Cum este să fii student la… Facultatea de Drept – episodul 1

0
477
Facultatea de Drept
Sursa foto: Pexels

Odată cu absolvirea studiilor liceale, viitorii studenți sunt în căutarea și alegerea celei mai potrivite facultăți, în funcție de înclinațiile acestora. În timp ce unii sunt convinși încă din clasa a IX-a că vor urma o anumită facultate, alții sunt nesiguri pe viitorul lor, iar acest lucru generează un stres suplimentar pe lângă susținerea probelor de Bacalaureat.

Pentru a veni în sprijinul elevilor de clasa a XII-a în legătură cu alegerea celei mai bune facultăți pentru viitorul acestora, am decis să realizez o serie de interviuri cu studenți de la diferite facultăți și specializări din țară și din străinătate. Primul episod – cel de astăzi – prezintă povestea a cinci studenți, Mălina, Răzvan, Amalia, Bianca și Iasmina, care au acceptat să ne vorbească despre experiența unui student la Facultatea de Drept.

De unde a început totul

Pentru Iasmina, studentă în anul I la Facultatea de Drept din cadrul Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași, povestea începe încă din gimnaziu. În timp ce colegii săi aveau o idee despre viitorul lor, viitorul ei era incert. ,,Pasiunea mea (pentru Drept – n.r.) a început să crească considerabil în fiecare an, iar asta m-a determinat să particip la cât mai multe activități și conferințe legate de domeniul juridic pentru a vedea dacă chiar mi se potrivește.”

În cazul Amaliei, studentă în anul II la aceeași facultate, dorința de a urma o carieră în Drept, Poliție sau Istorie a existat încă din copilărie, însă Dreptul a fost lozul câștigător. În plus, aceasta este de părere că ,,Pasiunea pentru romanele polițiste, pentru documentarele cu tematică juridică, dar și curiozitatea despre acest domeniu, combinată cu dorința de a fi un om al justiției, s-au concretizat în interesul de a aplica la această facultate.”

Mălina este studentă în anul II la Facultatea de Drept din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, iar în cazul ei, Dreptul a fost o alegere neobișnuită, întrucât a urmat un profil real la liceu. ,,Am ales să studiez Dreptul din ambiția de a schimba ceva în sistemul de drept pentru cei mai puțini ajutorați: copiii.”

În cazul lui Răzvan, student în anul I la Universitatea ,,Transilvania” din Brașov pe aceeași specializare, decizia de a urma Facultatea de Drept s-a produs în ultimul moment, însă unii membrii ai familiei sale – care activează în acest domeniu – i-au putut oferi sfaturi despre această specializare. ,, Am ales această specializare cam în ultimul moment înainte de a aplica la vreo facultate. Nu consideram că eram capabil să fac faţă unei facultăţi de drept, dar am zis să încerc şi să îmi dovedesc mie că pot. A fost o decizie foarte inspirată.”

Alegerea orașului pentru a studia Dreptul – obligați de circumstanțe sau ,,dragoste la prima vedere”?

Bianca, studentă în primul an la Facultatea de Drept din cadrul Universității ,,Transilvania” din Brașov, a avut alte planuri inițial. ,,Aș putea spune mai mult că orașul m-a ales pe mine. Brașovul a fost planul meu de rezervă și am intrat cu gândul că trag tare în primul an și după mă mut la București. Cred că eram pe la mijlocul primului semestru când am realizat că planul meu s-a schimbat. Mi-am dat seama că îmi place orașul, lipsit de aglomerația și agitația altor mari centre universitare, colectivul, profesorii, dar și oamenii, în general, de aici.”

De aceeași părere este și Răzvan: ,,Dintotdeauna Braşovul mi-a atras interesul. Fiind un oraş turistic, ai ocazia să întâlneşti în fiecare zi persoane noi, iar aglomeraţia din oraş este una mai suportabilă faţă de cea din Bucureşti. În plus, acest oraş mi-a oferit o senzaţie pe care nu o pot uita.”

