Cum au ajuns like-urile să ne definească

0
1415

De când cu apariția acestor rețele sociale, în special Facebook și Instagram, toată lumea s-a întors cu susul în jos. Da, vorbesc de toată lumea, pentru că mai nou și părinții, mătușile, cumnații, nepoții și… toată lumea are cont de Facebook. Asta e cert. Dacă nu ai cont, fie ești un rebel al sistemului ajuns să se împotrivească comunicării virtuale care pe zi ce trece ia amploare mai ceva ca pozele cu posteriorul lui Kim Kardashian, fie ai trăit într-o peșteră împreună cu Gollum. Either way.

Ca să fiu sinceră, la început nu știam cu ce se mănâncă treaba asta și nici nu m-a interesat prea tare. Pănă la un punct. Ce-i drept, Facebook-ul a început să semene oarecum cu ciocolata: așa cum unii o pot mânca pe nerăsuflate fără să se mai sature, pe același principiu se merge cu cei care acum „devorează” Facebook-ul zi de zi, oră de oră. Știți cum e, ce-i prea mult strică și uneori chiar și de la cea mai bună ciocolată ți se face rău. Așa cum mi se face și mie rău de cele mai multe ori când văd tot felul de postări ale unor fetițe răsfățate și zăpăcite care nu știu bine care este diferența dintre penibil și decență.

Rețelele sociale îți oferă o pasarelă, un podium pe care să defilezi, o rampă de lansare, if you will, pentru că până la urmă despre asta vorbim. Depinde doar de tine cum alegi să te prezinți. Până și Naomi Campbell se mai împiedică uneori, însă asta nu o oprește din defilat. Cu toții vrem atenție, vrem să fim remarcați, vrem să fim Mr/Ms big shot și să fim admirați. Mare grijă, pentru că nu toată atenția pe care o primim se întâmplă să ne-o și dorim. Mai în glumă, mai în serios, pe Facebook trebuie să știi cum să „te vinzi”. Multe, prea multe domnișoare care la vârsta lor ar trebui să învețe cum să îi descâlcească pe Eminescu, (pentru că am văzut că le dă coșmaruri unora) pe Bacovia, pe Rebreanu sau Caragiale dacă tot vor amuzament, au „probleme” existențiale.

Aud prin metrou fără să vreau discuții de genul „Fată, tu ai văzut cui a dat Like ăsta? Să vezi că îmi pun și eu o poză și fac mai multe decât ea”. Discuții atât de banale și plictisitoare… și da, dau ochii peste cap când le aud. Ceva de genul „Bla, bla… neinteresant!”. Cred că am uitat un Bla pe drum, dar e OK, ne descurcăm și fără el.

banksy 5

De ce este atât de important să acumulezi un anumit număr de Like-uri la poză? Ar fi un experiment social deosebit de interesant să mergi pur și simplu pe stradă să întrebi atât băieți cât și fete „Tu de ce vrei să primești Like-uri? ” sau „Câte Like-uri crezi că ar merita să aibă poza ta?” Am început să ne definim propria valoare în raport cu cât de apreciată este o poză, da, valoare, știu că pe unii o să vă ducă cu gândul la manele, dar reveniți-vă.

Un studiu făcut de Western Illinois University a observat că există o legatură între numărul de prieteni pe care îi ai pe Facebook și apariția unui comportament distructiv din punct de vedere social, un comportament în care propria persoană este pusă în centrul universului, într-un mod exagerat. Utilizatorii care au în lista de prieteni peste 1000 de persoane își actualizează mai des profilul și se comportă agresiv atunci când sunt criticați sau ironizați prin comentarii. Au apărut dovezi că tinerii devin tot mai narcisiști și practic obsedați de propria imagine. Comportament caracterizat prin vanitate, exhibiționism și superioritate față de ceilalți.

Carol Craig, un cercetator pe probleme sociale, citat de The Guardian, spune că încă de la o vârstă fragedă copiii sunt educați în ideea de respect față de sine și de modul în care ești văzut de ceilalți. Această metodă a fost „importată” și în Marea Britanie, din SUA, și pune persoana în centrul tuturor lucrurilor (all about me), mai spune Craig.

banksy 4

Atunci când primești multe aprecieri, ai o stare euforică, o stare de bine, care nu știu cât de sănătoasă e. Pentru că starea ta de bine, confortul, liniștea nu trebuie să fie influențate de numărul de Like-uri pe care îl primești. Și nu ar fi neapărat asta problema, ci faptul că noi toți suntem conștienți de acest lucru și totuși ne lăsăm manipulați foarte ușor. Nu vreau să pun paie pe foc, însă nu știu când și dacă o să poată lua sfârșit treaba asta. Like-urile contează, nu poate nega nimeni acest lucru. Noi asta „vânăm” pe această rețea socială.

E puțin înfricoșător unde s-a ajuns. Și se putea ajunge și mai departe. Pe internet circula un zvon cum că cei de la Facebook ar vrea să creeze un buton de Dislike. O să îi liniștesc pe cei care încă mai cred că acest lucru poate fi posibil. Nu ar risca să facă asta dintr-un simplu motiv: lumea și-ar închide conturile. Cine ar fi suficient de nebun încât să posteze poze la care să primească Dislike?

Voi cui ați dori să dați Like? Unei vieți virtuale sau unei vieți reale?

Sursă foto: http://www.ukstreetart.co.uk