Cum să faci față stării depresive de după sărbători

0
349
A trecut Crăciunul. Am desfăcut cadourile, am mâncat cozonacii și sarmalele, ne-am întâlnit cu cei dragi. Ne-am bucurat toată luna de lumini, am ascultat colinde și am simțit din plin spiritul sărbătorilor. Am petrecut de revelion, am dansat, am băut șampanie si am intrat în noul an veseli și binedispuși, printre focuri de artificii. Acum ne punem întrebarea „După sărbători, ce urmează?”
Cercetătorii au descoperit că luna ianuarie este cea mai tristă lună din an. Starea de moleșeală de după sărbători, kilogramele în plus, frigul de afară, toate contribuie la starea depresivă pe care o resimțim zilele acestea.
Parcă activitățile de zi cu zi nu ne mai atrag, nu ne mai simțim motivați și nu mai vrem să ne întoarcem la muncă, la școală sau la facultate. Gândul nostru e încă la sărbători, deși realitatea bate la ușă. Această stare este ceea ce specialiștii numesc „tulburarea sezonieră afectivă”.
De asemenea, specialștii afirmă că această tulburare apare datorită lipsei de lumină naturală. Astfel, ei ne recomandă să ieșim cât mai mult afară, sa ne plimbăm în aer liber deși este destul de frig.
Ceea ce este important în această perioadă este să nu te învinovățești. Încearcă să fii blând/ă cu tine și să înțelegi că este perfect normal să fii melancolic și abătut zilele astea. Începe cu lucruri micuțe și ușor, ușor toate se vor așeza la locul lor.
Simți că te-ai îngrășat foarte mult, te simți plin și numai gândul de a merge din nou la sală te sperie? În realitate lucrurile nu stau chiar așa de rău. Nu te-ai îngrășat chiar așa de mult, doar că ai mâncat excesiv într-o perioada destul de scurtă. Deși poate părea dificil, ia decizii mici, dar de efect, care să rămână cu tine tot anul.
Înlocuiește sucul și alcoolul cu apă plată sau ceai verde, prăjiturile cu fructe, sarmalele și friptura cu salate și carne slabă, de pui sau pește. Dacă încă nu ai starea necesară de a merge la sală, începe prin a face câteva exerciții în confortul propiei case.
Caută exerciții pe YouTube sau pur și simplu mișcă-te puțin, executând câteva exerciții clasice: genuflexuni, abdomene, flotări. Sau, și mai bine, ieși afară și aleargă câteva minute in aer liber. În scurt timp, silueta ta va reveni la normal și îți vei intra din nou în ritm.
Un alt lucru care ne poate speria după sărbători este întoarcerea la facultate sau la serviciu. Urmează o perioadă destul de grea și de încărcată pentru noi studenții, și anume, sesiunea. Nu avem motivația necesară de a învăța din nou, nu ne-am apucat nici de proiectele finale și nu știm de unde să începem.
Parcă nu reținem nimic din ce învățăm, e prea multă informație și prea puțin timp. Gândul nostru e tot la petreceri, la ieșiri cu prieteni și la distracție. Ce putem face în situația aceasta?
Să ne liniștim. Să încercăm să nu ne stresăm prea tare, să inspirăm adânc și să luam lucrurile cu calm. Deși poate părea dificil, ar trebui să ne organizăm un pic și să încercăm să fim foarte productivi în perioada următoare. Nu trebuie nici să ne suprasolicităm sau să încercăm să învățăm totul dintr-o dată. După vacanță este normal să fim mai puțin concentrați, dar nimic nu e imposibil atâta timp cât există voință.
Lucrul care ne poate dărâma, însă cel mai mult după sărbători este sentimentul de singurătate. După câteva zile petrecute cu persoanele iubite, ne trezim dintr-o dată singuri puși față în față cu realitatea și problemele de zi cu zi.
Țin minte că în copilărie îmi displăcea perioada aceasta. După ce eram alături mai mult timp cu familia, începutul anului mă regăsea tot singură. Mi se parea imposibil să mă întorc din nou la școală, luminițele din oraș nu mai erau aprinse, afară era frig. Toată atmosfera mi se părea atât de tristă și mohorâtă.
Nu pot spune că de atunci, lucrurile s-au schimbat prea mult. Tot așa mă simt și acum. Doar că acum știu că nu sunt singură. Acum știu că sunt oameni care mă iubesc și care mă ascultă și mă înveselesc. Acum știu că am la cine să apelez și nu ezit să o fac. Asta vă recomand și vouă să faceți.
Sunați-vă prietenii, organizați o ieșire. Da, perioada sărbătorilor s-a încheiat, dar asta nu înseamnă că nu mai putem ieși cu persoanele dragi. Nu vă autoizolați. Vorbiți cu prietenii, distrați-vă și sigur veți uita de melancolie și tristețe.
Știu că luna aceasta este una tristă și destul de dificilă. Schimbarea este însă în mâinile voastre. Numai de voi depinde dacă sunteți sau nu fericiți în această perioadă. Începeți 2018 cu dreptul. Poate este greu, dar nu imposibil.
Vă urez un an nou așa cum vi-l doriți! La mulți ani!

Sursă foto:Tumblr, The art of nutrition

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.