Cu ce am rămas după primul an de facultate?

0
1896

Iată că a trecut primul an de facultate pentru mulți dintre noi. Prea repede poate.. Impresii, concluzii? La ce bun? Oricum știm toți că facultatea e la mâna oricui. Nu-ți trebuie multă minte să termini o facultate, iar de efort, nici nu se pune problema (vorbesc din văzute, nu din auzite). Partea tristă apare atunci când speranțele pe care ți le-ai pus în facultatea pe care ai ales-o se năruie. De ce? Pentru că te trezești la realitate și vezi cum merge treaba. Stai liniștit, nu e atât de grav. Trebuie doar să te adaptezi.

Să fim totuși obiectivi. Dragi tineri, viitori studenți, perioada înscrierilor la facultăți se apropie, iar voi trebuie să faceți cea mai bună alegere pentru viitorul vostru. Știm că treaba cu „cea mai bună alegere” e relativă, așa că analizați șansele de reușită după finalizarea studiilor. Ce înseamnă șanse de reușită? Probabilitatea ca tu să îți găsești un loc de muncă. De insight-urile facultății vei afla aici.

Câțiva studenți de la facultăți diferite au fost sinceri cu ei și au făcut bilanțul primului an de facultate pe care tocmai l-au salutat din mers. Răspunsurile lor la întrebarea „cu ce ai rămas după primul an de facultate?” m-au surprins, având în vedere că vorbim despre meseriile viitorului. Să fie adevăr!

130465017071068_428370

Anca – medicină: „Pentru mine, primul an de facultate a fost util. Am învățat cum să învăț, acum știu cum să procedez pentru următorii ani. Am avut materii total inutile (informatică), dar poate că își are rostul ei și îmi va folosi pe viitor, cine știe?” (Da, Anca.. fii sigură că atunci când vei opera un pacient îți vor folosi cunoștințele de C++)

Andrei – cibernetică: „Primul an a fost o perioadă de adaptare. Am învățat noțiuni teoretice legate de profilul meu, lucruri de bază în statistică, programare și cibernetică. Nu mă vor ajuta în mod direct, însă trebuie să ai acele fundamente înainte să vezi cum se fac practic lucrurile.” (OK.. sună bine)

Adelina – jurnalism: „Eu am evoluat în acest domeniu în primul an. Toate materiile mi-au fost folositoare și am făcut strict ce trebuie. Nu am nemulțumiri.” (Pe lângă faptul că mi-ai demontat teoria, m-ai făcut să și regret ca nu am dat la jurnalism..)

Dani – drept: „În cazul meu, după primul an de facultate am rămas cu esențialul. Deși din multitudinea materiilor numai două – trei mi-au folosit cu adevărat, mi-am însușit bazele dreptului, ceea ce e cu adevărat important. Am făcut și practică și astfel am văzut utilitatea tuturor lucrurilor pe care le-am învățat.” (Aha, deci și voi la drept aveți inutilități!)

Andreea – științele educației: „După primul an de facultate am învățat ce am de făcut numai datorită câtorva materii. Restul a fost ca o revistă citită fără prea mult interes. Am avut o groază de materii, dar numai trei au fost necesare, din punctul meu de vedere. Practica e baza.” (Revistă citită fără prea mult interes? Toată facultatea..)

Andrei – telecomunicații: „Majoritatea materiilor pe care le-am studiat în primul an au fost inutile, însă câteva m-au ajutat destul de mult, precum programarea. Simt că facultatea nu mă ajută, dar este importantă diploma pentru că trăim într-o societate unde numai o foaie A4 contează.” (Din păcate..)

Flori – publicitate: „Am învățat destul de mult în anul I, dar numai datorită câtorva materii precum Introducere în publicitate, în relații publice sau Psihosociologia publicității. Acestea au fost noțiunile care mi-au fost de folos în practică. Cred că am rămas cu ceea ce trebuie.” (Măcar tu, Flori..)

Se pare că băieții chiar stau bine, având în vedere că niciodată nu poate fi vorba de perfecțiune. Dar noi, PR-iștii de care toată lumea are nevoie? Cu ce am rămas noi după primul an de Comunicare și Relații Publice?

Anca: „Cu prietenii! Materiile sunt acceptabile, cu excepția unora cărora nu le văd momentan utilitatea. În practică, acolo unde am învățat cel mai mult, am aplicat foarte puțin din ceea ce am făcut la facultate.” (Feel you!)

Ana: „Clar cu prietenii! În mare parte, materiile sunt OK, deși din teorie nu am aplicat prea multe. Totuși, facultatea este utilă, căci oferă oportunități, dar trebuie să te și implici.”

Bianca: „Materiile de la facultate m-au ajutat mai mult în dezvoltarea personală decât în domeniu. Facultatea e utilă pentru că practic înveți doar ce te interesează și ce te formează pentru carieră. Numai Introducere în relații publice mi s-a părut cu adevărat folositoare!” (Vreau și eu să învăț doar ce mă interesează și să nu-mi mai bat capul cu toate prostiile!)

Cu ce am rămas, deci, după primul an de facultate? Bună întrebare.. cât timp răspunsul este unul pozitiv. În caz contrar, mai bine te lipsești.. În cazul meu, eu am rămas cu o restanță.

Cântăriți bine deciziile pe care le luați. IQool vă urează multă baftă la admitere!

Sursa foto: www.studentiq.ro