Tribut artei si filmului poporului renăscut din cenușă

Arta filmului polonez

0
324
Cinepolska: Festivalul de film polonez- ediția 2016, in București

Tribut artei și filmului poporului renăscut din cenușă

Polonia a rămas în memoria multora ca un tărâm al durerii. Aceasta a fost văzută drept o țară asuprită, abandonată și mutilată. Dar tot ea și-a reabilitat istoria prin artă și cultură, impunând respect și admirație prin film.

Materializarea efortului de promovare al valorilor polone poate fi urmărită anual în România în cadrul festivalului de film CinePOLSKA. Ediția actuală se desfășoară în perioada 18-27 noiembrie și urmează un program mai amplu decât în ultimii ani.

Ești pasionat de istorie sau de filme care ies din tiparele romantizate hollywoodiene? Preferi peliculele care îți reverberează în creier zile în șir după vizionare? Festivalul promite (și reușește) să îți transfigureze total viziunea asupra vieții tale în orice dimensiune temporală ai gândi-o. Sentimentul poate fi rezumat chiar prin motto-ul ediției de anul acesta, „Istorii din prezent”.

Ce filme au fost difuzate până acum?

Până acum au rulat doar două filme. Primul a fost Excentricii, o adaptare sublimă după cartea cu același nume de Władysław Kowalewski. Romanul poate fi recomandat celor care doresc să își diversifice orientările literare.

Al doilea lungmetraj a fost Trupul.  Pelicula a fost câștigătoarea Ursului de Argint pentru Cea mai bună regie la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, ediția din 2015.

Ce film urmează?

  • Anatomia răului

Cinepolska: Festivalul de film polonez- ediția 2016, in București
Anatomia răului

Pe 25 noiembrie, iubitorii de thriller și film “noir” sunt așteptați la vizionarea unei capodopere a genului. Filmul, Anatomia răului, a fost creat în așa fel încât să ofere iluzia pieirii fără speranță de întoarcere.

Spectatorii vor putea asista la o damnare a eroului la malefic și la o incapacitate a acestuia de a se sustrage destinului său implacabil. Tot spectacolul depinde de o lume cufundată în corupție, un concept puternic rezonant, care face apel la situația etern prezentă în interiorul statelor actuale.

  • Vaci mai sunt fetele mele

Cinepolska: Festivalul de film polonez- ediția 2016, in București
Vaci mai sunt fetele mele

“Tragedia greacă” de vineri se preschimbă într-o comedie tipic poloneză sâmbătă, pe 26 noiembrie.

Cu un subiect aparent simplu, filmul Vaci mai sunt fetele mele prezintă, într-un mod comic, intrigant și curent, modul în care două surori cu temperamente opuse gestionează pierderea unei persoane apropiate și mișcările lor lăuntrice pe măsură ce acțiunea se desfășoară.

  • Înstrăinare

Cinepolska: Festivalul de film polonez- ediția 2016, in București
Înstrăinare

Dacă vreți să profitați de efortul de a fi ieșit din casă într-o seară friguroasă, veți fi răsplătiți numaidecât.

După Vaci mai sunt fetele mele va fi prezentat Înstrăinare, un lungmetraj inspirat din fapte reale. Acesta tratează neputința emigranților în fața instituțiilor internaționale și a procedurilor insensibile ale acestora, care ar trebui, de fapt, să asigure armonia familială. Problematica poate fi răsunătoare pentru românii care s-au confruntat cu situații similare.

  • Statele unite ale iubirii

Cinepolska: Festivalul de film polonez- ediția 2016, in București
Statele unite ale iubirii

CinePOLSKA se încheie pe 27 noiembrie cu capodopera Statele unite ale iubirii, laureat cu Ursul de Argint pentru Cel mai bun scenariu la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, ediția 2016.

Statele unite ale iubirii este magistral ca un film potrivit pentru o întâlnire, perfect pentru a vă puteți surprinde partnerul/a. Însă el urmărește de fapt metamorfozele spirituale prin care trece Polonia anului 1990.

Recăpătarea libertății de mult pierdute se îmbină cu poveștile controversate de iubire a patru femei, care parcurg, pe rând, problemele moralității, infidelității și orientării sexuale.

  • Varșovia 44

Dacă doriți să vedeți o imagine de ansamblu asupra complexității și multitudinii de perspective a filmelor poloneze, vă recomand să vizionați “Varsovia 44”. Acesta a rulat anul trecut, în cadrul aceluiași festival, ca parte a ediției filmelor despre curaj.

Varșovia 44 este o operă cinematografică care prezintă prăbușirea unui întreg oraș pentru nașterea unei noi lumi.  Aceasta reușește să concentreze în sine tot spiritul poporului polonez, cu toată suferința sa.

În primăvara lui 2017, CinePOLSKA va ajunge și în alte orașe din România. Astfel, spectatorii vor putea vedea o selecție a filmelor prezentate anul acesta la București.

Până atunci, cei interesanți trebuie să știe că își pot plăti intrarea la casa cinematografului Elvire Popesco, unde vor fi proiectate filmele.

Alte variante de achiziție a biletelor sunt librăriile Kyralina, Anthony Frost, Hecate și Humanitas. Cumpărarea lor se mai poate face și online, pe elvirepopesco.ro.

surse foto: filmweb.pl, imbd.com