Guvernul vrea să ofere credite fără dobândă. Ce spun studenții despre asta?

0
213
credite fără dobândă

Ce părere au studenții despre aceste credite fără dobândă?

Săptămâna viitoare va fi adoptat un act normativ prin care statul va acorda credite preferenţiale. Acestea vor avea dobânda zero și sunt dedicate persoanelor care vor să investească în dezoltare personală.

De acest program ar putea beneficia aproximativ opt milioane de cetățeni.

”Aceşti bani sunt de la bănci. Statul plăteşte dobânda de 6%. 80% garantează statul, 20% beneficiarul creditului dacă este angajat. Persoanele între 16 şi 26 de ani pentru creditul de 40.000 de lei, iar cele între între 26 şi 55 de ani pentru creditul de 35.000 de lei. Dacă persoana respectivă nu e angajată, pentru cei 20% are nevoie de un codebitor. Dobânda este plătită de stat. Condiţia acestui credit este ca respectivul să urmeze cursurile unei facultăţi sau cursuri pentru reconversie, cursuri de perfecţionare, etc. Deci, trebuie neapărat să fie legat de urmarea unor cursuri. Eu sper ca de acest program să beneficieze cât mai mulţi tineri.”

Tema va fi dezbătută într-o şedinţă de guvern și valoarea totală programului este de aproximativ un miliard de lei.

Ce părere au studenții despre acest credit?

„Reprezentanţii legitimi ai elevilor, studenţilor şi tinerilor din România, solicită de urgenţă o întrevedere cu Guvernul României referitoare la introducerea Programului „Investeşte în tine” – împrumuturi fără dobândă garantate de stat. Ne exprimăm surprinderea şi dezamăgirea deopotrivă că un astfel de program, cu un impact semnificativ asupra categoriilor mai sus menţionate, poate să fie propus spre adoptare fără o amplă consultare prealabilă, prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului”, se precizează într-un comunicat comun transmis de Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) şi Consiliul Tinerilor din România (CTR).

Elevii şi studenţii consideră că implementarea acestui program poate duce la scăderea investiţiilor în educaţie şi creşterea taxelor de şcolarizare. Aşa s-a întâmplat în alte state unde a funcţionat o astfel de măsură.

„În perioada 1989-2009, contribuţia statului olandez în finanţarea învăţământului superior a scăzut cu 38%. În același timp nivelul de creditare al studenţilor a crescut cu 105%. La 31 martie 2015, datoriile totale ale studenţilor din Anglia, unde există un sistem de cost sharing similar cu cel propus de guvern, au atins pragul de 64 miliarde £. În timp ce în Scoţia (3,5 miliarde £), Ţara Galilor (2,9 miliarde £) sau Irlanda de Nord (2,4 miliarde £), unde statul recunoaşte valoare socială a învăţământului gratuit, acestea erau semnificativ mai mici”, mai arată comunicatul.

Aceste cheltuieli pot fi acoperite de credite fără dobândă:

Educaţie.
1. cursuri de specializare/calificare/pregătire profesională.
2. taxă de studii aprofundate (master, doctorat, MBA etc.) la unităţi de învăţământ din România.
3. plata cărţilor, rechizitelor, revistelor de specialitate.
4. taxa de participare la manifestări ştiinţifice şi concursuri din România.
5. costurile de transport pentru participarea la manifestări ştiinţifice din România sau din străinătate.
6. achiziţionare de calculatoare, laptopuri, imprimante, softuri.
7. plata chirie, utilităţi, loc cazare în cămine şcolare sau studenţeşti.

Cultură.
1. abonamente culturale: cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee.

Sănătate.

  1. costul medicamentelor, analizelor medicale, serviciilor dentare sau intervenţiilor chirurgicale care nu sunt acoperite de Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate sau de programele naţionale de sănătate publică.

Sport.
1. echipamente sportive de uz personal.
2. abonamente la activităţi sportive (fitness, înot etc.)

Locuinţe.
1. o parte din construcţia sau achiziţia unei locuinţe.
2. modernizarea sau renovarea locuinţei.

Sursă: www.mediafax.ro 

Pentru mai multe detalii click pe linkul acesta.