marți, aprilie 30, 2024
Recrutare IQool
AcasăLifeStyleCum este să fii student la Balneofiziokinetoterapie – episodul 9

Cum este să fii student la Balneofiziokinetoterapie – episodul 9

Odată cu finalizarea studiilor liceale, absolvenții trec prin etapa admiterii la facultate, trăind emoțiile repartizărilor la specializarea mult dorită de către aceștia. În timp ce unii își continuă drumul în sfera socială – dând admitere la Drept, Litere sau Comunicare și Relații Publice, alții aleg ramura științelor naturii, reprezentată de biologie, chimie și fizică.

Seria ,,Cum este să fii student la…” continuă cu episodul 9, care prezintă povestea a doi studenți pe o ramură a Medicinii de recuperare – Balneofiziokinetoterapie. În continuare, cei doi tineri au acceptat invitația de a ne vorbi despre experiența lor studențească la această specializare, cum au ajuns aici, ce vor să facă după absolvirea facultății, dar și cum este o zi la Balneofiziokinetoterapie.

  • De unde a început atracția pentru Balneofiziokinetoterapie

Alexia este studentă în anul I la Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Grigore T. Popa” din Iași, la specializarea Balneofiziokinetoterapie și recuperare, iar drumul spre o carieră pe orice ramură a medicinii a fost dintotdeauna:

,,Am ales Medicină pentru că sunt, pur și simplu, uimită de procesul de vindecare. Îmi doream să fiu alături de oameni, dar nu știam exact sub ce formă. Nu aș putea spune că a fost un moment definitoriu în care am spus că dau la Medicină, sau că am luat în calcul mai multe variante de viitoare facultăți și am ajuns în final aici. Mama lucrează în domeniul medical, iar dragostea ei pentru muncă mi-a fost insuflată și mie. De mică îmi plăcea să lucrez cu oamenii, însă voiam să-i pot ajuta și mai mult, iar atunci mi-am dat seama că, practicând medicina, le pot oferi un viitor mai bun.”

Deși a dat admitere la Medicină Generală, dar nu a fost acceptată, Alexia s-a reorientat spre Balneofiziokinetoterapie: ,,Deoarece am dat admitere la medicină generală și am picat, admiterea a fost pe bază de examen grilă, cu 54 de întrebări la biologie și 36 de întrebări la chimie. Am pus ca primă opțiune această specializare, deoarece mi se părea de nedescris satisfacția pe care o ai atunci când ajuți pe cineva să își recapete funcția de locomoție după un accident.”

Andrei este student în anul I la aceeași specializare în Iași, iar calea spre Balneofiziokinetoterapie a venit ca o variantă neașteptată, după decizia de a nu mai urma calea Medicinii Generale din anumite considerente:

,,Inițial, am vrut să merg la Medicină. Pentru că a venit pandemia, nu am mai putut să fac pregătire pentru admitere la chimie și, între timp, mi-am pierdut noțiunile necesare și nu mai aveam timp suficient la dispoziție ca să recuperez ceea ce învățasem un an deja. Am zis că o să dau admitere, pe lângă biologie, la fizică, însă am ajuns la concluzia că trebuie să mă orientez spre ceva care se bazează doar pe biologie. Așa că aveam de ales între Bioinginerie și Kineto. Am optat pentru Balneofiziokinetoterapie pentru că și mama lucrează în domeniu și mi s-a părut mult mai fain ce presupune meseria asta decât Bioingineria.”

  • Procesul de admitere la Balneofiziokinetoterapie

Andrei a avut un examen de admitere cu 45 de întrebări exclusiv din Biologie, contând 90% din media finală de admitere la această specializare.

Totuși, Alexia a susținut examenul, în primă fază, la Medicină Generală și a fost, ulterior, admisă la Balneofiziokinetoterapie. Prin urmare, emoțiile acestei etape și-au spus cuvântul în cazul ei, iar oamenii apropiați au devenit suportul moral de care avea cea mai mare nevoie:

,,Cred că perioada dintre bac și admitere a fost cea mai grea și doar gândul că trebuia să reiau materia pentru a nu știu câta oară mi se părea exasperant. Am avut noroc de persoanele din jurul meu, care îmi spuneau că totul va fi așa cum îmi doresc. Alor mei le datorez tot ceea ce sunt astăzi. Pe lângă elementul financiar și de timp pe care îl investesc, mai este și elementul „emoție’’. Tata este cel care a mers cu mine fizic la fiecare examen, iar mama este cea care a trăit emoția fiecărui examen susținut.”

