În perioada 18-23 aprilie 2014, orașul Ekaterinburg a fost gazda celei de-a XV-a ediții a Festivalului Internațional de Muzică pentru Copii “Earth is Our Common Home”. Organizat de singura Filarmonică pentru Copii din Rusia, evenimentul a reunit tineri din 16 țări ale lumii, România fiind reprezentată de Corul Cantus Mundi, dirijat de către Anna Ungureanu, acompaniată la percuție și pian de Marilena Neacșu.

În cadrul competiției care a avut loc, corul românesc a reușit, chiar dacă la prima participare, ocuparea Locului al II-lea și câștigarea Premiului Special al Filarmonicii pentru Copii.

Foto 1

Corul Cantus Mundi a fost compus de această dată din 21 de elevi selectați din cadrul mai multor școli și  licee din București înscrise în Proiectul Național Cantus Mundi.

În cadrul festivalului, corul  a susținut mai multe concerte în Ekaterinburg (la Filarmonica pentru Copii și la Teatrul Dramatic) și în Kamensk-Uralskii. Pe întreaga perioadă a deplasării, corul a mai fost asistat de un grup de profesori, membri ai Corului Național de Cameră Madrigal, format din Aurelia Bălosu, Silvia Maxim și Simona Haideu.

Deplasarea a fost realizată la invitația doamnei  Daniela Popescu, Președinta Federației Cluburilor, Asociațiilor și Centrelor UNESCO din Europa și America de Nord, fiind susținută de Ministerul Educației Naționale.

Cantus Mundi” este un proiect național de educație prin arta cântului coral și a fost inițiat de către dirijorul Ion Marin. Astfel de programe se desfășoară și în alte țări ale lumii (“El Sistema” – Venezuela si “Superar”- Austria), înregistrându-se progrese remarcabile în acest domeniu. Cantus Mundi este, deasemenea, un program susținut și promovat de Corul Național de Cameră “Madrigal”.

M-am bucurat de sprijinul părinților și entuziasmul maxim al copiilor iar  programul muzical ales pentru acest concurs a fost realizat într-un timp destul de scurt. Prin repertoriul nostru am promovat tradiția cântului coral și folclorul românesc. Micii noștri ambasadori, acești copii talentați au avut ocazia să întâlnească alți copii din diferite culturi, din Asia, Europa și SUA, experiența aceasta motivându-i foarte serios în dezvoltarea și ambițiile lor artistice.” a declarat Anna Ungureanu, dirijor al corului și directorul artistic al Proiectului Național Cantus Mundi.