Cum invatam sa invatam mai rapid?

    0
    1164

    memory_stick_ear_study_tests_630485

    Memoria devine un călcâi al lui Ahile în fiecare perioadă care solicită studentul cel mai mult pe toate părțile creierului său: sesiunea. Ajungem să credem că memoria noastră e la fel ca a unui hipopotam pitic din lacul Ciad și atunci pumnul de lecitină și litrii de cafea ne dau iluzia că ne susțin în nopțile în care studiul ne ține loc de somn.

    Paranteză.

    Ar trebui să nu mai invidiem oamenii despre care auzim că au o memorie de elefant și nici să nu-i mai complimentăm cu asta. Pentru că „a avea o memorie de elefant” nu face referire nici pe departe la capacitatea de memorare admirabil de mare, ci este sinonimă cu a fi ranchiunos, a nu uita un rău făcut de cineva”.

    elephants-never-forget

    Am închis paranteza.

    Adevărul e că unele persoane reuşesc să reţină mai multe informaţii datorită unor deprinderi şi unor trucuri pe care şi tu ai putea să le încerci fără prea mult efort.

    1. Vorbiţi cu mâinile

    Ar putea suna ciudat, dar gesticulând în timp ce încercaţi să învăţaţi vă poate ajuta creierul să-şi amintească ceva important, a afirmat Jeff Brown, co-autor al Winner’s Brain. „Dacă gesticulaţi într-un mod semnificativ în timp ce învăţaţi vă poate ajuta atunci când vă reamintiţi conceptul”, a mai spus acesta.

    Tactici pe care ar trebui să le încercăm: Când faceţi cunoştinţă cu cineva al cărui nume îl auziţi pentru prima dată, scrieţi-l în palma cu degetul. Actul de urmărire a literelor în palmă (discret, desigur) poate ajuta creierul să îşi amintească, spune Dr. Brown.

    2. Mestecaţi guma

    Guma este bună, cu toate că rezultatele diverselor studii au nevoie de a fi consolidate. Spre exemplu, un studiu mai recent arată că participanţii care mestecau guma în timp ce aflau informaţii noi erau mai înclinaţi să le reţină. Se spune că a mesteca gumă în această etapă ar avea efect asupra hipocampului, o parte a creierului în care sunt stocate amintirile.

    3. Faceți mişcare

    În pauzele pe care le iei de la studiat, fă-ţi timp şi pentru a face puţină mişcare. Organismul tău va produce serotonină (asta ca să nu mai vorbim despre oxigenare, etc.) şi, dacă nu cumva te agiţi prea mult, chiar vei avea mai multă energie pentru a te reapuca de studiat pentru examenele din sesiune.

    4. Sport cu… ochii

    Cercetătorii englezi de la Universitatea din Manchester au descoperit o metodă extrem de bizară de întărire a memoriei:  mișcarea ochilor de la stânga la dreapta, vreme de 30 de secunde. Mișcările laterale antrenează ambele emisfere ale creierului, ne sporesc atenția și astfel ne ajută să memorăm mai ușor.

    68342

    5. Șirul de Zzzz….

    Aţi auzit de conceptul „sleep on it” atunci când vă confruntaţi cu o problemă sau când trebuie să luaţi o decizie dificilă, nu? Ei bine, un somn bun ne poate ajuta, de asemenea, să ne îmbunătăţim momoria. „Somnul este esenţial pentru consolidarea memoriei”, spune un alt specialist, doctorul Brown.

    „Cu cel puţin şase ore de somn neîntrerupt după expunerea la informaţii noi poate contribui la revenirea acelor informaţii”.  Dar există o parte importantă: „trucul se întâmplă direct la culcare, fără a introduce orice nouă informaţie sau activitate între ceea ce doriţi să vă reamintiţi şi momentul în care mergeţi la culcare – nici lectură, nici televizor, nici sex, nici muzică, adaugă Brown.