Iasmina a ales Iașiul pentru doza de ,,viață studențească” la orice oră, dar și pentru faptul că orașul este mai liniștit față de altele universitare: ,,M-a atras diversitatea de activități pe care le poți găsi în Iași și pe care le poți desfășura, dar și atmosfera primitoare generată de faptul că este un oraș plin de studenți.”

Amalia, în schimb, a ales Iașiul datorită apropierii acestuia față de orașul său natal, Vaslui: ,,Acest aspect reprezintă un mare avantaj pentru mine, deoarece mi-am dorit să rămân conectată cu cei dragi mie, și pot să mă deplasez dintr-un loc în altul, în astfel încât să economisesc timp și resurse financiare.”

Procesul de admitere, sub amprenta pandemiei

În cazul celor cinci studenți, pandemia a schimbat procedura de admitere la Facultatea de Drept din cadrul orașelor în care aceștia studiază. Deși pentru Bianca, Iasmina și Amalia, admiterea nu a fost o etapă stresantă, ci dimpotrivă, ușoară – pe baza mediei de la examenul de Bacalaureat – pentru Răzvan și Mălina, lucrurile au stat altfel.

Mălina se pregătise pentru examenul de admitere de la Facultatea de Drept din Cluj-Napoca, iar momentul în care acesta a fost anulat din cauza pandemiei, a avut parte de o admitere simplificată, pe baza mediei de la Bacalaureat. ,,La acel moment vedeam asta ca pe un impediment, pentru că mă pregătisem mult pentru examenul de admitere și, cumva, toată munca mea fusese în zadar.”

Răzvan a avut parte de o admitere simplificată, dar stresantă în același timp. ,,Procesul de admitere a fost destul de stresant pentru mine, deoarece nu am intrat încă din prima fază de admitere, fiind ulterior admis în cea de-a doua. Așteptam răspunsul cu nerăbdare din cauza faptului că am aplicat şi la Iaşi, pe altă specializare, unde și acolo am fost admis, doar că mi-am dorit mai mult să intru la Braşov. Dacă nu primeam răspunsul mai devreme, pierdeam şi locul de la Iaşi.”

Trecerea de la liceu la facultate

Trecerea de la o etapă la altă vine, la rândul său, cu o serie de schimbări. Pentru Iasmina, acomodarea cu facultatea a fost ușor dificilă, atât la nivel de predare, cât și la nivel de învățare și formarea de relații sociale. ,,La facultate, nu mai este nimeni care să-ți spună la fiecare pas ce este de făcut, ce trebuie să scrii sau pe ce trebuie să te axezi atunci când înveți. Stilul de predare diferă față de cel de la liceu în sensul în care profesorul nu mai stă să dicteze orice informație pe care tu trebuie să o memorezi ulterior.”

Și Răzvan a avut parte de același început greoi de acomodare, însă consideră că trecerea de la liceu la facultate nu a fost un impediment în ceea ce privește modul de a te descurca pe cont propriu: ,,Din punctul meu de vedere, începutul este mai greu, mai ales până îţi construieşti un grup de prieteni, te acomodezi cu modul de învăţare şi până când treci de prima sesiune.”

În cazul Amaliei, faptul că a ales să studieze ciclul liceal într-un alt a ajutat-o foarte mult în trecerea către viața de student: ,,Eram deja cât se poate de obișnuită cu tot ce a reprezentat plecarea la facultate. Experiența din perioada liceului într-un alt oraș m-a pregătit progresiv pentru cei patru ani pe care o să-i petrec în Iași.”

Și Mălina s-a adaptat destul de repede acestei treceri: ,,Pentru mine a fost destul de ușor. Nu m-am confruntat cu prea multe dificultăți, pentru că mereu am fost o fire ambițioasă și am depus același efort ca în liceu/gimnaziu, iar notele au fost pe măsură în prima sesiune.”

Pe de altă parte, trecerea de la liceu la facultate s-a produs sub amprenta unei anxietăți și nesiguranțe pentru Bianca: ,,După doi ani de pandemie, această „reintegrare” în societate mi-a dat niște emoții oricât de extrovertită și sociabilă aș fi ca persoană, căci nu mă mai văzusem de o perioadă bună de timp înconjurată de atâtea fețe noi. În schimb, majoritatea profesorilor erau dornici să ne vadă fizic și să ne împărtășească din experiența lor, iar acomodarea la noul stil de predare și la învățarea unui nou domeniu a fost mult mai ușoară.”