  • Trecerea de la liceu la facultate

Chiar dacă s-a născut în Iași, dar a crescut în Bacău, Andrei a realizat faptul că trecerea de la liceu la facultate a fost uriașă din mai multe perspective:

,,Trecerea de la liceu la facultate a fost foarte rapidă și foarte wow. Cu două zile înainte să plec la Iași, am realizat că eu chiar mă mut și că o să mă văd cu ai mei un pic mai rar. Acum, la aproape un an distanță, m-am obișnuit cu ideea. Inițial, nici nu mă așteptam să mă acomodez cu noul colectiv, pentru că suntem foarte mulți în an. Chiar dacă la început nu mă înțelegeam cu oamenii din grupa mea, pe parcurs, am mai ieșit în oraș cu ei și acum mă înțeleg cu ei foarte bine. În plus, chiar am legat prietenii și cu alți colegi din celelalte grupe.”

Andrei și două colege de la Balneofiziokinetoterapie/Sursa foto: Arhiva personală a lui Andrei

În cazul Alexiei, trecerea de la liceu la facultate a venit la pachet cu diferențe în privința cantității mari de materie, program încărcat, dar cu profesori dedicați: ,,Volumul mare de informații și timpul scurt pe care îl avem la dispoziție pentru a învăța toată materia sunt marile diferențe pe care le-am întâlnit la facultate. În liceu, profesorii ne spuneau că vom fi pe cont propriu la facultate, însă aici am întâlnit profesori dedicați, care ne reamintesc că ne stau la dispoziție pentru clarificarea noțiunilor pe care nu le-am înțeles în timpul predării. Spre deosebire de liceu, programul de la facultate este destul de încărcat în anumite perioade, cu ore care țin de dimineață până seara.”

  • Prima sesiune la Balneofiziokinetoterapie

Pentru Alexia, nu examenele în sine au fost o provocare, ci gestionarea emoțiilor în sesiune a fost problema:

,,În prima sesiune, am învățat câteva lucruri prin care poți combate stresul și emoțiile dinaintea fiecărui examen. Ascultam muzică ori de câte ori luam o pauză de la învățat sau simțeam că nu mai puteam asimila informația în niciun mod. Uneori, ieșeam la plimbări de 30 de minute-o oră, care mă făceau să am o motivație mult mai mare pentru învățat. În plus, pentru mine, câteva ore de somn au fost benefice în locul unei  ,,nopți albe” dinaintea unui examen. Nu în ultimul rând, pe mine m-a ajutat foarte mult să mă exteriorizez și să vorbesc cu o persoană apropiată. M-au calmat foarte mult și mă făceau să cred că nu sunt singura care trece prin asta.”

Pe de altă parte, experiența primei sesiuni a lui Andrei a fost dominată de cuvântul ,,organizare”: ,,Prima sesiune mi s-a părut grea, pentru că nu știam, în primul rând, ce implică una și cum să o gestionez. Tot atunci, am învățat cum să îmi manageriez timpul pentru a învăța cât mai eficient, mai ales că toate examenele au fost scrise, la care aveam foarte multă informație pe care trebuia să o asimilez. Inițial, cu greu am gestionat stresul, pentru că nu reușesc să mă controlez atunci când intru în modul panică. Acum am experiența sesiunii și am învățat din ea.”

  • Avantajele și dezavantajele de la Balneofiziokinetoterapie, în opinia celor doi studenți

Alexia consideră că avantajul major îl constituie stagiile de practică din clinici sau spitale, esențiale pentru o carieră în acest domeniu: ,,În timpul anului universitar, dar și pe timpul verii, avem de făcut un număr de ore de practică, iar acestea ne ajută foarte mult în consolidarea informațiilor primite de la facultate și în perfecționarea relației kinetoterapeut/fizioterapeut-pacient.”

În schimb, Andrei vede un dezavantaj la acest stagiu de practică, luând în calcul orașul de studiu: ,,În orașele mari, cum e și Iașiul, este greu să găsești un cabinet la care să faci acest stagiu. Pe lângă asta, dacă vii de pe un profil din liceu unde nu ai făcut biologie sau măcar anatomia corpului uman, e un pic complicat să înveți la Balneofiziokinetoterapie.”

