marți, octombrie 19, 2021
Recrutare IQool
AcasăCum redactam un CV entry level
Array

Cum redactam un CV entry level

theguardianCea mai mare problemă a tinerilor din ziua de azi: locul de muncă. Nu poți să te angajezi pentru că nu ai experiență şi eşti respins în nenumărate rânduri, că ajungi să îţi pierzi şi încrederea. Mulţi declară că nu poți să capeți experiență până nu te angajezi şi te arunci pe piaţa muncii din România. Nimic mai fals. Cei mai buni dintre angajatori se adaptează la schimbările din cotidian şi sunt dispuşi să accepte angajarea tinerilor cu potențial. Decid să investească în ei şi să îi pregătească pentru a deveni oameni valoroşi, care vor contribui la dezvoltarea organizaţiei respective.

Tu trebuie să dovedești că ești un astfel de tânăr! Cum? CV-ul este primul pas, acel document pe care tu îl aduci în faţa angajatorilor atunci când ţi-ai propus să aplici pentru un anumit job. Iată câteva sugestii pentru redactarea unui CV entry level care să te transforme dintr-un simplu student sau absolvent neexperimentat, într-un tânăr dorit în compania respectivă.

1. Coerență și claritate: CV-ul trebuie să fie uşor de citit şi de înţeles şi, mai important, uşor de ţinut minte Cu puțin efort de aşezare în pagină, poţi impresiona prin profesionalism. În acelaşi timp, ai grija ca structura pentru care ai optat să îi permită angajatorului să găsească ușor informațiile cheie. Nu îl plictisi şi fă tot posibilul să îţi conturezi personalitatea prin cuvinte care te caracterizează în mod direct. Mai mult decât atât, nu lăsa loc de interpretare personală şi elimină ambiguităţile.

2. Unicitate: fiecare candidatură trebuie să fie o combinație originală a elementelor pe care le include. Scoate în evidență ceea ce îți conferă valoare și te diferențiază de ceilalți candidați. În economie, îl numim avantaj competitive – acel detaliu ce influenţează decizia „cumpărătorului”. Cu siguranţă ai acel ceva, arată că eşti mai mult decât un simplu student.

3. Concizie și sinteză: nu este obligatoriu să menționezi în CV toate experiențele avute. Concentrează-te pe cele reprezentative pentru postul pe care îl vizezi. Trebuie să înveţi să te adaptezi în funcţie de cerinţele fiecărui angajator şi să îl convingi că eşti omul pe care îl căuta de foarte mult timp!

Acum e timpul să vorbim strict despre conținutul CV-ului entry level – o înşiruire de informaţii ce conturează povestea vieţii tale. Trebuie să parcurgi câteva etape şi să te asiguri, la final, că ai acoperit tot ceea ce ar avea nevoie angajatorul să afle despre tine.

Obiectivul profesional – Este primul lucru pe care îl citesc angajatorii. Pentru a da dovadă de determinare acesta trebuie să fie clar și specific postului pe care îl doreşti. Acesta vrea să știe ce așteptări ai de la viața ta profesională ca să își dea seama dacă nevoile voastre se îmbină.

Educația şi formarea – Această rubrică trebuie inclusă imediat după obiectiv și prezentată mai detaliat, fiind cea mai importantă într-un CV entry level. Orice activitate sau experiență în urma căreia ai acumulat cunoștințe relevante este importantă în CV, în special dacă este vorba despre aptitudini legate de comunicare, muncă în echipă sau organizare. Nu ezita să menţionezi şcolile de vară la care ai participat, training-uri şi workshop-uri; vor cântări mult la decizia angajatorului.

Experiența profesională – Nefiind un punct forte pentru un proaspăt absolvent sau student, aceasta poate fi prezentată în a doua parte a CV-ului. Dacă nu ai experiență, nu te limita la a scrie „Am absolvit facultatea X, secția C”, ci subliniază lucrurile importante pe care le-ai învățat pe parcursul facultății și care au legătură directă cu cerințele jobului pentru care aplici. În această rubrică poţi include activitățile de voluntariat, practica la facultate, internship-urile făcute. Deși nu se poate vorbi de un job propriu-zis, aceste detalii pot fi la fel de importante, pentru că evidențiază calităţii valoroase și motivarea ta în a te dezvolta încontinuu.

Diplome, premii – Enumeră aici cursurile extra-școlare pe care le-ai urmat și cunoștințele dobândite în urma acestora, dar și premiile obținute pe parcursul anilor de școală. Certificatele lingvistice precum Cambridge, IELTS, TOEFL, DELF sau atestatele profesionale dau dovadă de perseverenţă şi confirmă aptitudinile dobândite. De multe ori se transformă în asul din mânecă!

Hobby-uri – de multe ori această rubrică este înlăturată, căci angajatorii văd adeseori în hobby-urile din CV-ul tău trăsături de caracter care îi pot ajuta sau împiedica în afacerea lor. Dacă vrei să îţi creşti şansele de angajare, trebuie să fii atent inclusiv la potrivirea dintre hobby-urile tale şi specificul firmei sau al jobului.

Încă ceva: pentru a fi cu adevărat convingător, CV-ul entry level trebuie însoţit de o scrisoare de intenţie care să exprime motivaţia şi entuziasmul tău! Gata, acum eşti pregătit să îţi iei viaţa în mâini şi să aplici pentru jobul la care ai visat de mult timp! Îţi ţin pumnii şi sper să reuşeşti să îţi depăşeşti aşteptările!

Redactor: Emilia Popa

Foto: theguardian.co.uk

Articolul precedentZâmbet de toamnă
Articolul următorAlergarea – un stil de viata
RELATED ARTICLES

Most Popular