Crezi în horoscop? Înseamnă că te lași manipulat/ă

0
272
horoscop

Sunt în sala de așteptare a unui dentist. Aleg o revistă din teancul dezordonat de pe masa din fața mea. Nu am prea multe opțiuni, așa că pun mâna pe o revistă de modă și mă așez pe un scaun. După ce o răsfoiesc până mă plictisesc de atâtea imagini cu rochii de seară și bijuterii scumpe, îmi amintesc că toate fashion magazine-urile ar trebui să aibă o pagină destinată previziunilor astrologice. Deși subiectul zodiac nu mă prea încântă, cred că lipsa de o altă activitate îmi stârnește interesul. Găsesc rubrica „Horoscop” în același timp cu strigarea numelui meu de către asistenta care mă invită la controlul stomatologic. Îmi spune să uit de horoscop pentru următoarea jumătate de oră și să o urmez până în cabinet. Am timp să-l citesc după. Stau întinsă pe scaunul imens și îl las pe medic să îmi verifice sănătatea dentară, iar gândul meu rămâne la acea pagină din revistă.

În acest fel, reușesc să mă întorc în timp, în sala de clasă, în ultima bancă de la perete.

„Aaa, uite horoscopul!”
„Citești horoscopul? Zi-mi și mie, te rog! Vreau să văd cum îmi merge săptămâna asta.”
„Spune la Taur. Și la Gemeni. Și citește-mi și la ascendent, că e foarte important.”

Cam asta se întâmplă și se aude în clasa mea. Când cineva deschide o revistă la ultimile pagini și începe să citească tare și răspicat, totul devine mai clar ca niciodată. A ajuns la horoscop. În momentul în care se aud primele cuvinte: „O să ai o zi …” sau „Săptămâna aceasta o să ai parte de …”, toate persoanele din clasă se adună la banca colegei cu revista. Horoscopul se mai citește și online, mulțumită zecilor de site-uri care se ocupă cu astrologia. Indiferent de unde alegi să îți iei informația, previziunile zilnice au un oarecare impact asupra ta și asupra colectivului, în general.

Normal, o să te întrebi ce este în neregulă cu zodiacul zilnic sau săptămânal sau anual pe care îl citim. Nu e nimic greșit să te informezi despre zodia și ascendentul tău. Chestia este să rămâi la pragul de informare și citire, nu să ajungi să crezi și să te lași influențat de vorbele pe care le îndrugă la TV sau le postează pe internet „experții în astrologie”.

Crezi în horoscop?

Ei bine și eu cred. Mă refer la trăsăturile acelea specifice zodiilor, pentru că într-adevăr mă regăsesc în ce e scris acolo. Dar, de la trăsăturile esențiale până la horoscopul zilnic e cale lungă. E vorba de o trecere de la adevăr la minciună.

Nu ești de părere că previziunile zilnice sunt o mare păcăleală? Atunci, răspunde-mi la următoarea întrebare. De unde știu doamna Neti și doamna Minerva (și orice alt site astrologic) ce mi se va întâmpla în ziua respectivă sau ce planuri voi avea de îndeplinit luna aceasta? Te asigur, oamenii care activează în acest domeniu nu stau să citească în stele, ca apoi să îți descrie ție viitorul. Nimeni nu știe cum va fi ziua ta, nici măcar săracele stele sau planete (Jupiter retrograd?) pe care le tot invocă în discuție doamnele sau domnii experți în zodii.

Poți să îți dai seama cu ușurință de falsitatea previziunilor, după titluri de genul „Horoscop zilnic 24 iulie: Fecioarele ar trebui să consume mai multe lichide” sau „Berbecii merg mai departe!” Sunt fraze vagi, mult prea generale ca să fie băgate în seamă. Normal că trebuie să consumăm lichide și să mergem mai departe în viață, mulțumim, dragă horoscop, că ne-ai reamintit aceste lucruri. Însă, există o problemă reală la mijloc. Da, te amuzi de previziuni și ți se par în limita bunului simț. Le bagi în seamă, ți se par reale, normale, interesante. Ăsta e primul pas. Al doilea e că, în subconștient, ajungi să le crezi, iar toate acțiunile tale se vor ghida după lucrurile pe care le auzi sau le citești.horoscop

Despre cum ai fost manipulat/ă

E greșit și trist în același timp; o previziune astrologică să îți influențeze felul de a fi și să te controleze? E pură manipulare. Nu cumva toate sfaturile și informațiile zodiacale pe care ți le livrează spațiul online sunt o minciună, inventate doar ca să se joace cu mintea ta și să te facă să revii pe site-ul respectiv sau să recumperi o anumită revistă?  Tu știi că nu ar trebui să crezi în așa ceva sau cel puțin asta e prima ta reacție. Spui „ce tâmpenie”, dar te afli în plin proces de manipulare. Citești o dată textul, apoi încă o dată și încă o dată. Deja găsești aspecte în comun. Astrologul a scris că o să ai o zi încărcată, tu chiar ai o zi încărcată. Astrologul a scris că o să te cerți cu cineva drag, există cineva drag în viața ta. Aici el îți câștigă încrederea. „Are dreptate. Mi-a zis că o să mă cert, exact asta s-a întâmplat. De acum încolo, îmi citesc zilnic horoscopul. Mă interesez și de zodie și de ascendent. Poate va fi abordat și capitolul dragoste.” Și gata. Ai căzut în capcană.

Să mai amintesc că zodiacul e la fel peste tot, că site-urile preiau „adevăruri absolute” unele de la altele? Adică un jurnalist, astrolog ’wannabe’ se simte inspirat într-o zi și începe să compună povești și să le răspândească pe tot internetul. Nu contează ce fel de informație se oferă, informație să fie. Poporul cere, iar internetul e bucuros să ofere.

Controlul dentar se finalizează, iar asistenta mă conduce spre ieșirea din clădire. „Să nu uiți de zodia ta” îmi spune. Îi răspund că nu mai sunt interesată. „În schimb aș inventa un horoscop pentru oamenii singuri. Ați observat că astrologii nu sunt în stare să ocolească termenii „partener de viață” și „dragoste” în discursurile lor despre zodii? Râdem amândouă, apoi ne luăm la revedere.

surse foto: atcenterla.org, a1.ro.