Prima sesiune nu se uită niciodată

Cu siguranță ai auzit, ca elev, faptul că sesiunile sunt mult mai grele decât probele scrise de la Bacalaureat și că ai foarte multă materie de învățat. Ei, și? Află că o sesiune de examene la Facultatea de Drept nu este îngrozitoare, ci trebuie să știi cum să te organizezi astfel încât panica să nu te acapareze.

Iasmina a trecut prin același sentiment de panică, însă organizarea timpului a fost cheia succesului la examene. ,,Gestionându-mi materia până la examen, am observat că nu a fost imposibil. Dacă reușești să îți dozezi numărul de pagini de învățat pe mai multe zile, astfel încât să nu trebuiască să înveți 100 de pagini într-o zi, atunci și capacitatea de a fi sigur pe tine în momentul în care te duci la examen crește.”

Și Amalia împărtășește emoțiile generate de prima sesiune, observând o schimbare la nivelul atitudinii sale. ,,A fost o experiență nouă, care a avut grijă să mă treacă printr-o combinație stranie de stări. Personal, stresul s-a diminuat de la examen la examen. Ajunsă în anul II de studiu, pot spune cu mâna pe inimă că, spre deosebire de cum eram în liceu și în primul semestru de facultate, am ajuns să uit că stresul există.”

Bianca a participat la cursuri și a început să învețe din timpul semestrului pentru examene, însă ,,stresul și presiunea primei sesiuni au fost niște emoții” cu care nu se mai întâlnise până acum ,,nici măcar la bacalaureat.”

Sursa foto: Unsplash

Sigur ai mai auzit și sfatul ,,Nu lăsa toată materia de învățat pentru sesiune”. Ei bine, din această cauză, Răzvan a fost nevoit să-și gestioneze și stresul generat de acest lucru. ,,Am încercat să învăț constant, să am anumite pauze la un interval de timp ca să pot face față. Gestionarea stresului cred că a fost cea mai grea parte, cred eu, pentru că îmi tulbura modul de învățare și nu mai eram productiv. Îmi impuneam faptul că mai bine încerc și că dacă învăț, nu trebuie să îmi fac griji pentru că examenul oricum îl iau.”

Mălina urma cursurile a două facultăți atunci când a trăit prima sesiune, având 14 examene. ,,Până în momentul de față, am trecut prin 3 sesiuni și încă nu am vreo restanță.” Totuși, ea consideră că stresul este cel care o menține pe ,,linia cea bună în procesul de studiu”.

Avantaje și dezavantaje dacă decizi să urmezi Facultatea de Drept

Chiar dacă la Facultatea de Drept ,,tocești” legi pe de rost, Iasmina consideră că, în acest sens, ,,reușești să îți creezi un mecanism de a învăța logic o cantitate considerabilă de informație, cu care vei putea face conexiuni cu privire la evenimente din viața de zi cu zi”.

Răzvan este de părere că Dreptul ,,te ajută, în special pe tine ca persoană, să cunoști ce este şi ce nu este legal să faci dacă, spre exemplu, vrei să-ți deschizi o firmă.” Bianca împărtășește aceeași idee ca Răzvan și consideră că această facultate ,,îți lărgește orizonturile și percepția asupra lumii”.

Pe de altă parte, faptul că alegi să urmezi Facultatea de Drept și, ulterior, să nu-ți fie de folos în viitoarea ta carieră, reprezintă un dezavantaj. În plus, spre deosebire de alte facultăți, la Drept ai parte de un volum considerabil de materie și trebuie să te organizezi pentru învățat. De asemenea, Bianca este de părere că sunt ,,foarte mulți studenți care termină o facultate în acest domeniu, dar din cauza rigurozității examenelor de intrare în profesiile juridice și a numărului mic de locuri la instituțiile abilitate, concurența este foarte mare și, în final, puțini ajung să profeseze.”

