Cum pot cumpăra tinerii apartamente ANL?

Cum pot cumpăra tinerii apartamente ANL?

Te-ai gândit să te muți într-o casă nouă, dar nu știi cine te-ar putea să te ajute să o găsești? Locuiești într-un oraș mare, dar prețurile de pe piața imobiliară ți se par înspăimântătoare? Atunci trebuie să cauți informații despre cum pot cumpăra tinerii apartamente ANL.

Criterii de eligibilitate

Cum pot cumpăra tinerii apartamente ANL?

Pentru a fi repartizat într-un apartament al Agenției Naționale pentru Locuințe, un tânăr ar trebui să scrie o cerere în nume propriu. Pe lângă aceasta, el mai trebuie să arate că nu a mai deținut o altă locuință în proprietate sau că nu a mai beneficiat de un alt spațiu cu chirie care aparține statului și unității teritoriale-administrative din care provine.

Interdicția nu se aplică nici în cazul caselor preluate abuziv de către stat sau înstrăinate la  partaj.

Cei care lucrează într-o altă localitate decât cea de domiciliu pot obține și ei o locuință. Ei trebuie să arate că locuiesc de cel puțin un an în zona din care provin.

Cum se repartizează apartamentele?

Repartizarea se face în funcție de fondul disponibil, adică locuințele disponibile și cele care urmează să fie finalizate. Acestea sunt transferate tinerilor în funcție de o listă de priorități, în care criteriile de eligibilitate – transformate în puncte – determină cât de urgentă este oferirea unui spațiu de locuit.

Cum se poate cumpăra o locuință ANL?

Cum pot cumpăra tinerii apartamente ANL?

Dacă te interesează cum pot cumpăra tinerii apartamente ANL, atunci trebuie să știi că ai la dispoziție mai multe posibilități.

După împlinirea unui an de închiriere, ai posibilitatea de a cumpăra spațiul în care locuiești. Poți alege să achiziționezi în rate, să iei un credit ipotecar, să te înscrii în programul „Prima Casă” sau să achiți totul din surse proprii.

În cazul în care preferi plata în rate sau creditul, trebuie să fii conștient de ideea că nu vei avea drept de proprietate asupra apartamentului decât după ce achiți suma integrală. Regula se aplică și în cazul tinerilor specialiști din domeniul învățământului sau cel medical, ale căror locuințe sunt administrate de autoritățile administrației publice locale.

De asemenea, ratele trebuie achitate până la scadență. Dacă plata nu este respectată trei luni la rând, contractul de vânzare-cumpărare va fi reziliat.

Cum pot cumpăra tinerii apartamente ANL?

În schimb, „Prima Casă” și-a deschis deja porțile pentru anul 2017. Creditul maxim care îți poate fi acordat de băncile implicate în acest proiect este 57.000 de euro. Ele pot fi despăgubite de stat cu suma de 22.800 de euro în caz de neplată.

O noutate în cadrul programului este diferența în garanția acordată de autorități în funcție de vechimea locuinței. Un apartament care va fi terminat sau este condiționat cu 5 ani înainte de solicitarea creditului este garantat cu 50% din împrumut. O locuință cu o vechime de peste 5 ani are o garanție de 40%.

Lista băncilor participante la proiect este disponibilă pe site-ul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM).

surse foto: adevarul.ro, b365.ro, antena3.ro, ghidul.ro

surse info: anl.ro, digi24.ro, fngcimm.ro, mediafax.ro, money.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here