Sursă foto: Arhivă personală

Vunk este una dintre cele mai vechi și cunoscute trupe rock din România. Sunt mereu prezenți în industria muzicală și nu dezamăgesc niciodată prin piesele lor. O trupă fresh, adaptată tendințelor, dar care nu și-a pierdut „acel lucru” care o diferențiază de celelalte. Așa aș descrie eu trupa Vunk, pe piesele căreia pot spune că am copilărit.

Am avut ocazia să vorbesc cu solistul trupei, Cornel Ilie, care mi-a răspuns la câteva curiozități. De la informații legate de primul documentar despre o trupă românească, până la detalii despre Ziua Dorului, o sărbătoare inventată de trupă, am avut ocazia să aflu lucruri care m-au făcut să-mi placă și mai mult de băieții care fac magie în lumea rock-ului.

Sursă foto: Arhivă personală

1. Care au fost cele mai importante momente ale trupei Vunk în anul 2017?

În 2017 cel mai important moment a fost spectacolul din 25 mai, de la Sala Polivalentă, „Secretul tău”, care a încheiat trilogia de concerte „Enigma”. Acesta a coincis și cu lansarea albumului „Extrovertit”.

Tot anul trecut, pe 14 februarie, aveam o premieră pentru România, lansarea primului clip live pe Facebook, la piesa „Camera ei”. În rest, fiecare concert este important pentru că acolo ne „hrănim” sufletele cel mai tare și acolo ne simțim cei mai liberi și împliniți.

2. Ce planuri are Vunk pentru următoarele luni?

Anul acesta vine cu două evenimente foarte importante pentru noi. În 24 mai, la Arenele Romane, punem în scenă concertul simfonic rock, „CAMELEOM”, iar pe 28 mai, lansăm la TIFF documentarul „Jur să spun adevărul”, ce spune povestea și istoria noastră, documentată cu filmări autentice și nedifuzate niciodată, de la începuturile noastre până în prezent.

În vară, un alt moment important este concertul de la Electric Castle, iar în toamnă un turneu prin țară cu concertul simfonic.

3. Se vor lansa melodii noi în 2018?

Fiecare an vine cu melodii noi. Nu știm niciodată dinainte câte vor fi, pentru că funcționăm foarte dinamic, în ceea ce privește lansarea de single-uri. Depinde de inspirație, de contextul pe care îl creăm pentru lansarea lor, pentru că, de fiecare dată, gândim un concept separat pentru fiecare lansare în parte.

4. Acum pregătiți primul documentar al unei trupe rock românești. Ne poți povesti mai multe despre „VUNK-Jur să spun adevărul”?

În 1988, la ora de muzică, l-am cunoscut pe Nicu, bateristul trupei. De atunci, de când ne-am făcut prima trupă, am rămas nedespărțiți. Anul acesta se împlinesc 30 de ani de când într-o sală de clasă noi am zis că asta vom face toată viața, muzică.

Pe lângă povestea noastră, care are multe întâmplări și momente nepovestite până acum, filmul are și rolul de a motiva tinerii pasionați să nu mai renunțe așa ușor la visele lor, să nu cedeze la prima piedică, ci să insiste, dacă asta le spune sufletul să facă. Lumea este schimbată mereu doar de cei care merg până la capăt pentru visele lor.

5. Ați întâmpinat dificultăți în timpul filmărilor pentru documentarul „VUNK-Jur să spun adevărul?”

Este un proces interesant să cauți în tine date, stări din trecut. Este ca o terapie să încerci să-ți înțelegi alegerile sau deciziile din unele momente. Este o ocazie să te eliberezi de multe sentimente și gânduri, să îți dai un refresh. Nu am avut dificultăți și sper să nu apară nici la faza de montaj, în care suntem acum.

Sursă foto: Arhivă personală

6. O alta inovație adusă de trupa Vunk este Ziua Dorului care se sărbătorește de patru ani pe 13 mai. Cum s-a născut această sărbătoare și ce vrea ea să exprime?

Dorul este o emoție prezentă în sufletele noastre sau chiar în acțiunile noastre, zi de zi. Poate chiar de mai multe ori pe zi. Este un sentiment care te îndeamnă să faci multe gesturi. Chiar dacă unele sunt frumoase, iar altele sunt necontrolate și absurde, toate pleacă dintr-o emoție pozitivă, pentru că dorul față de cineva îți aduce aminte doar de lucrurile frumoase legate de acea persoană.

Ne-am gândit că un sentiment atât de puternic trebuie să aibă sărbătoarea lui, mai cu seamă că noi, românii, ne mândrim că înțelegerea acestui cuvânt este unică în lume, prin limba română.

7. Cum au reacționat românii la această sărbătoare în ultimele trei ediții?

Este o sărbătoare care nu mai este a noastră, deja. Am fost copleșiți, depășiți de reacțiile oamenilor. Pe 13 mai, în fiecare an de când o sărbătorim, sunt radiouri care își fac playlist-ul în funcție de asta, cafenele și restaurante care inventează oferte de meniuri legate de cuvântul „dor”, televiziunile de știri fac reportaje în care vorbesc despre această zi.

Asta pe lângă toate postările din social media ale multor zeci de mii de români, care mai de care mai celebri sau nu.

8. Concertul trupei Vunk care va avea loc pe 24 mai la Arenele Romane are un nume destul de neobișnuit: „Cameleom”. Ne poți explica povestea din spatele acestui concert?

Cameleonul are calitatea de a nu fi în stare să-și ascundă ce simte. Își schimbă culoarea în funcție de mediul și starea pe care o are. Nu este o dedublare, este o exprimare sinceră, necontrolată.

„Cameleom-ul” este un hibrid între cameleon și om, o specie nouă de oameni, identificată de noi. Aceștia sunt cei care nu se mint, care își asumă cine sunt, cu toate defectele, grijile, temerile, sentimentele de vină, cu speranțele și dorințele lor. Sunt oameni care nu se ascund și nu se mai tem să fie judecați de către ceilalți. Ca ei suntem mulți, suntem toți.

Sursă foto: Arhivă personală

9. Pe ce loc crezi că se situează muzica rock în preferințele românilor?

Publicul rock, dacă ar fi mai unit și nu ar fi așa de divizat, ar fi cel mai puternic și mai numeros public din România. Există un potențial uriaș, doar că, în timp, nu s-au adunat în jurul unui nucleu care să-i strângă pe cei mai mulți dintre ei, dintre noi.

România este o țară în care se ascultă mult rock, se cântă foarte mult rock. Din păcate, însă, este mult mai vizibilă cealaltă parte de public, care este doar consumatoare de trenduri, nu de muzică.

10. Cum ți s-a părut experiența Românii au talent?

Este o experiență extrem de interesantă, pentru că întâlnești, în timp foarte scurt, multe genuri de oameni, multe forme de talent. Sunt multe lecții pe care le-am învățat despre oameni în acest proiect, despre concurenți, dar și despre echipă.

11. Te-a surprins talentul românilor?

Suntem un popor creativ, așa că mă așteptam să văd multe talente și oameni valoroși. Ce m-a surprins cu adevărat este curajul lor de a veni pe o scenă și de a se expune unei țări întregi, cei mai mulți dintre ei neavând experiență în domeniul ăsta și, totuși, acolo să se simtă cel mai tare în largul lor.

12. Un sfat pentru cititorii Iqool?

Să se accepte așa cum sunt, să fie mândri de tot ceea ce simt sau gândesc, atâta timp cât asta îi aduce mai aproape de pasiunile lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here