Disciplina, auto-controlul și perseverența sunt câteva dintre caracteristicile sportului ce reflectă o diversitate continuă: Taekwondo. Mai mult decât artă marțială, Taekwondo-ul este o cale de redescoperire a frumuseții trupului și sufletului, este un mod de viață.
Robert Amzoiu este exemplul unui sportiv care face performanță la nivel înalt, cu un palmares impresionant de medalii. Declarat cel mai bun sportiv masculin, de șase ori consecutiv campion al României, cu cea mai bună clasare a unui sportiv român la Turneul de Calificări pentru Jocurile Olimpice de la Londra, Robert are și rezultate foarte bune la concursuri internaționale. Student la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport București, instructor și arbitru din 2010 în cadrul Federației Române de Taekwondo(WTF), Robert practică Taekwondo la CS Dinamo București de la aproape cinci ani.
Printre antrenamente și pregătiri pentru Campionatul European Universitar de la sfârșitul lunii noiembrie, din Rusia, Robert și-a făcut timp și pentru a răspunde la câteva întrebări.
1.De ce Taekwondo și nu alt sport?
Taekwondo este unul dintre cele mai spectaculoase stiluri de arte marțiale din lume, fiind și singurul care este sport olimpic din anul 2000. Acest lucru îți oferă șansa la înalta performanță, șansă pe care nu o ai în alte stiluri. Am început datorită unui vecin care practica acest sport și care a insistat asupra părinților să mă ducă la sala de Taekwondo. Am fost atras din primul minut de această disciplină. Am avut modele în sală, reprezentate de sportivi mai mari, pe care întotdeauna am vrut să îi urmez. Aceștia, plus un antrenor care pune suflet în tot ceea ce face și părinții care m-au sprijinit mereu, sunt factorii care m-au făcut să progresez în acest sport.
2. Ce înseamnă acest sport pentru tine?
Acest sport nu doar că îmi influențează modul de viață, ci mi-a format un anumit stil de viață. Fără să vrei, devii un om mai ordonat, mai atent cu propria sănătate, mai respectuos cu cei din jurul tău. Fără un stil de viață echilibrat, lipsit aproape în totalitate de vicii, este imposibil să atingi marea performanță în acest sport. Din fericire, nu a fost nevoie să aplic tot ceea ce am învățat în sala de antrenamente pe stradă și sper să nici nu fie nevoie. Prima lecție pe care o înveți când pășești în lumea artelor marțiale este să înveți să nu folosești ceea ce deprinzi în cursul antrenamentelor decât în acest mediu competițional!
3.Cum îți gestionezi eficient timpul, astfel încât reușești să te concentrezi și pe sport, dar și pe studii și viața socială?
Practicând acest sport de mic, am fost nevoit să învăț să mă concentrez încă de la început atât pe studii, cât și pe sport. Am încercat să păstrez întotdeauna o balanță între cele două domenii și vreau să cred că am și reușit. Am urmat cursurile unui liceu de top din București, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr,” și în același timp am reprezentat România la campionate europene, mondiale și Calificări pentru Jocurile Olimpice Londra 2012, făcând parte din Lotul Național, din 2007 până în prezent. Timpul poate reprezenta o problemă importantă, dat fiind faptul că, la sfârșitul zilei, după ce îmi îndeplineam întâi prioritățile, care constau pe de-o parte în cariera sportivă și pe de altă parte în rolul de elev , rămânea foarte puțin timp pentru distracție. Pot spune că am beneficiat de o oarecare înțelegere din partea cadrelor didactice pe perioada liceului, în sensul că absențele din timpul competițiilor sau cantonamentelor erau motivate. Această înțelegere a fost sporită pe parcursul facultății.
4.Care este cea mai mare provocare?
Cea mai mare provocare pot spune că o reprezintă exercitarea calității de instructor. Din anul 2010 am început să dau mai departe din cunoștințele dobândite, iar aceasta reprezintă cu adevărat un lucru minunat. Îmi place faptul că lucrez atât cu copii de grădiniță, deoarece la aceeași vârstă am început și eu practicarea acestui sport, cât și cu sportivi mai mari ca mine în varsta. Deseori găsesc acest rol de instructor mult mai dificil decât cel de simplu practicant, solicitându-mă atât fizic, cât și psihic, însă este cu adevărat o mulțumire de nedescris, când pot observa progresul sportivilor antrenați de mine.
5.Cum se desfășoară un antrenament specific?
Antrenamentul specific de Taekwondo diferă foarte mult în funcție de mai multe criterii: unul dintre ele este vârsta/nivelul colectivului care ia parte la acel antrenament, antrenamentele având scopuri diferite: de inițiere, de autoapărare, de înaltă performanță, etc. Un alt criteriu e reprezentat de perioada în care este făcut acel antrenament, în raport cu obiectivul cel mai apropiat, existând antrenamente pentru menținerea unui tonus muscular optim și a unei condiții fizice bune, antrenamente în care primează volumul efortului și perfecționarea tehnicilor de luptă, antrenamente în care primează intensitatea efortului și crearea unei simulări competiționale.
6.Ce înseamnă performanța pentru tine?
Performanța în Taekwondo reprezintă de mulți ani scopul principal pentru care mă dedic în totalitate. A început ca un hobby, a continuat ca un mod de a mă dezvolta armonios, iar acum obținerea unor performanțe notabile în cele mai importante arene de luptă ale lumii reprezintă unicul scop care mă face să merg înainte. Sacrificiile sunt considerabile și esențiale, cel mai important fiind timpul îndelungat pe care îl petreci în sala de antrenament , în cantonamente departe de familie și prieteni. Trebuie luat în considerare faptul că dorința de a atinge anumite obiective în acest sport trebuie să fie mai mare decât regretul momentelor pierdute din cauza acestui sacrificiu, altfel totul este în zadar. Obiectivul principal pentru mine este să devin primul român care reușește să se califice la Jocurile Olimpice de la Rio 2016, deoarece niciun alt roman nu a reușit să pășească până acum pe suprafața de luptă a celei mai importante competiții sportive din lume. Sper să fiu sănătos și să am aceeași putere de muncă din totdeauna pentru a deveni tot mai bun , pentru a reuși să îmi perfecționez stilul, să elimin rând pe rând toate greșelile pe care le fac și să mă autodepășesc în fiecare zi. Motivația ți-o păstrezi atunci când observi că obiectivele fixate sunt atinse, atunci când îți vezi visele devenite realitate, acesta fiind cel mai frumos lucru care i se poate întâmpla unui sportiv.
Reporter: Ana-Maria Nae
Sursa foto: arhiva personală