Sursa foto: Unsplash

Cea mai grea materie, cea mai ușoară materie

Când vine vorba de Drept, studenții au păreri împărțite în ceea ce privește cea mai ușoară, respectiv cea mai grea materie. Acest lucru se datorează direcției spre care aceștia vor să se specializeze în viitor.

Pentru Mălina, Dreptul Administrativ a fost cel mai greu de asimilat. ,,Am citit cartea de la materia asta de trei ori ca să pot trece examenul și, ca să fiu sinceră, avea vreo 400 de pagini cartea pe care o aveam de parcurs pentru sesiune.

În cazul Iasminei, ,,cea mai ușoară materie a fost Etica și integritatea academică, iar cea mai grea materie a fost Dreptul Roman întrucât aici este de învățat un volum foarte mare de informații într-un timp scurt.” Amalia, în schimb, a iubit Dreptul Roman: ,,Mi-a plăcut pentru că sunt pasionată de istorie, și am fost bucuroasă să aflu că dreptul și istoria nu pot fi niciodată disociate”, dar printre preferințele sale nu s-a regăsit Dreptul Civil.

Totuși, pentru Bianca și Răzvan, Dreptul Civil a fost cea mai ușoară materie de până acum, datorită ,,profesorului care explica ori de câte ori era nevoie” și ,,care avea un stil de predare aparte”. În cazul lui Răzvan, cea mai grea materie a fost cea a Dreptului Constituțional, din cauza volumului mare de informație care trebuia parcurs într-un semestru, iar pentru Bianca, Teoria Generală a Dreptului a fost cea mai grea materie.

Sursa foto: Pexels
  • Te-am convins să dai la Drept? Iată o serie de sfaturi din partea studenților, rămânând la alegerea ta care va fi orașul pentru continuarea studiilor.

Amalia, Iași: ,,Nu știu dacă aș putea să le numesc sfaturi, dar îi încurajez pe viitorii studenți la Drept să nu renunțe și să aibă încredere în propriile forțe, pentru că în final, tot efortul depus este răsplătit. Ar trebui să fie deschiși către orice activitate pe care o consideră utilă pentru parcursul lor profesional. Și încă un lucru, pe care mi-aș fi dorit să-l aud și eu în primul an de facultate: este în regulă dacă nu toate lucrurile funcționează conform planului, sau este în regulă dacă în unele zile simți că nu te potrivești în peisaj.”

Bianca, Brașov: ,,Orașul e ideal pentru cei care vor să evite agitația marilor orașe. Este un oraș în plină dezvoltare, care oferă posibilități pentru orice tip de caracter, fie că tânjești după liniștea muntelui, sporturi de iarnă sau locuri de ieșit cu prietenii.” În plus, în ceea ce privește specializarea, Bianca o recomandă ,,oamenilor curioși, dar și cu multă răbdare, care sunt pregătiți să lase o ieșire în oraș pentru o seară de învățat la Civil”.

Răzvan recomandă Brașovul, dar și Facultatea de Drept de aici, ,,datorită cadrelor didactice bine pregătite, dar și pentru comunitatea pe care o vor regăsi aici, mai ales persoanelor care vor sta la cămin.”

Într-o notă haioasă, Mălina admite că este mult de învățat la această specializare, ,,iar dacă decizi să dai la Drept, să te aștepți că nu o să îți mai cadă altă carte în mână al cărei titlu să nu înceapă cu “ Drept…”.

Iasmina, Iași: ,,Îi încurajez să participe la orice activitate legată de domeniul juridic (workshop-uri, tabere tematice, Ziua Porților Deschise, webinarii etc.) încă din timpul liceului pentru a fi siguri că nu aleg calea greșită. În plus, Facultatea de Drept din Iași oferă numeroase oportunități pentru studenți, de la proiecte Erasmus până la asociațiile studențești (ELSA, Asociația Studenților la Drept) de unde pot să se dezvolte atât personal, cât și profesional.”


Primul episod din seria ,,Cum este să fii student la Facultatea…” se încheie aici. Dacă vrei să afli mai multe informații despre alte specializări și universități din țară, rămâi cu noi pentru următoarele episoade. În plus, dacă vrei să afli informații despre o anumită facultate, așteptăm sugestia ta în secțiunea de comentarii.