi-au povestit cum este și mi-a plăcut ce am auzit.”

Raluca a optat pentru specializarea română-engleză la Cluj-Napoca datorită oportunităților de viitor pe care orașul i-l poate oferi: ,,Mi se pare o combinație perfectă și de viitor, însă și celelalte limbi moderne merită să fie studiate. Spre exemplu, din anul II aș dori să urmez un curs facultativ de limba spaniolă. Am ales Cluj pentru că este un oraș cu multe oportunități sociale, culturale, dar și în câmpul muncii, iar renumele UBB m-a influențat, căci mi-am știut potențialul.”
Pe de altă parte, Carmen a decis să studieze la 600 de kilometri de casă datorită facultativelor: Motivul pentru care am ales să studiez în Timișoara la Litere a fost diversitatea facultativelor de limbă pe care le puteam face. Inițial, am vrut să rămân în Bacău la facultate, însă am zis să profit de această oportunitate. Timișoara nu a fost o decizie planificată, ci una rapidă, de moment, și am zis că ,,hai să încerc”.
Procesul de admitere, sub amprenta pandemiei
Întrucât cele patru studente au dat admiterea în perioada pandemiei, acest proces s-a desfășurat într-o manieră simplificată: admiterea pe bază de dosar, luându-se în calcul media examenului de bacalaureat, iar în unele situații, și media generală din liceu. Chiar și așa, Denisa a trebuit să fie atentă la această etapă, pentru a nu omite vreun aspect: ,,Trebuia să fiu atentă atât la completarea opțiunilor, cât și la calendarul de admitere afișat de către facultate, care trebuia respectat cu strictețe.” Totodată, Denisa punctează faptul că etapa de completare a acestor fișe necesită o atenție sporită, ,,pentru că locurile sunt limitate, iar ordinea limbilor de studiu este foarte importantă.”
În cazul lui Carmen, confirmarea repartizării la Facultatea de Litere s-a lăsat așteptată cu mari emoții: ,,În prima etapă nu am fost admisă și am fost pe lista de așteptare. Ulterior, locurile s-au mai eliberat și am fost admisă la facultate, pe specializarea pe care mi-am dorit-o. Singura parte care mi s-a părut dificilă a fost așteptarea rezultatelor.”
Trecerea de la liceu, la facultate
Cele patru studente au simțit o trecere ușoară și firească către studiile universitare, chiar dacă trei din cele patru studente au început facultatea în regim online. Acum, acestea au parte de un format fizic al cursurilor, iar interacțiunea cu noii profesori și colegi completează modul de a înțelege teoria predată.
Denisa și-a cunoscut colegii și profesorii abia acum o lună, în formulă fizică, iar diferențele sunt pozitive: ,,Profesorii sunt mult mai faini fizic, iar teoria este mult mai clară acum. Poate o dificultate ar putea fi în privința programului, care este mai aglomerat, dar, inevitabil, te obișnuiești. În plus, acum ești pe cont propriu cu informațiile pe care ți le notezi. Nimeni nu îți mai spune ce trebuie învățat și ce nu.”
Și Alessia a îmbrățișat noua schimbare: ,,Colectivul a fost nou și variat, iar profesorii sunt înțelegători și ne ajută să descoperim informații și să le aplicăm, dacă se poate. Modul de predare este unul interactiv și suntem învățați să ne susținem punctul de vedere folosind argumente, iar cursurile și seminarele sunt plăcute.”
În schimb, Carmen a observat un aspect neobișnuit: ,,Dacă vrei, mergi la ore, dacă nu, nu. Profesorii sunt foarte faini și nu simt presiune în general. Nu știu dacă doar eu simt asta – pentru că fac facultatea din plăcere, nu doar ca să am o diplomă la final. Noii colegi au fost primitori, dar ce mi se pare ciudat este faptul că foarte rar întâlnești pe aici moldoveni și mă simt cumva diferită față de restul.”
Experiența primei sesiuni
În funcție de caracterul fiecăruia, sesiunea de examene de la facultate poate fi relaxantă sau stresantă, deopotrivă. În cazul Alessiei, prima sesiune nu i-a generat bătăi de cap, pentru că și-a gestionat timpul de învățat încă de pe parcursul semestrului: ,,Programul este foarte încărcat în timpul semestrului, iar în sesiune am avut foarte mult timp liber. La materiile ce țin de literatură, am reușit să citesc cărțile sau textele în timpul semestrului, iar în sesiune, am citit notițele scrise la cursuri. La restul materiilor, am citit teoria în sesiune.”

