ADMITERE-FACULTATE-2014

Copii legalizate, cereri, formulare, cozi, căldură. Cam acestea sunt cuvintele care descriu cel mai bine cursa absolvenţilor de clasa a 12-a pentru un loc la facultate. Cu minim un părinte după ei, aleargă stresaţi de la un xerox la altul, de la un notar la o casierie. Privind acum detaşat toată agitaţia, îmi permit să fiu şi puţin critic. Îmi aduc aminte că şi eu am fost în aceeaşi situaţie şi rememorez clipele când stăteam la cozi şi mă gândeam cu groază că nu o să intru la facultatea dorită. Pare că dacă nu intri la facultate sau că nu prinzi un loc la buget lumea se sfârşeşte. Din fericire nu este aşa. Este loc pentru toată lumea. Am rămas blocaţi în mentalitatea cum că„băiatul meu trebuie să intre la o facultate bună pentru că doar aşa eu, ca părinte, mă voi lăuda în faţa celorlalţi. Nu vreau să aibă restanțe sau să repete cumva anul precum băiatul vecinei de la trei.“

Să nu mai vorbim de faptul că, după emoţiile examenului de bacalaureat, este foarte greu să te decizi, la câteva zile, ce vrei să faci cu viaţa ta, ce meserie să urmezi. Toate par interesante şi parcă ţi s-ar potrivi mai multe. Şi ai zece zile să te decizi ce vei face în viaţă, excluzând cazurile în care ai avut în minte de la început ce facultate doreşti să urmezi şi te-ai pregătit asiduu pentru a reuşi. Nimeni nu ia în calcul varianta în care ai putea să aştepţi un an să te gândeşti mai bine şi apoi să îţi alegi ce vrei să faci mai departe. Este important să conştientizăm că alegerile pe care le facem ne definesc, iar alegerea unei facultăţi chiar este un lucru serios care ne va influenţa toată viaţa.

Toate doamnele secretare sunt drăguţe şi amabile în această perioadă. Pentru că au un interes. În timpul anului, abia dacă reuşeşti să afli ceva ce te interesează fără să pleci nervos de la secretariat. Dacă judeci după acest aspect, ai impresia că toată lumea din respectiva facultate este la fel şi că este locul potrivit pentru tine. În fine, toată agitaţia asta cu înscrierea la facultate m-a făcut să îmi amintesc emoţiile prin care am trecut şi eu. Stresul că poate nu ai toate documentele necesare, temerile cum că nu ai o medie care să îţi permită să prinzi un loc la buget şi cozile interminabile sunt probleme aproape existenţiale pentru cei care doresc să intre la facultate.

Sursa foto: voceatransilvaniei.ro