duminică, iulie 21, 2024
Recrutare IQool
AcasăEducație & carierăJob și internshipCosmin Savu: Microfonul provoacă o teamă mai mare decât un pistol

Cosmin Savu: Microfonul provoacă o teamă mai mare decât un pistol

Pe Cosmin Savu îl urmăresc de mult timp pe micile ecrane. Se numără printre puținii jurnaliști cărora le place să fie „băgăcioși” și insistenți atunci când vor să obțină o informație.

E o calitate teribil de enervantă pentru cei care ajung să îl aibă în față pe Cosmin Savu, pentru că încăpățânarea și determinarea lui le pot da unor oameni dureri de cap. Și tare mi-e că nu o să le treacă nici cu Nurofen Forte.

Respectul meu pentru Cosmin Savu vine ca rezultat al muncii lui de jurnalist. Apreciez faptul că tratează fiecare reportaj cu o seriozitate și pasiune care îi dă puterea să nu renunțe atunci când pare că se luptă cu morile de vânt.

Nu de puține ori, ca jurnalist, ești pus să te tot învârți în cerc când tu cauți un pătrat. Iar uneori, fie că vrei sau nu – dar de cele mai multe ori pentru că vrei – ajungi să deranjezi anumite persoane prin faptul că le pui prea multe întrebări.

Interviu Cosmin Savu
Interviu Cosmin Savu pentru iqool.ro despre jurnalism

Ca jurnalist, întrebările sunt armele tale, iar Cosmin Savu știe să le folosească foarte bine, indiferent pe cine are în față. Ele nu trebuie să menajeze, ci sunt menite tocmai să provoace reacții și să te conducă spre răspunsul pe care voiai să îl afli.

Nu sunt multe emisiuni la TV pe care să le pot urmări, fie și pentru câteva secunde, fără să îmi dea senzația că trebuie să mănânc o lămâie întreagă pentru a-mi reveni. Într-o presă în care se scrie doar „Senzațional” „Incredibil” „Șocant” și cred că am citit undeva „Formidabil”, o emisiune ca „România, Te Iubesc” este normalitatea deghizată în anomalie.

Cosmin Savu este jurnalistul de la care merită să „furi” meserie și pe care să îl cunoști mai bine. Află despre ce am discutat în interviul de mai jos.

1. Când a început pasiunea pentru televiziune?

Jurnalismul TV a fost o întâmplare fericită în viața mea. Am fost pasionat de film documentar și istorie: copil fiind, mă visam detectiv sau arheolog. M-am pregătit pentru filosofie și, într-un context ce a ținut de inspirația unui bun prieten de-al meu care mi-a fost ghid în televiziune, am început, acum mai bine de 18 ani, o aventură care nu se va termina prea curând.

2. Când ai făcut primii pași într-un studio și ce ai simțit în acel moment?

Primul contact cu studioul, camerele și grupurile de montaj l-am avut în Facultatea de Jurnalistică de la Sibiu. Adevăratul „botez” a fost într-o echipă care mi-a fost tare dragă: Atomic TV, emisunea „Hai-Hui” – un program de travel și sport extrem. Una peste alta, asta este o meserie care „se fură”. Trebuie să fii tot timpul deschis la a învăța.

Interviu Cosmin Savu iqool.ro
Interviu Cosmin Savu iqool.ro

3. Cum ai făcut față emoțiilor primei transmisiuni în direct?

Am rare apariții live și doar în anumite contexte. Nu sunt un om de direct, ci mai degrabă am înclinații spre reportaj și investigații jurnalistice care implică o altfel de muncă, un anumit stil ca abordare.

4. Care ar fi cea mai mare gafă pe care ai făcut-o?

Următoarea pe care o s-o fac. Nu există gafe mici sau mari, dar există greșeli pe care mi le asum. E inevitabil ca atunci când ai un volum substanțial de informații și filmări să nu greșești. Totul este să tinzi spre un ideal de cunoaștere și adevăr și să-ți faci meseria cu bună credință.

5.  Care a fost modelul tău de urmat în domeniul televiziunii?

M-ai prins. Nu cred că am avut un personaj pe care aș fi vrut să-l urmez sau să-l urmăresc, dar pot să-ți spun că am avut programe TV preferate, pe care le-am vizionat cu interes și mare atenție – „60 Minutes” pe CBS, „Panorama” pe BBC ori „Pieces a conviction”, France 3 și „Zone interdite”, M6.

6. De unde a pornit ideea pentru emisiunea „România, Te Iubesc”?

Într-o perioadă în care programele comerciale și cu tenta tabloidă împânzeau grilele TV, ideea unei emisiuni de investgații jurnalistice a venit, cumva, ca o necesitate.