    6. Mai multe fructe şi legume în loc de lecitină!

    Despre lămâi se spune că împrospătează memoria şi sporesc capacitatea de asimilare a materiei. Se recomandă ca în perioada de sesiune să se bea dimineaţa, pentru dinamizare, un pahar cu apă amestecată cu o linguriţă de miere şi două linguri de suc de lămâie, iar înainte de teze sau examene să se bea un pahar de suc de lămâie îndulcit cu miere. O banană pe zi (este bine să fie cât mai coaptă) reface rapid energia consumată prin efort intelectual. Ea redă calmul şi încrederea înainte de examen.

    7. Mirosiţi rozmarinul

    Pătrunjelul, salvia şi trandafirul sunt bune. La fel şi cimbrul. Dar când vine vorba despre îmbunătăţirea memoriei, rozmarinul este regele.

    Într-un studiu recent, cercetătorii britanici au analizat mirodeniile şi modul în care acestea influenţează performanţele mentale. Ei au descoperit că cei care lucrează în birouri care au fost parfumate cu aromă de rozmarin au o memorie mai bună pe termen lung decât cei care lucrează în spaţii care nu au fost parfumate. „Există şi alte uleiuri esenţiale care vă pot ajuta memoria, dar rozmarinul este de departe cel mai bun şi cel mai economic”, spune Cher Core, aromoterapeut din Boston.

    „Pulverizaţi ulei de rozmarin în aer, folosiţi un parfum care conţine şi rozmarin. Este o alegere potrivită pentru cei care studiază sau au nevoie de ajutor cu memoria, atenţia şi concentrarea”, a completat Cher Core.

    8. Desenaţi

    Surprinzător, spune dr. Green, o curgere liberă de pix poate fi cheia pentru consolidarea centrilor de memorie din creierul dumneavoastră. „Desenatul se regăseşte în studiile pentru stimularea concentrării, care este un prim pas esenţial pentru învăţare şi memorie”, a afirmat Green.

    1369847707_4085_memory

    9. Reformulează totul ca şi cum ai vrea să-i predai bunicii tale

    Dacă reuşeşti să descrii ceva în termeni cât mai simpli posibil, ca şi când ar trebui să-i explici bunicii tale, înseamnă că ai înţeles cu adevărat ceea ce ai învăţat, iar înţelegerea este fundamentală pentru memorare.

    Limbajul obişnuit, folosit într-un stil conversaţional, îţi captează imediat atenţia, tot aşa cum o discuţie prietenească te atrage mult mai mult decât o prelegere academică. Mai mult, efortul depus pentru a reformula cu cuvintele tale textul şi de a-l explica pe înţelesul tuturor, îţi „pune neuronii la treabă”, îi determină să fie „activi”.

    În general îţi sugerez să faci sesiunile tale de studiu „memorabile”: repetă cu voce tare gesticulând ca şi când ai fi pe scenă unui teatru; asociază personaje haioase din desene animate sau din emisiuni de specialitate și creează poveşti improbabile; repetă lecţia ca şi când ar fi un cântec RAP, şi tot aşa.

    Articolul precedentMaleficent: O Angelina Jolie de-o rautate fermecatoare
    Articolul următorDe ce sa nu te uiti la filme de groaza
    Raluca Oana Bajenaru
    Despre mine pot să spun că mă ghidez după principii considerate mai ciudate de societate cum ar fi energia universului şi energia fiecărui lucru viu de pe Pământ(nu sunt o ciudată defapt!), îmi place misticul şi ocultul din spatele unor aspecte aparent banale. În timpul liber lucrez la bijuterii din cupru şi cristale naturale cu proprietăţi magice(asta dacă chiar crezi în ele). Mă simt atrasă de cultură orientală(India) şi cred că o parte din mine e de acolo. Tot ce ştiu despre oameni ştiu din cărţi şi experienţe personale. Îmi place să scriu şi mi-ar plăcea să învăţ să scriu mai bine. Ah și sunt dădacă.