Cum arată fata pentru care se scriu poezii – Interviu cu Valentin Sen

0
877
poezii
Sursă foto: Valentin Sen

Valentin Sen este autorul volumelor „Poezii pentru o fată pe care nu am cunoscut-o“ (volumul I şi II) şi „Invictus. Reuşita albastrului din noi“. Poeziile lui au fost cunoscute, citite şi apreciate mai întâi în spaţiul online.

Poezii pentru o fată pe care nu am cunoscut-o;
Invictus. Reuşita albastrului din noi

De ce începe un om să scrie poezie? Asta ne spune chiar Valentin Sen, în interviul pe care ni l-a acordat:

Când ai început proiectul „Poezii pentru o fată pe care nu am cunoscut-o“?

Valentin Sen: În 2016 am postat pe Facebook prima „poezie pentru o fată pe care nu am cunoscut-o”. Până la publicarea primului volum, deci vreme de doi ani de zile, am stat sub anonimat. Între timp a apărut şi pagina de Instagram.

De cât timp scrii și ce te-a inspirat prima dată când ai scris?

Valentin Sen: Iată, se fac cinci ani de când scriu poezii în spaţiul public, însă mi-a plăcut de când eram copil să fac versuri, care mai de care mai nereuşite şi mai amuzante prin imperfecţiunea lor. Nu aş şti să spun care a fost prima poezie, cu atât mai puţin ce m-a inspirat atunci, însă, în legătură cu „poeziile pentru o fată pe care nu am cunoscut-o” pot spune că ele reprezintă dialogul meu utopic cu o persoană cu care împart aceleaşi valori. Mă inspiră calităţile aflate astăzi pe care de dispariţie: onestitatea, curăţia, demnitatea, gentileţea.

Ai cunoscut, până la urmă, fata pentru care ai scris în tot acest timp?

Valentin Sen: Am întâlnit-o şi nu am întâlnit-o. Dacă ne referim la o singură persoană, ca un destinatar unic al romantismului meu, nu; dacă ne referim la frumosul uman căruia mă adresez de fapt, da. Pe mulţi i-a păcălit titlul şi poate chiar i-a atras sonoritatea lui matrimonială, însă versurile mele fac apel la ce consider eu că este mai nobil în structura umană şi m-am bucurat să văd câţi oameni răspund la aşa ceva. „Fata pe care nu am cunoscut-o” sunt ei, toţi cei care achiesează la valorile morale pe care le propun.
Dacă ar fi totuşi, de dragul jocului, să fac o personificare a „fetei pe care nu am cunoscut-o”, cred că ar fi o fată ce trăieşte prin iubire şi cunoaştere. Ar râde mult, s-ar bucura de viaţă şi ar zbura pe deasupra imoralităţii şi a decadenţei. Şi i-ar plăcea cartofii prăjiţi.

O întrebare scurtă și la obiect: De ce scrii?

Valentin Sen: Scriu pentru că dacă nu aş face asta mi-ar plesni o venă a sufletului, vena lucrurilor nerostite. Scriu doar dacă simt (uneori pot face pauză câteva săptămâni bune), însă atunci când o fac, o fac din suflet şi pentru că am o idee clară a ceea ce vreau să spun. De multe ori văd la o persoană (adesea necunoscută) o faptă bună sau o calitate, iar asta mă face să scriu imediat o poezie. Mă bucură să onorez aşa ceva.

Ce poeți/scriitori/artiști te inspiră?

Valentin Sen: Sunt foarte mulţi, mai ales pictori. Gingăşia şi lumina din lucrările lui Vicente Romero Redondo sau ale lui Vladimir Volegov, seva din lucrările lui Afremov; dintre clasici, Boticelli şi Caravaggio.
Din sculptură mă inspiră capacitatea de sinteză a lui Brâncuşi, precum şi felul în care se întinde spre absolut. Dintre scriitori, primul care îmi vine mereu în minte este Nichita Stănescu. Cred că limba lui maternă era poezia.

În timpul școlii/liceului ți-a plăcut literatura studiată?

Valentin Sen: Mi-a plăcut literatura inclusă în programa şcolară şi o consider extrem de utilă în formarea unui tânăr, mai ales în ziua de azi, când atenţia ne este furată în atât de multe direcţii. Cred că pierdem foarte mult atunci când nu realizăm (la vârste fragede) ajutorul concret pe care ni-l oferă literatura în evoluţia noastră şi credem că ea reprezintă doar un tărâm al fantasticului ce poate fi înlocuit cu succes de filme sau muzică. Aceste arte sunt independente şi nu există substitut pentru felul în care te învaţă să gândeşti fiecare dintre ele.

Cum este să fii poet în România?

Valentin Sen: Sunt autorul a trei cărţi, două fiind de poezie, însă nu mă consider poet. Sunt cel mult autor. Nu orice om care pictează este pictor, nu orice om care face versuri este poet. Cred că mai am multă literatură de respirat până să am curajul de a mă declara poet. Momentan sunt un iubitor al poeticului care împărtăşeşte altora ceea ce consideră că merită împărtăşit. Bineînţeles, mă bucur de orice aduce un plus de popularitate poeziilor mele pentru că le consider a fi în slujba binelui şi îmi doresc ca ele să ajungă la cât mai mulţi oameni, dar nu pot spune că îmi doresc în mod special vreun titlu. Sunt om şi asta îmi este de ajuns pentru a mă bucura şi a vorbi despre abundenţa frumosului din noi.

Pagina de „Facebook Poezii pentru o fată pe care nu am cunoscut-o”.

Instagram „Poezii pentru o fată pe care nu am cunoscut-o”.

Poţi achiziţiona cărţile lui Valentin Sen de aici.