Cum a afectat pandemia studenții la medicină?

0
230
Studenția la medicină este una dintre cele grele forme de învățământ,necesitând o pregătire amănunțită, acest lucru fiind imposibil în timpul pandemiei.

Medicina, una dintre cele mai vechi meserii din lume, este adesea căutată de tinerii la început de drum și nu doar de aceștia, fiind o vocație pe care cei cu suflet mare, dar și cu mult curaj, și-o însușesc, luând în mâinile lor, viețile altora. Să fii student la medicină este unul dintre cele mai onorabile, dar și grele lucruri. Anii de facultate sunt mulți, practica profesională este grea iar obișnuința de a bucura sau dezamăgi oameni, se instaurează greu.

Dar ce faci atunci când trebuie să faci medicină online? Practica profesională nu mai este accesibilă și sentimentul de neputință devine din ce în ce mai apăsător.

Situația actuală, cea a pandemiei de coronavirus, a cauzat închiderea sistemului normal de studiu, universitățile ținând acum orele de curs, în regim online. Printre acestea se numără și Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași.

Medicina în timp de coronavirus, o conjunctură nefavorabilă

Marina Delia o tânără  de 20 de ani, din Bacău, studentă în anul trei în cadrul acestei facultăți, la medicină generală, ne-a împărtășit experiența ei din această perioadă.

 

  • Unde erai atunci când ai primit vestea că se vor suspenda cursurile din cauza pandemiei de coronavirus?

Atunci când am primit vestea că se vor suspenda cursurile eram la Iași, dar așteptam această decizie pentru că toate celelalte facultăți deja își suspendaseră cursurile de o săptămâna.

  • Cum ai reacționat în acel moment?

Sincer, pe moment m-am bucurat, dar am crezut că doar vom avea o vacanță de o săptămâna, nu am știut ca nu ne vom mai întoarce.

  • Cum s-au desfășurat orele la medicina în această perioadă?

În perioada pandemiei am făcut toate orele online, după programul obișnuit.  A fost mult mai greu să facem ore de acasă pentru că la facultate profesorii interacționau foarte mult cu noi, pe când în video-call-uri, acele discuții libere dintre noi și profesor erau deseori întrerupte de lipsa conexiunii bune la internet.

  • Pe o scară de la unu la zece, cât de dificil a fost pentru tine să te adaptezi noii situații?

A fost foarte dificil pentru că nu aveam același spor de a învăța cum o făceam la facultate.

  • Cum se desfășoară pentru tine stagiul de practică?

Practica de vară și gărzile din spital din timpului anului au fost anulate. În locul lor vom trimite referate pe diverse teme.

  • Ce părere ai despre medicina făcută prin intermediul unui ecran? Crezi că este sustenabilă ideea de cursuri la medicina, în sistem online?

Medicina nu cred că poate fi făcută online deoarece avem foarte multe materii practice și nu poți să înveți să consulți un pacient, să faci o injecție, să acorzi primul ajutor, doar din cărți și explicațiile teoretice ale profesorului din orele online.

  • Care a fost cel mai greu lucru, pe care tu, studentă la medicina, a trebuit să îl faci în această perioadă pandemică?

Cel mai greu lucru a fost să mă mobilizez să învăț pentru că stând toată ziua în pat sau la birou cu laptopul în față mă extenua foarte tare și seara când trebuia să învăț pentru a doua zi eram destul de obosită.

  • Cum v-ați descurcat voi în acestă sesiune ?

Această sesiune a fost foarte diferită pentru noi. La facultate nota pentru fiecare materie era împărțită în 3 procente: nota din timpul anului reprezenta 10%, aveam un examen oral din partea practică ce reprezenta 40% și 50% era un examen tip grilă din partea teoretică, iar în această sesiune nota finală a constat într-un examen oral, cu camera deschisă în care profesorul ne punea întrebări din toată materia predată (practică și teoretică).

  • Cum crezi că vei recupera această perioadă moartă, oarecum, pentru studenții de la medicină?

Sunt norocoasă din acest punct de vedere pentru că sunt în anul 2, un an preclinic în care învățăm tot ce este fiziologic în organism, din anul 3 voi face stagii în spital și voi învăța patologiile. Atunci o să recapitulez și aceste noțiuni fiziologice pe care le-am fixat mai greu în această perioadă dificilă.