cum poți deveni proprietar al unui castel italian
Castello di Montefiore, Italia

Cum poți deveni proprietar al unui castel italian

Îți plac clădirile vechi? Te-a tentat vreodată de a refolosi spații istorice în noi scopuri? Crezi că e dificil să îți îndeplinești această dorință în România? Ei bine, acum ai ocazia să-ți transformi visele în realitate, chiar pe continentul european. În continuare, vei putea afla cum poți deveni proprietar al unui castel italian.

Detaliile din spatele proiectului

Autoritățile italiene oferă gratuit 103 de castele, mănăstiri și turnuri vechi. Printre acestea se numără Castello de Blera Lazio, un castel construit în secolul al XI-lea în apropierea Romei sau Castello di Montefiore, apărut în secolul al XIII-lea.

Cum poți deveni propietar al unui castel italian
Castello de Blera Lazio

Proiectul este destinat în special antreprenorilor care au sub 40 de ani. Pentru a pune mâna pe unul dintre monumentele statului italian, ei trebuie să depună o cerere. În cadrul acesteia, ei trebuie să prezinte un plan detaliat referitor la felul în care își doresc să transforme clădirea într-o atracție turistică.

Dacă planul lor va fi convingător, ei vor primi drept de proprietate pentru o perioadă de 9 ani, cu posibilitatea de reînnoire a contractului pentru alți nouă.

Ideile excepționale vor fi recompensate cu un act de închiriere pentru o perioadă de 50 de ani.

Termenul pentru depunerea aplicațiilor este 26 iunie.

Inițiativa va fi extinsă în următorii doi ani prin includerea unor alte 200 de construcții. Așa că, dacă ești interesat, ai suficient de mult timp să te documentezi cu privire la cum poți deveni proprietar al unui castel italian.

Se poate transforma un castel în paragină într-o poveste de succes?

Desigur. Și dovada vine chiar din România, de la un eveniment foarte cunoscut.

Electric Castle este unul dintre cele mai cunoscute și populare festivaluri din țară. De la început, existența lui a fost legată de Castelul Banffy, din comuna clujeană Bonțida. Acesta a reprezentat, de-a lungul timpului, o reședință nobiliară, spital militar, sediu de Cooperativă Agricolă de Producție și depozit de materiale de construcție.

Incendierea din timpul celui de-al doilea război mondial, dar și lipsa unor planuri de recondiționare din partea autorităților comuniste și post-decembriste au dus la degradarea ansamblului. Totuși, salvarea a venit: acordurile între Minsterul Culturii de la București și cel al patrimoniului cultural de la Budapesta, dar și implicarea fundației Transylvania Trust și a organizatorilor evenimentului muzical menționat au fost surse utile de fonduri.

cum poti deveni proprietar al unui castel italian

Cum ajută, totuși, festivalul la reabilitarea monumentului? Foarte simplu. Acesta donează o parte din încasări organizației responsabile pentru proces. După prima ediție, cea din 2013, a fost donată suma de 36.400 de lei. Ea a servit drept sursă de finanțare pentru finisarea acoperișului fațadei principale.

Banii se adună pe măsura creșterii notorietății, ceea ce înseamnă că implicarea este din ce în ce mai mare de la an la an.

Ar fi interesant de văzut cum va arăta ansamblul după încheierea lucrărilor. Sigur atragerea turisților nu va reprezenta o problemă, mai ales în contextul atractivității zonei.

V-ați dori să investiți vreodată într-un castel?

surse info: businessinsider.com, harpersbazaar.com, independent.co.uk, mediafax.ro, transylvaniatrust.ro, actualdecluj.ro

surse foto: businessinsider.com, independent.co.uk, clujlife.com

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here