Totuși, Andrei subliniază actualitatea acestei meserii: ,,Ai asigurat un loc de muncă în domeniul Balneofiziokinetoterapie după ce termini facultatea, pentru că la finalul ei primești o adeverință de liberă practică și cu ajutorul ei poți profesa imediat. În plus, cabinetele private caută forțe de muncă foarte mult, iar asta e un avantaj.”

  • Cea mai grea materie, cea mai ușoară materie

Pentru Andrei, cea mai ușoară materie întâlnită la facultate, până în acest moment, a fost Anatomia: ,,Cea mai ușoară materie de până acum mi s-a părut Anatomia – cea generală – corelată cu Anatomia sistemului locomotor, pentru că din liceu am învățat o parte importantă din materie, pe rupte, la orele de biologie. Știind aceste baze din liceu, mi-a fost foarte ușor să învăț la facultate mai mult. La polul opus, cea mai grea materie mi s-a părut Kinetologia, pentru că nici nu începusem bine facultatea și deja am intrat direct în pâine.”

În schimb, Alexia consideră că fiecare materie parcursă contribuie la formarea unui întreg de cunoștințe dobândite: ,,Nu pot spune că am întâlnit o materie prea grea sau prea ușoară, dar am mai multe materii care mi-au plăcut. Cel mai mult m-a fascinat să văd că, pe măsura ce parcurg materie după materie, totul începea să aibă legătură și să existe o armonie între ele. E și mai bine când descoperi asta de la început, pentru a putea vedea medicina ca un întreg și pentru a integra cât mai bine tot ce ai învățat de-a lungul anilor.”

  • Ce lucruri ar putea fi îmbunătățite la specializarea Balneofiziokinetoterapie

Alexia ar îmbunătăți partea de predare și de axare pe informație: ,,Consider că unele materii pun foarte mult accent pe teorie, teorie inutilă care nu cred că o să te ajute vreodată.”

Pe de altă parte, Andrei ar accentua partea practică a specializării, pe modelul universităților de medicină și farmacie din Vest: ,,Universitățile de Medicină și Farmacie din Franța, spre exemplu, au propriile lor spitale, baze de tratament. Cum în Iași mi se pare un pic greu să găsești un loc pentru a-ți face stagiul de practică, ar fi foarte fain să avem și noi un asemenea loc, unde să învățăm să tratăm pacienții, pentru că noi învățăm cel mai mult prin practică.”

Sursa foto: Free pik
  • Încă nu te-ai decis dacă specializarea Balneofiziokinetoterapie este cea mai bună variantă pentru tine? Iată o serie de sfaturi din partea celor doi studenți de aici:

Alexia, studentă în anul I la Iași: ,,Consider că misiunea studentului la medicină nu este de a învăța pentru note mari, ci de a urma calea formării și perfecționării continue, punând bazele viitoarei sale cariere în domeniul medical. Prin urmare, îi sfătuiesc pe viitorii studenți la Balneofiziokinetoterapie să se încarce cu foarte multă răbdare, dedicare și pasiune, pentru că e un domeniu plin de provocări, care merită orice efort. Munciți, învățați, luați pauze când e nevoie, fiți curioși, nu treceți superficial prin materie și întrebați unde nu înțelegeți.”

Andrei, student în anul I la Iași: ,,Viitorii studenți de aici trebuie să se înarmeze cu multă răbdare, pentru că este foarte mult de învățat, dar care duce spre o meserie foarte frumoasă și foarte căutată. În ceea ce privește orașul, le recomand să vină în Iași, pentru că se organizează tot felul de activități, de campanii, iar Asociația Studenților Bioingineri (ASB) – unde sunt și eu – oferă foarte multe oportunități faine. Chiar dacă am crescut în Bacău, deși sunt născut în Iași, am văzut schimbările prin care a trecut orașul, cât de mult s-a dezvoltat pe partea de evenimente și ce vibe pozitiv transmite.”


Citește și: Cum este să fii student la… Facultatea de Medicină Dentară-episodul 8

Cum este să fii student la… Facultatea de Asistență Socială-episodul 3

Articolul precedent
Articolul următor
RELATED ARTICLES

Most Popular