Și Carmen s-a organizat din timp pentru sesiune în regim online, iar stresul a fost diminuat: ,,Mi-am printat toată materia pe care o aveam de învățat pentru examene, apoi mi-am schematizat-o, pentru că eu așa pot memora mai ușor. În schimb, am avut emoții la primul meu examen oral, pentru că nu știam cum va fi totul. Acum, urmează să am prima mea sesiune fizic, care mă sperie puțin, însă sper că totul va fi în regulă.”
Denisa nu consideră că prima sesiune a fost grea, ci mai mult stresantă din cauza unei alte mize: ,,Examenele nu sunt ca un simplu test din liceu. Au fost multe emoții, iar ceea ce m-a determinat să învăț ca să am note foarte mari au fost bursa și locul la unul dintre căminele bine dotate. Într-adevăr, prima sesiune nu a fost foarte grea, fiind și în regim online. Da, avantajul a fost la note, dar dacă vorbim de ceea ce am reținut noi, în general, din toată materia, e discutabil.”
Raluca a simțit stresul primei sesiuni, deși a realizat ulterior că nu era cazul, iar acum, în apropierea cele de-a doua sesiuni, încearcă să nu mai repete greșelile: ,,Am fost destul de stresată, și din cauza unor profesori mai dificili, dar și din cauza volumului mare de învățat. Mi-am organizat materialele pe care trebuia să le parcurg pentru examene și le-am citit. Eu am realizat, după acea lună, că m-am stresat degeaba și am promovat la toate examenele, chiar și la cei mai dificili profesori.”

Avantaje și dezavantaje
Alessia este de părere că un avantaj pentru student la Facultatea de Litere poate fi un dezavantaj pentru alt student de aici: ,,Depinde foarte multe de fiecare persoană ce își dorește. Literatura poate să fie un avantaj pentru unele persoane, dar nu și pentru altele. Exact la fel este și în cazul materiilor ce țin de lingvistică.”
Denisa devine, în acest sens, un exemplu reprezentativ pentru situația redată de Alessia: ,,La literatură, spre exemplu, profesorii au pretenții de la noi și cred că noi deja știm foarte multe. Exigențele sunt mari aici, deci dezavantajul ar fi volumul de materie. În cazul meu, literatura nu este punctul meu forte, ci mai mult partea de limbă, însă alți colegi ar fi de altă părere. Contează foarte mult înclinația pe care o ai.”
Totuși, Denisa a fost luată de la ,,zero” cu limba spaniolă, iar acest lucru este un avantaj până într-un punct: ,,Chiar și așa, asta nu m-a scutit de lucrul individual, pentru că încă din primul an faci literatură spaniolă, iar atunci, profesorul nu te mai ,,iartă” că nu știi limba. Dacă nu înveți și nu muncești constant, e greu.”
Raluca vede specializarea română-engleză ca fiind una dintre cea mai grea, dar și cea mai frumoasă opțiune: ,,Niște dezavantaje ar fi numărul mare de cursuri, de examene și suprapunerile inevitabile. Totodată, română-engleză este una din cele mai grele combinații de limbi, pe lângă română-franceză, dar asta nu ar trebui să constituie un obstacol să faci ceea ce îți dorești.”
Până în acest moment, Carmen vede doar avantaje la specializarea aleasă de ea, chiar dacă lumea din jurul ei spune că Facultatea de Litere necesită un volum mare de muncă: ,,E foarte fain faptul că nu înveți doar limba română, ci și alte discipline, dacă pot spune așa. Învățăm și istorie sau biologie și fizică. Una dintre materiile pe care le fac cuprinde cele două discipline și învăț mecanismele vorbirii.”


Cea mai ușoară materie, cea mai grea materie
Luând în calcul avantajele și dezavantajele pe care cele patru studente le-au găsit la această facultate, și materiile studiate sunt direct proporționale cu înclinațiile acestora.
Denisa este fascinată de partea de limbă, dar nu este pasionată de literatură: ,,Cea mai grea materie pentru mine, de la română și cred că și de la spaniolă, ar fi toată literatura veche. E o materie greoaie.”
Raluca împărtășește aceeași înclinație: ,,Cea mai grea materie de până acum mi s-a părut Literatura veche, pentru că aceasta conține niște elemente cu care eu nu sunt familiarizată și mi-a fost destul de greu să o învăț. Totuși, mi-am dat seama că mie îmi plac mai mult materiile de limbă, de gramatică și nu cele ce aparțin literaturii. Materiile care mi-au plăcut maxim – pentru că eu le-am considerat ușoare – sunt Lingvistica generală, pentru limba română, și Lexicologia, pentru limba engleză.
Pe de altă parte, Alessia este atrasă mai mult de partea de literatură: ,,În general, materiile ce țin de literatură – Literatura Comparată, Literatura Engleză, Literatura Română – mi-au plăcut. Poate din acest motiv consider că sunt materii ușoare.”
În cazul lui Carmen, Dialectologia i s-a părut una dintre cele mai ușoare materii, dar și cele mai interesante: ,,Aici, am învățat particularitățile dialectelor românești: cum vorbesc moldovenii, bănățenii sau oltenii.”

