Cum învățăm în sesiune

0
663

 

Știm cu toții cât de greu ne este să ne organizăm în sesiune deoarece lăsăm totul pe ultima sută de metri și cantitatea de materie fiind mai mare, ne este greu să o asimilăm într-o perioadă de timp mai scurtă. Astfel apare stresul. Nopți nedormite, goana după materialele necesare, nu îmi iese proiectul, nu știu ce să fac…se apropie examenul. Sună cunoscut, nu-i așa?

 

Am învățat că o bună organizare te poate scăpa de dureri de cap și poate fi chiar foarte eficientă să scapi mai ușor de exemene și cu un efort minim.

Urmăriți câțiva pași foarte simpli:

1.       Trezitul de dimineață

Deși pentru unii poate fi un chin să își ia din orele destinate odihnei, veți observa că un program bine pus la punct vă va da o stare de control a timpului și vă va organiza mai bine. Evident că pentru aceasta este nevoie să renunți la cele câteva ore în plus de stat pe internet sau de ieșit la bere. Un somn adecvat, de 8 ore pe zi te face să ai parte de energia necesară pentru o zi plină. Se consideră că orele cele mai bune de somn sunt cele situate între 11 și 1 noaptea, orele în care mintea ți se poate odihni cel mai bine.

 2.       Mesele regulate

Poate nu vă vine să credeți, dar mesele regulate și un mic dejun sănătos vă pot face ziua mai bună. Este foarte important cum îți începi ziua, deoarece este posibil ca așa să îți fie toată, iar starea ta de spirit să se schimbe. Mâncați fructe dimineața, un prânz mai copios, din care să nu lipsească legumele și o cină ușoara.

 3.       Mediul

Asigură-te că ai un mediu plăcut în care să te poți desfășura, evident în activitatea de învățare. Parcă îți vine cheful de învățat când în cameră este curat! Puteți adopta o atmosferă plăcută dând drumul la muzica sau aprinzând bețișoare parfumate. Ceva care vă relaxează vă face întotdeauna să vă mobilizați mai bine.

 4.       Organizarea proiectelor/ învățatului

Am observat că majoritatea oamenilor funcționează pe baza de deadline-uri așa că cel mai indicat ar fi să vă fixati date-limită pentru fiecare activitate de învățare, astfel vă puteți analiza mai bine timpul rămas pentru următorul capitol.

Divizați totul în capitole/elemente mai mici. Subliniați și scrieți pe stickere care vă pot ajuta să rețineți ideile principale.

Când faceți research alegeți-vă obiectivul, care trebuie să fie bine definit. Cu cât este mai clar, cu atât vă va fi mai ușor.

Nu amâna ce ai de făcut, cu cât amâni mai mult, cu atât îți va fi mai greu să îl duci la bun sfârșit.

Prioritizează task-urile pe care le ai de îndeplinit, indiferent de alte activități pe care ai avea chef să le faci.

 5.       Sport

Mișcarea este foarte importantă, așa că ai nevoie de aceasta pentru a avea un tonus bun și în plus mai ai și tu nevoie de o pauza. O oră în parc cu bicicleta, o plimbare în aer liber sau câteva exerciții fizice îți pot reda “pofta” de învățat. Dacă ești mai leneș din fire, te poti ridica să mergi până la bucătărie să îți reumpli cana cu cafea sau să îți faci un ceai. 2-3 pași nu strică nimănui.

 6.       Scopul

Amintește-ți mereu care este scopul tău final. După cum spuneam, cunoașterea obiectivelor cât mai precis, ușurează munca.

Pentru a avea rezultate bune trebuie să ne organizăm obiectivele după 5 reguli de bază:

SSpecific – presupune cunoașterea cât mai precisă a task-urilor

MMăsurabil – se referă la cantitatea de materie/informație de care avem nevoie, de aceea trebuie să fim foarte conștienți de cum măsurăm realizarea acestora

AAmbițios – este nevoie de implicare și dorința de a duce până la sfârșit proiectul, deci presupun că totul se rezumă aici la motivație

RRealist – trebuie să fii conștient de faptul că resursele și timpul sunt limitate, de aceea cu cât ești mai conștient de cantitatea de materie în raport cu timpul, cu atât ești mai câștigat

Tîncadrat în Timp – acest aspect prespune executarea propriilor termeni de timp legați de îndeplinirea sarcinilor pe diviziuni

 

Dacă ești SMART, nu ai cum să dai greș. Succes în sesiune, bafta este doar pentru cei care nu au învățat!

Sursa poze: studentiq.ro

 

Alexandra Mihai