Suntem o echipă antrenată în redacția Știrilor ProTV. Un grup cu experiență în campanii sociale de știri și care a reușit să reziste unei concurențe destul de ascuțite. Și pot să spun că am reușit, după nouă ani de existență neîntreruptă, să pregătim acum cel de-al 274-lea episod. Nu, nu din „Tânăr și neliniștit”, ci din „România, Te Iubesc”.

7. Care a fost cazul care te-a marcat cel mai mult?

Poveștile și reportajele diferă. În fiecare sezon încerc să vin cu ceva nou, să aduc informații interesante și percutante. Încerc să mă provoc cu teme diferite. Și cred că aceasta a fost și una dintre cheile succesului nostru: cinci reporteri diferiți, cu alte arii de expertiză și apetență spre o diversitate de subiecte.

Am avut momente tensionate cu decidenți ai statului român. Am avut kalasnikovul la cap în Sudan sau am fost fugărit de raketii în Ucraina. Dar toate aceste experiențele au farmecul lor.

8. Cum ar arăta televiziunea dacă tinerii s-ar implica mai mult în acest domeniu?

Televiziunea este un domeniu care cere mereu „sânge proaspăt”. Întotdeauna e nevoie de idei noi, fresh, și puterea de muncă pe care o ai la 20 de ani mai mult decât la 50.

Important este să se implice tinerii care simt că au această chemare. Până la urmă, jurnalismul este o meserie vocațională – ai nevoie de abilități care să fie puse în valoare.

9. Cât de mult crezi că îi pregătește Facultatea de Jurnalism pe tineri pentru ceea ce urmează?

Din păcate, și ți-o spune unul care a stat de ambele părți ale catedrei, facultatea românească suferă de lipsă de oameni experimentați. Nu are oameni care au lucrat și au practicat meseria asta, care nu se învață din vorbe.

Eu sunt destul de supărat când văd ce modele de profesori se perindă prin fața studenților, cu niște cursuri învechite și desuete care nu au nici o legatură cu jurnalismul secolului al XXI-lea.

Interviu Cosmin Savu pentru iqool.ro
Interviu Cosmin Savu pentru iqool.ro

10. Care crezi că este atitudinea tinerilor vis-a-vis de problemele societății?

E greu să descrii diversitatea unei comunități – sunt tineri care se implică în viața cetății într-un mod care l-ar face mândru până și pe Platon. Însă există și ignoranți care cred că societatea rămâne la fel cu sau fără consecințele faptelor lor.

Există o tensiune la nivelul societății care, în timp, se va acutiza și va determina, cu siguranță, măsuri și gesturi vizibile. Și sunt convins că tinerii au rolul lor. Să nu uităm declicul provocat în 2015 de drama de la Colectiv.

11. Ce crezi că i-ar motiva să se implice activ în rezolvarea lor?

Atunci când conștientizează că implicarea aduce schimbare, chiar dacă e făcută prin gesturi simple precum ștampila pe vot sau voluntariatul în diverse ONG-uri. Iar schimbarea în bine ne-o dorim cu toții: toți vrem să trăim într-o țară cu o normalitate pe care o invidiem de multe ori „afară”, la țările cu care suntem parteneri în UE.

Interviu Cosmin Savu despre jurnalism
Interviu Cosmin Savu despre jurnalism

12. Dacă nu ai fi ales televiziunea, în ce alt domeniu ai fi vrut să lucrezi?

Acum pot să-ți răspund fără ezitare că în comunicare, un domeniu care este complementar cu ceea ce fac. Dacă mă întrebai acum 20 de ani, probabil că primeai un alt răspuns – învățământ sau cercetare.

13. Cum vedeai viața înainte să te implici în televiziune și cum o vezi acum?

Televiziunea este un mod de viață. Nu poți să fii jurnalist opt ore sau zece ore pe zi. Ești jurnalist și când bei o bere cu prietenii – de câte ori nu-i chinui cu povești despre anchetele mele – dar mai ales când documentezi un potențial subiect. Și asta o faci de multe ori în așa-zisul timp liber, atunci când ești în concediu sau în parc cu familia.

Ceea ce facem noi la „România, Te Iubesc” este o formă de activism și luptăm cu mijloacele pe care le avem la îndemână. Și crede-mă că microfonul provoacă o teamă mai mare sau schimbări mai profunde decât un baston sau un pistol.

Sursă foto: arhivă personală

Roxana Ursu
Roxana Ursu
Ador cuvintele mici, simple, cu impact mare. Ador oamenii care găsesc un motiv să zâmbească în fiecare zi. Iubesc ploaia, toamna si zilele calde de primăvară. Sunt perfecționistă și nu îmi plac lucrurile făcute de mântuială. Îmi place să călătoresc, să pierd timpul uitându-mă la filme, să merg la teatru și să găsesc relaxare și inspirație în muzica pe care o ascult. Merg pe principiul: „If you're going to be thinking anyway, think big! ”
RELATED ARTICLES

Most Popular