Ce îmbunătățiri s-ar putea face la specializările la care cele patru studente învață, în opinia lor
În timp ce Raluca, Alessia și Carmen nu ar schimba, momentan, ceva la specializările la care sunt, Denisa, care studiază română-spaniolă, este de altă părere: ,,Aș schimba foarte multe la spaniolă. Deși avem cursuri care se axează pe limbă și literatură și noi înțelegem spaniola, nu știm să o vorbim cum ar trebui. Aș introduce mai multe cursuri care să antreneze partea conversațională.”
Cu ce mă ajută în viață Facultatea de Litere?
Cele patru studente sunt de părere că Facultatea de Litere va juca un rol important în viitorul lor, mai ales când vine vorba despre o carieră în învățământ.
Carmen își dorește să devină profesoară de română-engleză, însă va accepta orice oportunitate care are legătură cu această specializare: ,,Este fix ceea ce caut și ce îmi doresc pe viitor. Totuși, nu aș spune ,,nu” altor oportunități care au la bază acest profil, dar am plecat cu gândul că vreau să devin profesoară și dacă se ivește ceva mai bun pe drum, nu voi refuza.”
Suplimentar, Raluca urmează și un modul psihopedagogic, care vine ca un plus în formarea ei ca profesor: ,,Aceste materii îmi deschid noi orizonturi și noi perspective asupra lucrurilor și cred că asta va conta mult în formarea mea educațională, iar mai târziu, cea profesională.”
Alessia consideră că Facultatea de Litere o învață multe lucruri utile și interesante: ,,Este important, pentru un profesor, să aibă un bagaj bogat de cunoștințe, să aibă cultură generală și să învețe despre diferite culturi din lume, mai ales că vin tot mai mulți elevi din alte țări, iar niște cunoștințe minime nu strică.”


- Încă nu te-ai decis dacă vrei să dai la Facultatea de Litere? Iată sfaturile pe care cele patru studente ți le oferă, în funcție de orașul și specializarea pe care ți-o dorești:
Raluca, studentă la română-engleză în Cluj-Napoca: ,,În ciuda obstacolelor pe care le întâlniți și oricâte sfaturi ați auzi despre specializarea pe care o vreți, urmați-o. Mulți studenți mai mari ,,mă avertizau” să nu aleg combinația asta de limbi pentru că este grea, dar am riscat și a fost ok. Pe lângă asta, urmați facultatea care vă atrage, care vă pasionează, și nu îi ascultați pe cei care spun că Facultatea de Litere este plictisitoare și inutilă. Este o facultate frumoasă, provocatoare și complexă.”
Alessia, studentă la engleză-română în Brașov: ,,Recomandarea mea este să se documenteze foarte bine în ceea ce privește facultatea, dar și specializarea. Orașul este unul curat, liniștit și sunt lalele colorate chiar în parcul din fața facultății. Tot în apropierea facultății sunt multe cafenele. O să aveți nevoie de câte o cafea, credeți-mă. Activități și evenimente se organizează frecvent. Viața de student la Brașov, în special de student la Litere, nu este neplăcută, ci interesantă și plină de surprize.”
Carmen, studentă la română-engleză în Timișoara: ,,Niciodată să nu alegeți o facultate doar ca să faceți una sau doar pentru că vreți să le faceți pe plac părinților. Faceți o facultate care vă face plăcere, care vă aduce bucurii și în urma căreia te vezi activând în domeniul respectiv. În legătură cu orașul, alegeți-l pe cel la care vă stă sufletul. Eu puteam să fac aceeași facultate și acasă, dar am ales cu inima. În Timișoara sunt multe activități studențești – maratoane, Liga Studenților, voluntariat sau concerte.”
Denisa, studentă la română-spaniolă în Iași: ,,Orașul este foarte fain și sunt multe lucruri pe care le poți face aici. Căminele de aici au avantaje și dezavantaje, în funcție de dotările din camere, dar și prețurile acestora. Chiar și așa, recomand experiența căminului, pentru că întâlnești oameni și legi prietenii. În ceea ce privește specializarea română-spaniolă, aș recomanda-o oricui. O parte din profesorii de aici sunt tineri, iar asta este un plus.”
Episodul 4 din seria ,,Cum este să fii student la…” a adus în centrul atenției experiențele a patru studente la trei dintre cele mai râvnite specializări la admitere. Dacă și tu vrei să afli cum este la o anumită facultate sau specializare, lasă-ne un semn în comentarii.